lauantai 22. syyskuuta 2012

Kotitekoinen näkkileipä

Ei tarvitse olla penaalin terävin kynä tajutakseen, että uudenvuodenlupauksen muotoon laatimani ja Heléne Johanssonin Leipä-kirjaan nojautuva leipäprojekti on ollut täysi farssi. Ensin ei riittänytkään aika, sitten ei motivaatio, kolmanneksi tuli kevät ja sitten kesä.  Ja oho, nyt onkin jo syksy. Menihän se niin, että uudenvuodenlupaukset on tehty rikottaviksi, menihän?

Ongelmani on todennäköisesti juuret. Tai esitaikinat. Starterit. Mitä ne nyt ovatkaan. Jos joku päivätyössä käyvä nykyihminen osaakin vielä suunnitella arkensa leivän ja sen monta päivää tekeytyvien esitaikinoiden ympärille, asuu hän jossain ihan eri osoitteessa kuin täällä. Itsehän en yleensä tiedä vielä hetkeä ennen ruokakauppaan menemistä, mitä sinä päivänä syötäisiin, joten päivien päähän ajoitettu leivän vaivaus on puhdas mission impossible. Avainsanani on ajankäytön suunnittelemattomuus. Olenko ainoa vai löytyykö kohtalotovereita?

Toisinaan liennytän leipäprojektin synnyttämää morkkistani sillä, että marraskuun lopussa alkavan äitiysvapaan aikana minulla ei muuta olekaan kuin aikaa... öhm... ainakin sen pari viikkoa ennen lapsen syntymää. Sillon sitten leivotaan (as if)!

Myös Tuomas on osannut olla avittavana osapuolena ongelmassani, sillä päivänä eräänä hän keksi, että voisi itsekin koeleipoa jonkun kirjan leivistä. Valinta osui kotitekoisiin ruisnäkkileipiin, joista tulikin onnistuneita ja hyviä, vaikka liisterimäinen taikina uhkasikin tehdä koko hommasta farssin. Näitä tehdään joskus toistekin!


RUISNÄKKILEIPÄ (n. 30 näkkäriä)

500 g täysmaitoa
40 g hunajaa
25 g hiivaa
500 g hienoja ruisjauhoja
250 g vehnäjauhoja
20 g merisuolaa
5 g ruokasoodaa
10 g anista
koristeeksi hiutalesuolaa ja erilaisia siemeniä

1. päivä
Sekoita kaikki ainekset paitsi suola. Vaivaa taikinaa yleiskoneella 10 minuuttia tai käsin vähintään kaksinkertainen aika. Lisää suola ja vaivaa vielä tovi. Laita taikina voideltuun kulhoon, peitä muovikelmulla ja anna levätä kylmässä yön yli.

2. päivä
Ota taikina jääkaapista 15 minuuttia ennen leipomista. Jaa taikina 50 gramman paloihin ja pyörittele niistä pyöreitä pullia. Anna pullien levätä 10 minuuttia.

Aseta uuni 250 asteeseen.

Kauli pullat niin ohuiksi kuin haluat (mitä ohuempia ne ovat, sitä rapeampia niistä tulee) ja käytä kaulittaessa reilusti jauhoja. Pistele näkkileivät haarukalla ja nosta ne leivinpaperilla peitetylle pellille. Yhdelle pellille mahtuu kolme tai neljä leipää. Pirskota leivät vedellä ja ripottele päälle haluamasi koristeet.

Paista näkkileipiä 12-14 minuuttia. Niiden kuuluu tuntua kuivilta ja kovilta jo siinä vaiheessa, kun ne otetaan uunista. Jäähdytä näkkileivät leivinalustalla ja säilytä kuivassa.

Ohje: Heléne Johansson: Leipä


Pssst. Syyskuun vegaaninen ruokahaasteäänestys on nyt käynnissä Chocochilin puolella. Voittaako Tuomaksen kokkaama ja minun bloggaama vegechili vai joku muu? Käytä ääni ja vaikuta!


2 kommenttia:

 1. Munkin on ollut tarkoitus opetella leipomaan kunnollista leipää, mutta tässäkään osoitteessa ei riitä aika eikä kärsivällisyys kaikkeen siihen vaivaamiseen ja kohotteluun ja odotteluun. Ehkä sitten eläkkeellä!

  Nää näkkärit on muuten älyttömän hyviä! 0len syönyt anopin tekemänä samalla ohjeella tehtynä. Arvatenkaan en kuitenkaan ole itse saanut aikaiseksi samaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, eläkkeellä sitten! Vai onko silloinkaan aikaa? Niin sitovaa tuo pitkän kaavan mukaan leipominen...

   Kiva kuulla, että kyseinen resepti onnistuu ja maistuu muillakin :).

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...