perjantai 15. huhtikuuta 2011

Levottomat jalat

Kesäni alkaa pääsiäisestä. Näin on päätetty ja vastalauseita ei kuunnella. Pyhien jälkeen on selätettävänä enää yksi Helsinki-Vantaalle vievä tomuinen tie ja, kun toukokuun alussa kohtaan sen uudestaan, saavat lehdet puolestani olla jo puissa. Ketä pitää lahjoa, että näin tapahtuu?

Vaikka ei saisi, on loppukesä silti jo mielessäni. Levottomat jalat nimittäin vipattavat taas siihen malliin, ettei vähiä lomapäiviä tulla kuluttamaan Suomen kamaralla, ja eilen koittikin päätöksen hetki: me lähdetään elo- tai syyskuussa Kroatiaan! Olen ollut kuin ilmaa haukkova kala matkaesitteitä plärätessäni, sillä voiko tuollaisia maisemia ja paikkoja ihan oikeasti löytyä Euroopasta?


Rakastan matkojen suunnittelua, mutta nyt olen vähän kieli poskella. Minne Kroatiassa kannattaa mennä? Dubrovnikkiin, oletan. Ja saaristoon melomaan ja snorklaamaan. Joku luonnonpuisto on pakko nähdä ja minkähänlainen politiikka on kroatialaisilla viinitiloilla? Tarvitsisin nyt kokeneempien neuvoja, jotta saan räätälöityä unelmien loman. Eli kertokaa kiltit vinkkejä. Reissumme on tod. näk. viikon mittainen, mutta sitä ei ole meidän puolestamme pakko viettää samassa paikassa. :)


Kuvat: Google


11 kommenttia:

 1. En oo ennen kommentoinu sun blogia, mutta luen tätä kyllä ahkerasti ja tykkään :)

  Oon ollu Kroatiassa kahdesti, kerran pohjoisosassa ja kerran kiertämässä saaristoa pari viikkoa. Suosittelen, et meette Splitiin ja siitä niille sen edustalla oleville saarille. Välimatkat on lyhyitä, voitte tehä päiväretkiä tai pidempiä. Tai sitten mennä laivoilla Splitistä saarien kautta Dubrovnikiin ja lentää sieltä takasin. Siellä sen lähistöllä on ymmärtääkseni enemmän niitä luonnonpuistoja.

  Yösijat löytyy hyvin helposti paikan päältä, asukkaat vuokraa huoneita/huoneistoja turisteille ja on satamissa vastassa turistilaivoja. Yöpyminen on tällä tavalla halvempaa ja mukavampaa, kun pääsee näkemään paikallisten elämää. Me muun muassa yövyttiin Splitissä nelikymppisen sinkkumiehen ja sen vanhempien kotona ja Korculassa entisen merimiehen, nykyisen viinitilan pitäjän kotona. Ja vietettiin kivoja iltoja jutellen niiden kanssa :) Mutta saatavilla on tosiaan myös asuntoja, jos ei halua pelkkää huonetta vuokrata.

  Melomis- ja snorklausjutuista en tiedä, mut Hvarin saaren edustalla on pienempiä saaria, minne meni venekuljetuksia, siellä oli kai sit hienompia rantoja ja snorklausmahdollisuuksia. Ehkäpä joku muu tietää niistä enemmän :)

  Ihanaa reissua, tuut varmasti rakastamaan Kroatiaa! :)

  VastaaPoista
 2. Outi, juuri tuollaisia kommentteja ja neuvoja toivoin saavani :). Helsinki-Split ja Dubrovnik-Helsinki kuulostaa mahtavalta (juu, ei olla varattu lentojakaan vielä, koska ei olla tiedetty, minne mennä)! Oi vitsit, odotan reissua jo niin paljon!

  VastaaPoista
 3. Mä olin pari vuotta sitten Dubrovnikissa ja tehtiin sieltä sit reissut Mostariin Bosniassa ja yks päivä vietettiin Montenegrossa. Käytiin myös laivaretkeilemässä lähisaarilla.

  Mun mielestä siis Dubrovnik on ihan hyvä majapaikka, josta voi sit retkeillä ympäriinsä, mutta varmasti myös Splitin alue ois hieno.

  Me oltiin varattu netistä paikalliselta tyypiltä kämppä vuokralle, se oli niiden oman talon alakerrassa ja se oli kätevää, kun heiltä sit sai vinkkejä ravintoloista yms. Hotellit on aika kalliita ja niitä ei oo hirveesti ja Dubrovnikissa ne on rakennettu erikseen muutaman kilometrin päähän vanhasta kaupungista. Meidän asuntomajoitus oli puolestaan sit lähellä vanhaa kaupunkia, kävelymatkan päässä ja oli meidän mielestä paljon kivempi kuin hotelli.

  Mun reissusta voi lukea blogistakin jotain: http://peruspoperoa.blogspot.com/2009/08/makumuistelot-kroatiasta.html

  VastaaPoista
 4. Kiitos Virpi! Luin postauksesi aika uskomattoman tarkkaan :)

  VastaaPoista
 5. Kiva vaan jos siitä on jotain vinkkiä ja iloa, siis jos päädytte Dubrovnikiin :)

  VastaaPoista
 6. Hei,

  vihjeenä ainakin sen verran, että mieluummin syys- kuin elokuussa (kuuma ja sesonki-> kallis). Syyskuu on just ihana:)

  Mulle jäi Dubrovnikista hieman traumoja helteestä, mieluummin asuisin muualla ja kävisin päiväretkellä. Kaupunki on pelkkää kiveä, ja rakennusten seinistä puskee ilmastointilaitteiden kuuma ilma kapeille kaduille. Silloin oltiin Mljetin saarella (kaunis ja hiljainen). Riippuu tietenkin mitä haluaa.

  Kroatian saaret ja rannikko on aivan upeaa, suosittelen! Istria myös hieno.

  ps. Kasvissyöjälle ei niin helppo maa...

  VastaaPoista
 7. AnnaS, minäkään en pidä helteestä, joten kiitos neuvosta! Ajankohtaa ei olla vielä lyöty lukkoon, joten se voi hyvinkin olla syyskuu.

  Kuulin ihan samaa tuosta Kroatian lihaisasta ruokakulttuurista. Höh. Ehkä syön sitten salaattia koko loman :D.

  VastaaPoista
 8. Mutta etkös Mari syö kuitenkin kalaa ja mereneläviä? Niitä siellä kyllä on tarjolla oikein mainiosti. Ällös siis huoli!

  VastaaPoista
 9. Virpi, kyl mie syön. Ja se saattaakin olla pelastus :)

  VastaaPoista
 10. Sudenmarja3/5/11 20:33

  Maisemat tosiaan ovat henkeäsalpaavat, itse rakastuin viime kesänä Kroatiaan palavasti, harmitti kun interreilin puitteissa ei siellä kovin kauaa ehtinyt olla.

  Plitvicen kansallispuistoa itse suosittelisin, vaikka en siellä sateisten säiden vuoksi itse käynytkään. Muilta reppureissaajilta sitten kyllä kuulinkin pelkkiä kehuja, ja ainakin viime kesänä sinne järjestettiin retkiä useastakin paikkaa.

  Lisäksi suosittelen junailua! Itse vietin monituntisen junamatkan Zagreb-Split ikkunasta tuijotellen eikä tylsää ollut hetkeäkään. Junat on hyväkuntoisia ja palvelu pelaa (minulle tarjoiltiin kaakaota ilmaiseksi, enkä ollut edes missään 1. luokassa).

  VastaaPoista
 11. Sudenmarja, kiitos neuvoista! Plitvicen kansallispuisto on tosiaan ainakin kuvita päätellen henkeä salpaavaa. Hmm, täytyy panna harkintaan...

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...