sunnuntai 25. joulukuuta 2011

Joulupavlova


Kuvittelin ihan tosissani vielä viikko sitten osaavani valmistaa jouluiset creme bruleet aattoillan joulupöytään. Siis mitä vaikeita vaiheita niissä voi muka olla? Paitsi toki ne, joissa en saanut koe-erää lainkaan hyytymään ja vastahankittu tohottimeni oli polttaa pöytäliinan, käteni ja tietysti bruleen sokerit ihan pikimustiksi. Tuskissani heivasin idean ihan sinne itseensä ja siirryin suunnitelma beehen: jouluiseen pavlovaan. Onnistunut veto.

Joulupavlovan ohjeen löysin Katja Bäcksbackan kokoamasta Ruokatorstain Joulu -kirjasta ja ihastuin päätä pahkaa kakun koristeellisuuten ja rommissa muhineisiin luumuihin, jotka antavat hurmaavan twistin täytteelle. Koristeluun käyttämäni valkosuklaashampanjatryffelit ovat Lasipalatsissa sijaitsevasta Caffista, joka onnistui vetämään minua magneetin lailla puoleensa koko joulunalusviikon. Syytän siitä puljun myymää maailman parasta merisuolalla maustettua luomumaitosuklaata. Voi nam.


JOULUPAVLOVA (noin kahdeksalle)

LUUMUT ROMMILIEMESSÄ:
1 dl kylmää vettä
1 dl tummaa rommia
1/2 dl sokeria
250 g kivettömiä, pehmeitä luumuja


MARENKIPOHJA:  
6 valkuaista
1 maustemitta suolaa
3 dl sokeria
2 tl maissitärkkelysjauhoja
1 1/2 tl vaaleaa balsamietikkaa


TÄYTE: 
3 dl kuohukermaa
1 rkl vaniljasokeria
(1 rkl sokeria)
puolet rommiluumuista


PÄÄLLE: 
puolet rommiluumuista
tuoreita viikunoita tai muita hedelmiä
valkosuklaatryffeleitä

punaviinimarjoja

1. Tee rommiluumut jo edellisenä päivänä. Kiehauta rommiliemi, ota kattila levyltä ja pane luumut liemeen. Kääntele luumuja liemessä, kunnes liemi on jäähtynyt. Pane luumut liemineen suljettavaan rasiaan ja jääkaappiin pavlovan täytteen valmistamiseen asti.
2. Ota leivinpaperi ja piirrä siihen halkaisijaltaan 24 sentin ympyrä. Pane paperi toisinpäin uunipellille, jolloin ympyrän ääriviivat näkyvät läpi. Voitele ympyräkohta kevyesti.
3. Kuumenna uuni 125-asteiseksi. Ota puhdas, kuiva kulho. Erottele kulhoon munista valkuaiset. Varo, ettei yhtään keltuaista joudu valkuaisten joukkoon, koska silloin valkuaiset eivät vaahtoudu.
4. Vaahdota valkuaiset sähkövatkaimella ja lisää suola vatkaamisen aikana. Lisää sokeri vähitellen kolmessa erässä samalla vatkaten ja sekoita viimeiseen sokerierään maissitärkkelysjauhot. Lisää lopuksi viinietikka ja vatkaa, kunnes vaahto on kiiltävää ja jämäkkää.
5. Pursota tai levitä vaahto pehmeästi lusikalla leivinpaperille ympyrän sisälle. Muotoile keskelle matalampi kohta täytettä varten.
6. Nosta pelti uuniritilälle uunin alaosaan ja paista pohjaa noin 1 1/2 tuntia.
7. Kun marenkipohja on jäähtynyt, irrota se varovasti ja nosta lastojen avulla tarjoiluvadille.
8. Valuta luumut. Ota puolet ja leikkaa ne kuutioiksi. Vaahdota kerma kovahkoksi vaahdoksi, lisää vaniljasokeri ja paloitellut luumut. Sekoita varovasti.
9. Lusikoi kermavaahto marenkipohjan keskelle. Koristele kakku.

Ohje: hs.fi

7 kommenttia:

  1. Mä voin tehdä joskus niitä bruleitä sun kanssa. Ei siinä oo mitään vaikeeta kunhan ei vaan tee niinkuin suurimmassa osassa ohjeita valehdellaan :D

    VastaaPoista
  2. Vaikka en marengin ystävä olekaan, sai tämä silti aikaan Halun ja Himon.

    VastaaPoista
  3. Harkitsin ihan samaa jälkkäriä, mutta kun meitä oli niin vähän syöjiä, niin päädyin helpompiin annoksiin. Jääkoristeita tein niihin tämän ohjeen mukaan. Kokeilitko sinä niitä? Meillä meni ekat ihan plörinäksi, mutta toisella kertaa onnistuin. Jääkoristeiden teon osalta ohjeet olivat aika puutteelliset, mutta piakkoin blogistamme löytyy ohjeet jolla onnistuu ;).

    VastaaPoista
  4. Kista: niin pitäis! Etenkin se töhötinosuus vaatii allekirjoittaneelta vielä treeniä ;D

    Helmi: hih :)

    Merituuli: Kokeilin tehdä niitä, mutta ei kyllä onnistunut yhtään :D. En kaiketi saanut seosta tarpeesi kuumaksi.

    VastaaPoista
  5. kaffista kannattaa ostaa Praluksen Le 100% suklaata jota pidetään (ainakin välillä) maailman parhaana 100% suklaana ja muutenkin on hyvin kovassa arvossa.

    VastaaPoista
  6. Kiitos Aleksi vinkistä. Täytyy testata! :)

    VastaaPoista
  7. Se on sitte satasta kuitenkin eli aika rankka suklaa mutta kannattaa. Siinä on hyvin multainen ja sienien maku, vähän sitä perus satasten kaakaonvoin tunkkaisuutta. Olin ihan taivaissa kun ekan kerran pääsin maistaa sitä :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...