torstai 16. helmikuuta 2012

Putten pizzat

Kronologinen järjestys ei ole ollut ikinä tämän blogin vahvuuksia, joten palaan hetkeksi joulukuun alkuun. Piipahdin tuolloin Antto Melasniemen (ainakin vielä silloin) uusimmassa ravintolaviristelmässä Putte´s Bar & Pizzassa seuranani yksi, kaksi, kolme, neljä eikun VIISI bloggaavaa kaunokaista. Ainakin joku heistä nimittäin tiesi, että paikasta saa kehuttua pizzaa.


Totean heti kärkeen, etten ole mikään pizzanatsi, vielä vähemmän pizzapohjanatsi. Minulle riittää, että pizza vie nälän ja täytteiden combo on loppuun asti hiottu ja ensiluokkaisista aineksista. Paraskin pizza jää tosin mieleeni vain, mikäli ateriatilanne on ollut muuten mieleenpainuva (tästä syystä väitän syöneeni elämäni parhaimmat pizzani New Yorkin kadulla dollarin slaissina, pienessä kroatialaisessa saaressa turkoosin veden ympäröimänä sekä ensimmäisenä iltanani Sisiliassa, munakoisopizzojen pyhässä saarekkeessa). Tunnelmaan verrattuna pizzataikinan jauhojen laatu, pohjan paksuus tai paistoaika ovat aivan yhdentekevissä sivurooleissa, väitän.

Mutta minkälaisen lopputuomion epäpizzasnobi antaa ravintolasta, joka on saanut lähes ainoat kehunsa mallikelpoisista pizzapohjistaan?


Ainakin funghi-pizzan mozzarellasta, sienistä ja rucolasta koostunut täyte oli ensiluokkaista ja mutkatonta, mutta liian keskitettynä läjänä ihmiselle, joka ei syö ikinä pizzan reunoja. Pohja oli varmaan ihan hyvän makuinen, mutta ei muuten mitenkään ihmeellinen. Jos se olisi ollut edes täysi fiasko, muistaisin sen jostakin.

Pizzan hinnan sentään muistan, sillä 13 euroa keskikokoisesta, muutaman täytteen käntystä ON PALJON. Olen mielettömän pahoillani kantakaupunkilaisten suhteellisuudentajun hämärtymisestä, mikäli tuo hinnoittelu on asiakkaiden mielestä ookoo. Minulle se ei ole. Pizzan kuuluu olla halpaa ja hyvää - ei kallista ja hyvää tai halpaa ja pahaa. Jos täytteinä ei ole käytetty arvokkaita aineksia, en tajua, miten kukaan kehtaa pyytää siitä yli kymppiä Suomessakaan.

Hassua kyllä, viehätyin silti Puttesin betonibunkkerimaisesta interiööristä ja tarjoilijoista, joiden huhu kertoi aivan turhaan olevan vain turhantärkeitä, epäammattimaisia ja tylyn koleita. Ellen olisi yhä niin kiinni entisen asuinalueeni Kallion kaljakuppilakulttuurissa, voisin hyvinkin pyytää kavereitani joskus Puttesiin yksille.Loppuun vielä: kiitos ja anteeksi.

Mistä teidän mielestä saa Suomen parhaimmat pizzat?


30 kommenttia:

 1. Mä kävin kerran vähän aikaa sitten pizzalla Viidessä Pennissä, joka on Manskulla Rokkimäkin lähellä. Sieltä sai todella hyvää pizzaa! Tomaattikastikkeessa maistui punaviini. Tai jokin vastaava tosi hyvä. Ja paikka on sellainen vanhan kunnon suomalaisravintolan tyylinen, ei liian tyylikäs.

  VastaaPoista
 2. Suomen pizzoista ei minulla ole paljon mitaan aavistusta. Tulee lahinna mieleen mukavat lapsuuden lauantai-visiitit Pizza Huttiin pannupizzalle perheen kanssa.

  Taallakin nama midtownin pizzojen hinnat on mun mielesta aika kamalat, naapurin pizzapaikka veloittaa sen $17 pienesta piesta. Ja slaissit, jotka on vuosia olleet sen $2 ovat nyt $2,50-$3 valimaastossa. Ja tama siis van tomaattikastike-juustopizzasta koska se on ainoa jota tilaan. Tykkaan pelkistetysta pizzasta.

  Keskikaupungilta pois lahdettaessa hinnat halpenee, mutta niihin 99 cent pizzapaikkoihin en ole viela uskaltautunut...

  VastaaPoista
 3. sanoisin, että kotonani, ravintoiden on yleensä liian suolaista meille

  VastaaPoista
 4. Musta puttella on kyllä oikeen hyvä pitsa eikä edes liian kallis, monissa aika peruslätkää myyvissäkin hinta nousee kymppiin. Ainoa huono niissä oli että ne pohjat on todella suolasia, pelkän reunan syönti oli jo vähän ikävää ja purkkiasioita sisältänyt pizza poltti reikiä suuhun.

  VastaaPoista
 5. On pitänyt monta kertaa käydä testaamassa mutta kun penteleet eivät ota varauksia ja aina on paikka ollut ihan tupatensa täynnä ettei olla jaksettu jäädä notkumaan.
  Itse olen tosi nirppanokka mitä pizzaan tulee enkä Suomessa ole saanut mieleistä pizzaa kuin tilaamalla etelä-haagalaisesta Haulerista. Ruusulankadun Villettasta sai aikoinaan hyvää, mutta omistajavaihdoksen myötä pizzojenkin taso meni.

  VastaaPoista
 6. Anna: ooo, punkkua tomaattikastikkeessa. Pakko olla hyvää!

  Katz: midtownissa taisikin olla vähän kalliimpia ja myös huonompia pizza-slaisseja ;). Mutta uskon, että hinnat ovat kallistuneet entisestään siitä, kun itse olin kaupungissa keväällä 2009.

  Anonyymi: no niinpä, kotona tehty pizza voittaa kyllä monet ravintolavariaatiot :)

  Aleksi: sä ootkin kantakaupunkilainen! Mä luulen, että noissa hinnoissa on puolet tilavuokraa.

  anna: lienee aika suosittu ravintola :). Hauler täytyy panna mieleen.

  VastaaPoista
 7. Tampereen Napolista!

  VastaaPoista
 8. Vaikea kysymys, koska olen pitkään ollut kyllästynyt peruspitserioiden tuotoksiin. Tylsiä purkkikasviksia ja aina sitä samaa, jotenkin teollista makua. Yyh. Parhaat makumuistot taitaa olla pohjoisenglantilaisesta Pizza Hutista, vaikka en jättiläisketjuista niin perustakaan.

  Eli tällä hetkellä paras pitsa syntyy kotona. Rossossa on kans ihan ok pannupitsaa.

  VastaaPoista
 9. Oon tykästyny Vapianon pizzoihin. Yleensä tilaan rucolapizzan, toimii joka kerta. Eikä maksa paljoo.

  VastaaPoista
 10. Espoon Ison Omenan Classic Pizzassa pizza on kyllä hy-vää. Siis tosi hyvää. Se on sellainen spesiaaliherkkupaikka.

  Mutta kyllä se paras pitsamuisto varmaan on Italiassa joku euron lounasslaissi Margheritaa tai Nykin jossain kuuluisassa pitsamestassa mutusteltu.

  VastaaPoista
 11. Kiitos kaikille omien suosikkien jakamisesta! :)

  VastaaPoista
 12. Täältä sai hyviä vinkkejä melkein omasta naapurista. Olen siis vuosia kävellyt onneni ohi ;-)

  Minä kyllä tykkäsin Putenkin tarjonnasta.

  VastaaPoista
 13. Kannatan kans Tampereen Napolia, vaikka jo pelkän kasvispizzalistan äärellä iskee aina valinnanvaikeus. Uhkarohkea voi tilata mustamakkarapizzan...

  VastaaPoista
 14. Se pitsa oli kyllä tosi suolasen hintasta, enkä oo jäänyt kaipaamaan niin paljon, että olisin mennyt takaisin. Mutta seuraa kaipaan - olis kivaa taas kokeilla jotain raflaa yhdessä porukalla!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä sun tekemä pizza on parempaa! Ja ehdottomasti ruokatreffataan uudestaan porukalla. Tuolla Hannan ehdottamassa Lupolossa esim.

   Poista
 15. Mun postaus on aikalailla hehkuttavampi kuin tää, mutta toisaalta yritänhän sillä myös herätellä Anton huomiota ;D
  Mä ehdoton Lupoloa seuraavaksi raflaksi, jooko?

  VastaaPoista
 16. Ei, en ole sen suhteen ehdoton, vaan ehdotAn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah :D. Tai ehkä mun pizza oli sitten huonompaa kuin sun. Ja kokis tetty hävii kung fu girlille.

   Lupolo kuulostaa hyvältä! :)

   Poista
  2. Mun kaksi kokemusta Lupolosta ei oo kauheen positiivisia :/ Onks kukaan käyny Flada 13:ssa? http://www.flada13.fi/

   Poista
  3. Aijaa :/ Fladasta en ole ikinä kuullu eikä sen nettisivuilla ole menua, mutta hällä väliä. Mulle kelpaa sekin!

   Poista
  4. Mäkin lähden mieluummin Fladaan kuin Lupoloon. Lupolon henksu on lähes yhtä pihalla kuin Siltasen tarjoilijat.

   Poista
  5. Flada13:n ruokalistat löytyvät kuvina ravintolan FB-sivulta https://www.facebook.com/#!/Flada13

   Poista
  6. Lupolo ja Flada käy molemmat mulle. Fladassa kävin lounaalla silloin heti kun se avattiin, hyvää oli. Niiden brunssi muistaakseni lytättiin Nytin arvostelussa mutta mitäpä ne tietää :) Lupolossa en ole käynyt, mutta ihan hyvää kuullut ruokapuolesta. Siltasen tarjoilijat on kyllä käsite..

   Poista
 17. Nyt täti tulee ja lyö moraalikortin tiskiin: paikat, jotka tarjoavat alle viiden euron pizzoja, eivät pysty millään saamaan lätyistä tarpeeksi katetta raaka-aine, vuokra- ja henkilöstökuluista suoriutumiseen. Näissä paikoissa jätetään hyvin todennäköisesti maksamatta mm. työntekijöiden lakisääteisiä työeläkemaksuja, ALV-tilityksiä ynnä muuta. Halpispizzoja ostamalla tulee tukeneeksi sitä paljon puhuttua harmaata taloutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alle viiden euron pizzoihin en olekaan törmännyt, saati niistä puhunut :). Ja jos pizza maksaa 13 euroa ja sisältää kolmea harvakseltaan levitettyä täytettä, ei se ole hyvä kehityssuunta sekään. Tulee vähän kusetettu olo, jos kokonaisesta pizzasta ei tule edes täyteen (ja niitä reunojahan en syö vaikka nälkään kuolis!).

   Poista
  2. Sanotaan nyt vielä, että jos Puten pizza olisi maksanut vaikka sen tasan kympin, olisin jättänyt kitinäni kitisemättä. Mutta 13 euron pizzalle voi jo asettaa odotuksia.

   Poista
  3. Mä taas tykkään kolmesta TAI JOPA KAHDESTA harvakseltaan levitetystä täytteestä ja olen valmis maksamaan siitä ilosta yli kympin :-)

   Poista
  4. joo oon jaanan kanssa samaa mieltä, olen valmis maksamaan 13e jo pelkästään tiedosta ettei pitsantekijä ole pilannut pitsaansa liiolla täytteillä. reunathan se pitsa on, kaikki muu vaan sen täytettä.

   Poista
  5. Kaksi täytettä pizzassa on mustakin ok. Kaksi täytettä LIIAN PIENISSÄ MÄÄRISSÄ ja vain pizzan keskikohtaan räkäistynä ei.

   Huoh. Ei jaksa jankkaa tästä. Makuasioita nämä ja muistaakseni kukaan muu kuin minä itse ei syönyt sitä tilaamaani ja tässä postauksessa arvioimani pizzaa.

   Poista
 18. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...