perjantai 21. maaliskuuta 2014

ON SE KAUNIS


Yksi ei-niin-salainen haaveeni on aina ollut oma keittokirja. Kun taidot - saati aika - eivät sellaiseen kuitenkaan yllä, olen valjastanut energiani olemaan vain hävyttömän onnellinen ja innostunut jokaisesta keittokirjasta, jonka joku sinnikkäämpi ruokabloggaaja on maailmaan saattanut. Tänä keväänä "blogikirjoja" on julkaistu useampikin, mutta tänään ihailuuni pääsee Jenni Häyrisen esikoisnide Katukeittiö - Parempaa roskaruokaa. On se vaan niin kaunis!

Kirjan sivut on täytetty nimensä mukaisesti paremmalla roskaruualla: gourmet burgereilla, hodareilla, pizzalla, snägäriklassikoilla, meksikolaisilla ja lähi-idän tuulahduksilla. Jälkiruokia tietenkään unohtamatta. Roskaruoka kärsii turhaan huonosta maineesta, sillä tämän keittokirjan avulla kaiken voi tehdä itse paremmin herkullisuudesta tinkimättä, hyviä raaka-aineita hyödyntäen.

Reseptejä oli pakko päästä testaamaan heti. Koska moni kirjan herkku pulled porkista falafeleihin löytyy jo omasta tai Tuomaksen repertuaarista, päätin korkata katukeittiö-neitsyyteni harvemmin kokkailemillani burritoilla ja salsa rojalla. Pääsinpähän ostamaan pakastemaissia ensimmäistä kertaa vuosiin. 
  

Salsa roja oli super käyttämistäni säilykejalapeñoista huolimatta, mutta burritojen täytteen tulisuutta olisin voinut viilata hintsasti ärjymmäksi. Itä-Helsinkiin turhan eksoottiset masa harina -maissijauhot ja niistä valmistetut kotitekoiset tortillat vaihdoin puolestaan pieniin valmismaissitortilloihin, joten loppupeleissä burritoni olivatkin enemmän kai tacoja. Mutta hyviä näinkin!

MUSTAPAPU-KVINOA-BURRITO (4-6 hengelle)


1 prk (250g) mustapapuja
1 dl kvinoaa (tai riisiä)
1 tlk (400g) tomaattimurskaa
1,5 dl kasvislientä
1 pss pakastemaissia
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
puolikkaan limetin mehu
1 tl murskattuja kuminansiemeniä
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
tuoretta korianteria
cayannepippuria maun mukaa
suolaa
pippuria
öljyä paistamiseen

Lisäksi:
tortilloja
cheddarjuustoa
ranskankermaa 
salsa rojaa
salaattia

Laita kvinoa (tai riisi) kiehumaan. Kvinoa huuhdellaan lämpöisellä vedellä ja keitetään 10 minuuttia tai pakkauksen ohjeen mukaan.

Kuullota pienitty sipuli öljyssä pannulla. Lisää pienitty valkosipuli. Sekoita joukkoon tomaattimurska mausteet ja keitetty kvinoa. Hauduttele 30 minuuttia lisäten kasvislientä erissä. Lisää sulaneet pakastemaissit ja mustapavut. Hauduta 10 minuuttia. Tarkista suola ja tulisuus.

Täytä tortillat mustapaputäytteellä. Kokeile seuraksi vaikka itse tehtyä salsaa, ranskankermaa, raastettua cheddarjuustoa ja salaattia.

SALSA ROJA


3 tomaattia
2 valkosipulinkynttä
1 punasipuli
tuoretta korianteria
puolikkaan limen mehu
0,5 rkl sokeria
1 rkl punaviinietikkaa
5 jalapeñoa 
suolaa
pippuria

Kuutioi tomaatit ja pilko sipuli ja jalapeñot pieniksi. Sekoita kaikki ainekset ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään tunti.

Reseptit Jenni Häyrisen kirjasta Katukeittiö - parempaa roskaruokaa.

Kirja saatu arvostelukappaleena.


2 kommenttia:

  1. Kiinnostaa! Kerrotko, mitä muita blogikirjoja tämän lisäksi on tänä keväänä tullut/tulossa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toki! Mm. Kira Åkerström-Kekkosen (MasterChef 2013) kirjaa Auringn Maku voin suositella ja siitä mulla onkin jo postaus tekeillä :) Ja pari muutakin kiinnostavaa tuttavuutta odottaa pöydän nurkalla arvosteluun pääsyä. Toivottavasti ehdin testata niistä reseptit ja blogata arvostelut vielä tämän kevään aikana :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...