perjantai 28. kesäkuuta 2013

Muistan jäätikkarikesää

Ja taas se teki niitä mehujäitä. Anteeksi, jäätikkareita. Bongasin termin Prisman kirjahyllystä ja pakkohan se opus oli mukaan ottaa, vaikka muistaakseni päätin jo viime vuoden puolella (taas kerran), etten osta omilla rahoillani enää ainuttakaan keittokirjaa. Tällä kertaa päätös pitikin ihan historiallisen pitkän ajan (yli puoli vuotta!).


Sunil Vijayakarin kirjoittamassa Jäätikkarit -keittokirjassa piilee reseptit ja salat moneen raikkaaseen huurreherkkuun, joista on pakko kokeilla tänä kesänä ainakin mustikka-limenekkuja, persikka-kermapuikkoja, suklaa-vadelma-raketteja, banana split -jäänekkuja, limetti-chili-sorbettitikkareita ja mojito-jäätikkareita. Tai mitä sitä kieltämään; nuolaisisin mielelläni kirjan ihan jokaista makua! Etenkin pientä potkua sisältävät K18-tikkarit kutkuttaa. Tiesitkö, että gin tonicinkin saa mehujäämuotoon? Tosin aika pienillä ginimäärillä alkoholin alhaisesta jäätymispisteestä johtuen.

Reseptien lisäksi kirja ohjeistaa muutamalla käytännön vinkillä hyvän jäätikkarin saloihin. Itselleni aivan uutena jippona tuli sokerisiirapin käyttö, joka tekee mehujäätikkujen koostumuksesta pehmeitä ja miellyttäviä. Siirappi alentaa nesteen jäätymispistettä ja toimii ikään kuin liukasteena jääkiteiden välissä. Kun sokerisiirappia liuotetaan tai sekoitetaan perusaineksiin, maut leviävät taisaisesti ja saadaan maistuva, imeskeltävä mehujääpuikko. 

Toinen ainakin omia mehujään valmistushetkiä helpottava niksi oli tämä:


Eli miten puupuikot (niitä myydään muuten askarteluliikkeissä, mm. Sinellissä) saa pysymään muotin keskellä. Peitä täytetty muotti alumiinifoliolla ja  puhkaise sen keskelle terävällä veitsellä pieni lovi. Kun tikun ujuttaa lovesta sisään, se pysyy paikoillaan kunnes mehu jäätyy. Tosin jos mehuseos on hyvin vetistä, voi olla tarpeen jäädyttää sitä ensin noin tunti  ja laittaa tikut paikalleen vasta, kun mehu on hieman kohmettunut.Päätin valmistaa ensimmäisenä näitä kirjan hedelmäcocktail-mehujäitä, koska niiden ainekset istuvat keskikesään ja helteeseen.  Ja oli muuten hyviä! Suosittelen kokeilemaan.

HEDELMÄCOCKTAIL-MEHUJÄÄTIKKARIT (8kpl)


200 g mansikoita perattuna
0,85 dl sokerisiirappia (ohje alla)
225 g kypsiä persikoita kuorittuina, karkeasti pilkottuna, kivet poistettuina (tai 200 g tölkkipersikoita)
4 isoa kiiviä kuorittuina ja karkeasti pilkottuina

1 Soseuta kiivit tehosekoittimessa. Hämmennä joukkoon kolmannes sokerisiirapista. Kaada seos kahdeksaan yhden desilitran muottiin. Pakata 2 tuntia tai kunnes seos jäätyy.

2. Kun kiiviseos on jäätynyt, soseuta persikat. Hämmennä joukkoon puolet jäljellä olevasta sokerisiirapista ja kaada seos jäätyneen kiiviseoksen päälle. Pane tikut muotteihin ja pakasta tikkareita 2 tuntia tai kunnes ne jäätyvät.

3. Kun persikkaseos on jäätynyt, soseuta mansikat. Hämmennä joukkoon jäljellä oleva sokerisiirappi. Kaada seos jäätyneen persikkaseoksen päälle ja pakasta tikkareita 2 tuntia tai kunnes seos on jäätynt.

4. Irrota tikkarit kastamalla jääyneet muotit muutamaksi sekunniksi lämpimään veteen ja vetämällä tikkarit varovasti irti muoteistaan.


SOKERISIIRAPPI (2,5 dl)


90 g hienoa sokeria
2 dl vettä

1. Pane sokeri ja vesi pieneen kasariin. Kuumenna pienellä teholla koko ajan hämmentäen 6-8 min tai kunnes sokeri liukenee.

2. Lisää tehoa, kunnes seos kiehahtaa, ja vähennä sitten tehoa ja hauduta 3-4 min.

3. Nosta kasari liedeltä ja anna jäähtyä täysin kannen alla. Jäähtynyt siirappi säilyy tiiviissä astiassa jääkaapissa jopa viikon.


2 kommenttia:

  1. Mä tykkään! Mainioita vinkkejä, missäköhän mun jäätikkarimuotit on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos et löydä niitä, niin ainakin Cittarista saa uusia! :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...