keskiviikko 2. maaliskuuta 2011

Jadgar

Pelotelkoot vaaligallubit mitä hyvänsä - ainakin Helsinki on ja pysyy kansainvälisenä. Siitä omalla tavallaan kertoo etiopialainen ravintola Jadgar, joka on kasvanut suosioonsa Itäkeskuksen Kauppakartanonkadulla räkälämäisistä puitteista huolimatta. Helsingin Sanomat kehaisivat paikkaa jo viime vuonna, minun vuoroni on nyt. (Kuvat ovat toki jäätäviä).

Jadgarin räkänen ympäristö ei ehkä anna oikeutta ruualle.

Tunnustan, että olen odottanut afrikkalaisen keittiön suosion nousua jo pienen hetken. On vähän noloa, että vaikka pienimmistäkin kaupoista löytyy nykyään sushitarpeet, intialaiset mausteet, vehnätortillat ja jenkkien herkut, ei edes tällainen foodie osaa nimetä marokkolaisen kuskusin lisäksi ainuttakaan afrikkalaista ruokaa - mantereen eri maiden ja alueiden ruokaperinteistä puhumattakaan. Missä sitä arfikkalaista ruokaa pääsee edes maistamaan? Tallinnassa yksi suosikkiravintoloistani on African Kitchen, joka luo paljon eksoottisemmat puitteet kuin yksikään Olde Hansa tai sen plagiaatit, mutta Suomessa samanlaiselle ei löydy tekijöitä. Miksi? Siksikö, ettei tärkkelyspitoisena ja vähälihaisena tunnettu ruoka ole nyt trendikästä? Pöh. Siinä tapauksessa taidan olla koko ruokavaliollani aika epätrendikäs.

Onneksi Helsingissä on edes tämä yksi etiopialainen. Tällä kertaa tilaukseen pääsi yesom beyaynetun kalalla, mikä tarkoitti neljää kasvisateriaa ja pakastealtaasta kalastettua orpoa kalankänttyä.  Keltainen misser wot on lissikastiketta, vihreä kosta gomen pinaattia, punainen shirro wot jauhetuista herneistä valmistettua kastiketta, tiki gomen kaalia ja alicha kikhernekastiketta. Kaikki ymmärtääkseni vegaanisia. Kastikkeiden alla lepää teff lnjera, happaman makuinen lettu/leipä, joita pöytään kanneettiin käsin syömistä varten. Toki aterimetkin saa.

  
teff lnjera

Kaikelle syömälleni kohottaisin peukun, vaikka kala olikin vähän ulkopuolinen ja einesmäinen. Oma suosikkini kastikkeista oli tuo rouhitusta herneestä valmistettu ja injeroista parempi oli tuo tummempi ja happamempi versio.

Käykää ihmeessä kokeilemassa!

Ps. Koska Helsinkiin saadan ensimmäinen somalialainen ravintola?

3 kommenttia:

 1. Kiva et kirjotit tästä, luin sillon aikoinaan ton Hesarin arvostelun ja sillon lisäsin tän jonnekki mieleni listalle ravintoloista, joissa pitäis käydä. Kun sais vielä aikaseksi! Tuo kala kieltämättä näyttää vähän oudolta noiden muiden sapuskojen kanssa...

  VastaaPoista
 2. Itse olen muutamia etiopialaisia ravintoloita kokeillut taalla meilla pain ja olen tykannyt kovin. Ja he ovat aina ystavallisesti valmiita tekemaan mulle vegelle sopivia vaihtoehtoja vaikkei menusta niita loytyisikaan. Tykkaan syoda sormilla ja ajattelin etta sen takia tanne olisi kiva tulla lasten kanssa (jos joku lainaisi meille mukuloita muutamaksi tunniksi joskus).

  VastaaPoista
 3. Sari, voin lähteä mukaan, jos Jadgariin halajat! :)

  Katz: tosiaan, lapset varmasti pitäisivät, kun saa syödä käsin ja vielä lettujen kanssa ;).

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...