lauantai 22. joulukuuta 2012

LUUKKU 22: Paahdettua punajuurta ja sinihomejuustoa

Sain jokunen viikko sitten arvostelukappaleen Christer Lindgrenin uudesta Parasta maatiaisruokaa -kirjasta. Opus on tuhti tietopaketti suomalaiseen nykykeittiöön hiljattain palanneista maatiaiseläin- ja kasvilajeista, kuten kyytöstä, kaskinauriista ja sitruunaomenasta. Lisäksi sivumäärää on kerrytetty taidokkailla valokuvilla ja resepteillä, joissa maatiaislajit ovat tähden asemassa.

Tunnen moniakin maatiaislajeista innostuneita foodieita, mutta itse en ole vielä päässyt niiden makuun kotikeittiössäni. Kyytönsmetana ja maatiaiskananmunat toki kuulostavat vastustamattomilta, mutta ongelma on niin hinta kuin saatavuus. Ja erityisesti se saatavuus. Ajatus siitä, että lähtisin täältä Itä-Helsingin lähiöstä ydinkeskustaan asti ostamaan ruokaa jostain niistä kymmenestä kolmosen raitiovaunulinjan sisäpuolelle lykätyistä lähiruokapuodeista, on järjen vastainen. Ei ihme, että kyyttö on kasvaneen suosionsa myötä ruvennut leimaantumaan kantakaupunkilaisten herkuksi - eihän sitä saa muualta! Ärrr!

Toisaalta: toivoa paremmasta saatavuudesta on juuri niin kauan, kun on maatiaislajien puolestapuhujia. Ja yksi tällainen puolestapuhuja on Parasta maatiaisruokaa.

Valitsin kirjan resepteistä testattavaksi tämän mausteliemessä keitetyistä ja sen jälkeen paahdetuista punajuurista ja sinihomejuustosta kasatun salaatin, koska huomasin sen olevan raaka-aineiltaan varsin jouluinen. Tuli erinomaista, vaikka vaihdoinkin ohjeen ilmasipulinvarret, spelttivehnän oraat ja punajuuren versot lähiöystävällisempään napolitan mixiin. Vaihdokkini ei ehkä tue yritystä tuoda maatiaislajeja julkisuuteen, mutta tässä reseptissä vähintään yhtä huomioitavaa on tuo mausteliemi, jossa punajuuret keitetään! Perinteisessä keitinvedessä kypsennetyt punajuuret häviävät niiiiin tälle.

Syödäänkö teillä muuten jouluisin punajuuta jossain muussakin muodossa kuin rosollissa?


PAAHDETTUA PUNAJUURTA JA SINIHOMEJUUSTOA 

Paahdetut punajuuret:
6 punajuurta
1 l vettä
3 salottisipulia
3 valkosipulinkynttä
4 rosmariininoksaa (tai hömpsäys kuivattua rosmariinia)
4 timjaminoksaa (tai hömpsäys kuivattua timjamia)
½ dl tummaa balsamicoa
suolaa
sokeria
öljyä ja voita

Laita vesi, paloitellut sipulit ja muut liemiainekset kattiaan. Keitä punajuuret kuorineen lähes kypsiksi. Anna punajuurten jäähtyä liemessä.
Kuori ja lohko punajuuret. Paista lohkot kuumalla pannulla tai paahda 200-asteisessa uunissa öljyn ja voin kanssa. Pintaan saa tulla paahtunut väri.

Salaatti:
paahdettuja punajuurenlohkoja
sinihomejuustoa
paahdettuja cashewpähkinöitä
valmis napolitan salaatti mix
laadukasta ja hyvää oliiviöljyä

Sekoita ainekset keskenään ja aseta tarjolle.

Ohje: Christer Lindgren: Parasta maatiaisruokaa.Kirjan tarjosi Maahenki-kustannus.

2 kommenttia:

 1. Punajuuret ovat herkkua.
  Ja vaikka asun pääkaupunkiseudulla niin on aika kynnys lähteä noihin Helsingin keskustan kauppoihin. Lisäksi on tosi sääli, että tällä menolla nuo kaupat hinnoittelevat "lähiruokatuotteet" pois ns. normaali-ihmisten ostoslistalta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoppa muuta! Kovasti haluaisi tukea lähi- ja maatiaisruokaa, mutta kun se on jopa tuplasti (ellei triplasti) kalliimpaa kuin perus luomu, niin ei kiitos. Keskustan puljuissa tuoteiden hintaa nostattavat vieläpä tilavuokrat, mikä sapettaa tällaistä lähiöasujaa, koska pakkoko niitä kaikkia kauppoja on sinne ytimeen tunkea?

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...