torstai 23. helmikuuta 2012

Hot hot hot!

...eli päällimmäiseksi mieleen jäänyt maku sri lankalaisesta ruoasta. Mausteita tuottavan saarivaltion curry on tunnetusti tulisinta maailmassa, mutta mitkä muut makumuistot jäivät kutittamaan kielenkärkeen? Yrtit ja mausteet, brittien siirtomaa-ajan vaikutteet, Ceylonin tee, tuoreet ravut, banaanien makeus, ananaksien epämakeus sekä rapsakat rotit!

rapucurry

avokado-rotty

Mitä Sri Lankassa kannattaa sitten syödä?

- Rice & curryja. Täyteläisen mausteisia ja tulisia. Ihania. Turistialueiden ravintolat tarjoavat kana- ja lihacurryjakin, mutta pääsääntöisesti curryt ovat Sri Lankassa joko kasvispohjaisia (joskin mausteena käytettyjä kuivattuja ja jauhettuja pikkukaloja saattaa olla myös vegeruuissa) tai kala-/rapusoosseja.

Oppaat peloittelivat paikallisten syövänsä currynsa käsin, oikean käden sormia aterimina käyttäen, mutta me emme tähän tapaan törmänneet. Käsidesiä kannattaa silti kuljettaa mukana varmuuden vuoksi (toki muutenkin!).

- Roteja, rottyja, eli täytettyjä lettuja. Pikaruokaa. Maksavat korkeintaan euron kappaleeltaan ja ne tehdään silmiesi edessä valitsemillasi täytteillä. Hikkaduwan paras rotty-ravintola oli nimetty yllätyksellisesti Rotty Restaurantiksi ja se sijaitsi aivan hotelliamme vastapäätä, Galle Roadilla. Iltaisin paikka oli tupaten täynnä etupäässä paikallisia.

- Mereneläviä. Kalaa, rapuja ja hummereita. Etenkin rannikolla nämä ovat halpoja ja tuoreita.

- Hedelmät, kuten ananas, mango, papaya ja banaanit, ovat paikallista lähiruokaa, liki ilmaisia ja monien juomienkin pohja (makeisiin esansseihin tottuneen länkkärin kannattaa tosin pyytää tuoremehunsa ja pina coladansa sokerilla. Etenkin paikallinen tuore ananas oli mielestäni ihan käsittämättömän mauton). Suosittelen myös maistamaan oranssin king coconutin vettä, jota juodaan pillillä suoraan hedelmästä samaan tarkoitukseen kuin meillä energiajuomia. Paikalliset uskovat sen auttavan krapulaankin.

Curd & honey. Saaren ainoita maistamiamme jälkiruokia, joka käsittää (yleensä) buffalonmaitojugurtia ja palmusokerisiirappia.

- Lion beer. Tuomas halusi ehdottomasti huomiota myös tälle lagerille.

Vältä sen sijaan näitä:

- Hanavesi.
- Liha- ja kanaruoat. Ties mistä kaukaa ja mistä olosuhteista nekin on tuotu.
- Tuontiviinit, jotka ovat saarella ihan sikahinnoissa.
- Länsimaalaisille turisteille suunnatut ravintolat, mikäli et tahallasi halua keskinkertaisia ranskalaisia, pizzaa tai pastaa. Tähän lokeroon meni myös hotellimme (Citrus Hikkaduwa) keittiö, jonka illallisbuffa oli aika karsea esitys.

 
curry-lajitelma

papaya-mehut suoraan tuoreista hedelmistä

Bonus: sri lankalaiset uskovat ayurvediseen ajatteluun, joka jaottelee ruoka-aineet  niiden kuumuuden ja kosteuden mukaan. Myös tähän ajatteluun kannattaa tutustua paikan päällä! Ayurvedisessä keittiössä mm. ainesten sisäisten ominaisuuksien täytyy olla tasapainossa, jotta ruoka olisi terveellistä, ja se ottaa huomioon myös henkilön terveydentilan; vilustuneen pitää syödä "kuumia" ruoka-aineita, kuten chiliä ja inkivääriä, ja välttää "kylmiä" aineksia, kuten limenttiä ja ananasta.

jotain (?) kalaa ja keitettyjä vihanneksia

Kaiken kaikkiaan tyytyväisyys nousi väkevimmäksi tunteeksi loman ruokasaldoa muistellessa, sillä vain kasvisruokien suppeahko tarjonta Hikkaduwalla oli pieni pettymys. Tosin ymmärtäähän sen, jos kylän ravintoloiden tarjonta on luotu vastaamaan pääasiassa länsimaalaisten surffipummien kysyntään. Syökää hipit enemmän kasviksia!


4 kommenttia:

 1. Shanghain Expossa tuli Sri Lanka -paviljongissa maistettua sikalaista ruokaa ja hyvaa oli.

  Tama ei nyt liity ihan ruokaan, mutta kuinka turvallista Sri Lankassa on matkustaa nykyaan?

  VastaaPoista
 2. Me olimme turvallisella lounaisrannikolla, joka käytännössä elää turismilla. Saaren pohjoispuoli on vähän kysymysmerkki, mutta ei kukaan paikallisista ainakaan puhunut mistään vaaroista.

  Löysin juuri muuten Sri Lankasta kertovan matkablogin, jota kannattaa jäädä seuraamaan, mikäli maa kiinnostaa omatoimimatkailun kannalta: http://www.rantapallo.fi/srilanka/

  VastaaPoista
 3. Tuo vikan kuva fisu näyttäisi olevan dolfiini eli mahi-mahi. Nams nams! Ihania ruokia....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyi kauheeta. Luin ensin, että delfiini :D.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...