maanantai 19. elokuuta 2013

Berliinitärppejä


Berliini horjuu vuodesta toiseen lempikaupunkieni kärjessä ja järsii alituisesti rinnassa kuohuvaa ikävää isommaksi. R a k a s t a n sitä kaupunkia, rappioromanttista, mutta ylvästä historiaa, karismaattista ulkonäköä, visuaalista katutaidetta, hukuttavaa ravintolatulvaa, monikulttuurista väestöä ja näkemisen ja kokemisen paljoutta. Berliinin kaduilla askeleeni ovat aina olleet kevyitä. Harmi, että edellisestä reissustani sinne on kulunut jo ällistyttävän pitkät puolitoista vuotta. Hui!

 
 

Kaipaus lempikaupunkiini kasvoi taas potenssiin X, kun Rantapallossa käynnistyi bloggareille suunnattu kilpailu. Tehtäväksi on annettu jakaa parhaimmat Berliini-tärpit omassa blogissaan ja voittajavinkin kertoja palkitaan kahden hengen kahden yön majoituksella neljän tähden Wyndham Grand Berlin Potsdamer Platz -hotellissa, aivan Berliinin sydämessä. Ylelliset hotelliyöt himottaa tätä Berliinin ikävöijää sen verran paljon, että päätin ottaa osaa niputtamalla yhteen  parhaimmat  brunssi- ja ravintolaelämykset aiemmilta Berliinin matkoilta.  Hieman jopa googlasin varmitaakseni, että ko. kahvilat ja raflat ovat vielä hengissä.


BRUNSSISUOSIKKEJANI:
 • Beteau Ivre (Oranien Str. 18, U Kottbusser Tor) Vaihtoehtoväen perinteikkään baarikadun mukavampia kuppiloita, josta saa aamiaista ja lounasta kello 16:sta ja iltaisin tapaksia. Me tosin taisimme vetää tapaksia myös aamiaiseksi. Oho. Mutta kerrankos sitä syö kilon juustoa aamu yhdeltätoista.
 • Morena (Wiener Strasse 60,  U Görlitzer Bhf) Aamiaista. Aamiaista. Jos jokin kaupunki on pyhitetty kiireettömän aamiaisen nauttimiseen, niin se on Berliini. Ekä Morenan aamiainen häviä tetenkään kipailijoilleen.
 • Atlantic (Bergmann Str 100, U Mehringdamm) Bergmannsrassen suosikkipaikkoja, jossa on mukava katsella kadun vilinää ja nautiskella auringosta. Jopa maaliskuussa!
 • Café Morgenland (Skalitzer Str. 35, U Görlitzer Bhf)) Ihana ihana viikonloppubrunssibuffetti, jonne viisaammat varaisivat pöydän etukäteen. Meillä kävi todellinen munkki, kun onnistuimme saamaan istumapaikat lennosta. Hintakin taisi olla jokin hyvn hillitty 10 euroa jos sitäkään.
 •  Cafe Morgenrot (Kastanienallee 85. U Eberswalder Str.). Hippimäinen vasemmistokahvila imee mukaansa kasarihittien soidessa ja erilaisia vegaanisia ja vegetaristisia tahnoja tarjoillen. Jos voisin aikakoneella poistaa kaikkien aikojen ensimmäisestä Berliinin reissustani jotakin, olisi se se aamupalasämpylä, jonka hotkin karmeimpaan nälkään ennen Morgenrotin brunssia, sillä olematon ruokahaluni ei ollut paikalle edukseen. Morgenrotissa aamiaisesta maksetaan oman varallisuuden ja omantunnon mukaan noin viidestä eurosta kahdeksaan. 
 •  Schwarzes Cafe (Kantstr. 148. S Savignyplatz) pätee hyvin perinteisillä tarjoiluilla (jos perinteiseksi voi kutsua laajuudeltaan  kokonaisen sivun pituista listaa erilaisista aamiaiscomboista, joiden jälkeen alkoi vasta muna- ja sämpylälista) ja on taideopiskelijoiden suosiossa. Schwarzen tarjoilee brunssia 24 tuntia vuorokaudessa ja vaikka palvelun nopeudessa olisi ollut toivomisen varaan, oli paikan päällä syömäni juustobrunssi varsin pätevä.
 •  Blumencafé (Schönhauser Allee 127a). Persoonallisesti heinäpaaluilla ja kadulle asti levittäytyneillä kukilla ja kasveilla sisustettu kahvila saa haukkomaan henkeä kauniilla brunssiannoksillaan (kuva alla). Pienet kukkaruukut keitettyjen munien kuppeina on kuin piste iin päällä.

MUITA RAVINTOLASUOSIKKEJA:
 • Yellow Sunshine (Wiener Strasse 19, U Görlitzer Bhf) Kuuluisa kasvispikaruokala, joka on pakko testata. Paikan purilaiset eivät juurikaan häviä helsinkiläiselle Vegemestalle, mutta erilaisten (soija)pihvien valikoima on huumaava.
 • Tiki Heart Café  (Wiener Strasse 20, U Görlitzer Bhf) Käytännössä Morenaa vastapäätä ja Yellow Sunshinen vieressä sijaitseva järjettömyys, joka on sisustuksessaan ja yleisessä habituksessaan onnistunut yhdistämään punkin, Elviksen ja Hawaijin. Aamiaista tarjoillaan kello 17:sta asti (kts. kuva lautasen kokoisista mustikkapannukakuista), minkä jälkeen menu muuttuu rokkilegendojen mukaan nimetyiksi burgereiksi. Myös paikan cocktailit havaittiin päteviksi.
 • Frittersalon (Boxhagener Straße 104, U Frankfurter Tor) Nälkäkiukkua helpottava (pika)ruokala ihan kilpailukykyisillä kasvisburgereilla ja ei-niin-voitokkailla vegaanisilla currywursteilla.  Parempi kuin Mäkki!
 • Mirchi (Oranienstr. 204. U Görlitzer Bhf.) on pysynyt etappinani jokaisella Berliinin matkallani hyvän singaporilaisen ruuan ja loistavien drinkkien tähden. Paikka on  värikäs ja ISO, mutta täyttyy nopeasti ilta seitsemän aikoihin. Fiksu lomalainen suuntaakin Berliinissä ravintoloihin ennen paikallisia, eli noin kuuden aikaan.
 • Avril (Graeferstr. 83. U  Schonleinstr.) esitellään Mondossa kasvisravintolana, mutta sai sieltä ainakin pari vuotta sitten vielä yhden lohiateriankin. Itse olen nauttinut Avrilissa  aivan uudenlaisen yhdistelmän perunamuusia, punaviinikastiketta ja tapanadella täytettyä munakoisoa, joka oli sanalla sanoen jännittävää! Ravintolan miljöö on miellyttävän avara ja jazzahtava. 
 • Miseria & Nobiltàsta (Kopernikusstr. 16. U ja S Warschauer str.) vie mielen aitoon Sisiliaan. Paikan hintataso on kohtuullinen (Berliinin mittakaavassa ehkä jopa kallis?), ruuan ja palvelun laatu  taas hykerryttävä. Alkuruokalistalta sai tilata kaikkea, minkä kokki miksasi kahdelle hengelle riittäväksi, isoksi 15 euroa kustantaneeksi vadiksi ja pasta on ensiluokkaista. Tämä ravintola tutustutti minut aikanaan yhteen lempiviineistäni.
 
Siinä ne. Ja nyt iski ikävän lisäksi myös hirveä nälkä. PÄÄSTÄKÄÄ MUT TAKISIN BERLIINIIN!

10 kommenttia:

 1. Mun mielestä Morgenrot oli superhyvä! Pitää testata tuo Morgenland ensi kerralla, kun sitä on niin kovasti kehuttu. :) Ilmeisesti hyvä valikoima kasvissyöjällekin? Missäpä Berliinissä tosin ei olis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos oikein muistan, sai kasvissyöjäkin vatsansa piukeeksi Morgenlandissa. Kannatan siis siihenkin tustustumista :)

   Poista
 2. Hieno postaus ja mitä mainioimpia vinkkejä! Kiitos, pistän korvan taa seuraavaa reissua silmällä pitäen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Voi kun itsekin pääsisi pian taas takaisin!

   Poista
 3. Kiitos naista vinkeista, ei tule ensi kerralla nalka Berliinissa ;)

  Ps. erittain mainio postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa olla hyödyksi. Ja kiitos :)

   Poista
 4. En ole käynyt Berliinissä, mutta postauksesi oli niin hyvä, että nyt tahtoisin käydä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, Berliini on ihana! Kivaa toimia inspiraationa ja matkakuumeen levittäjänä :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...