sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Lupaus uudelle vuodelle

Tiedättekö, minkä uudenvuodenlupauksen tein? Opettelen leipomaan leipää! Juuri sellaista rapeakuorista ja sisältä sitkosta vaaleaa limppua. Ja pehmeitä bageleita! Juureen leivottua hapanta ruisleipää! Italialaista focacciaa! Sämpylöitä! Spelttileipää! Ahm, meillä ei taideta karpata tänäkään vuonna.


Eikä tässä lupauksessa vielä kaikki. Aion toteuttaa samalla myös yhden kauan haaveilemani jutun. Nimittäin Julie&Julia -henkisen keittokirjaprojektin, jossa kokkaillaan (ja vähän bloggaillaankin) läpi yksi kokonainen keittokirja. Olen suunnitellut tätä jo pienen ikuisuuden, mutta aiemmin tuntui, ettei yksikään Suomessa julkaistu keittokirja ole läheskään läpikokattavaa matskua.

Sitten törmäsin Herkun ja Koulun blogissa Heléne Johanssoin kirjaan Leipä, joka vastasi kaikkea sitä, mitä tähän projektiin etsin. Kirja ei sisällä ainoastaan herkullisen näköisiä leipäohjeita, vaan se myös opettaa alusta asti leipomisen niksit sekä tarvittavat faktat välineistä ja raaka-aineista.  Siis täydellinen tietopaketti tällaiselle jauhopeukalon keskelle kämmentä kasvattaneelle, joka osaa hädin tuskin leipoa teeleipää.


Homma menee siis niin, että minulla on koko tämä alkanut vuosi aikaa leipoa läpi kaikki Heléne Johanssoin Leipä-kirjan reilut 40 leivontaohjetta. Jos joku leivontayrityksistä menee pipariksi, yritän uudestaan niin monta kertaa, että kädessäni on vähintäänkin tyydyttävä hyvä leipä. Yhtään reseptiä en saa jätää leipomatta vain siksi, kun en osaa. Sellaiset ajatukset ovat niin vuotta 2011.

Aion myös blogata projektistani tänne, mutta lähinnä kuvin ja fiiliksin. Muutaman leipäohjeenkin saatan julkaista, mutta pääsääntöisesti pyrin olemaan viemättä leipää leipäkirjalijan suusta. Jos leivät siis rupeavat tuntumaan ylitsepääsemättömän houkuttelevilta, suosittelen hankkimaan tämän kirjan :)


Eli näillä eväillä uuteen vuoteen. Toivotaan, että 366 päivän päästä täällä ruudun takanana bloggailee tuore leipäexpertti!

12 kommenttia:

 1. Anonyymi1/1/12 18:57

  Hieno projekti, mielenkiinnolla jään odottamaan raportteja jauhopeukalon kehittymisestä ja harkitsemaan kirjan ostoa. Näyttää mahtavalta opukselta kuviesi perusteella. Jos sinä kehität jauhopeukalon, mitä en vähimmässäkään määrin epäile, annat toivoa meille muille ilman jauhopeukaloa syntyneille ;-)

  Itsekin olen haaveillut samaisesta Julie&Julia -projektista, mutta aion toteuttaa sen hiukan toisella lailla juuri samasta syystä eli yksikään kirja ei ole puhutellut niin, että kokkaisin sen alusta loppuun. Yksityiskohdat hioituvat parhaillaan...

  VastaaPoista
 2. onnea matkaan.. pitää seurata miten menee, millos tulee eka leipä uunista?

  tuo kirja löytyy omastakin hyllystä mutta olen kai yhden ohjeen siitä kattonut

  VastaaPoista
 3. suolaajahunajaa: hih, toivottavasti tästä rojektista tosiaan tulee jotain. Lähden liikkeelle ihan nollatasolta, sillä pilaan yleensä sämpylätkin :D

  Ja ilman muuta ryhdyt saman henkiseen projektiin! Yleisö vaatii ;)

  Aleksi: thänks! Yritän upottaa sormeni jauhoihin jo heti huomenna. Löysin kirjasta durumleivän ohjeen, jota kuvaillaan kirja helpoimmaksi. Sillä lienee turvallista aloittaa!

  VastaaPoista
 4. leipäihmisenä odottelen suurella mielenkiinnolla kokemuksiasi. Ties vaikka törmäisit siihen "Täydellinen leipä"-reseptiin. Sitten on ainakin pakko ostaa tämä leipä.
  Minuakin odottaa pakkasessa vanha leipäjuuri ja tuossahan tuo leivinuunikin möllöttää. kun vain sais ne ja kaiken siltä väliltä natsaamaan yhteen!

  VastaaPoista
 5. Siis piti sano "ostaa tämä kirja"

  VastaaPoista
 6. Miulla samantyyppinen kirja ja ihan sama idea kävi mielessä!
  Just vaan huomasin, että koko joulukuussa en ole ehtinyt blogata mutta ehkäpä minunkin blogissa leivotaan enemmän leipää joka on niin hyvvää!
  Ja erittäin suurella mielenkiinnolla seuraan matkaasi :).

  VastaaPoista
 7. Itse olen viimeisimmät keittiön ahaa-elämykset kokenut ruisleivän teossa, sain työkamulta juuren ja päätin kokeilla ilman mitään aikaisempaa kokemusta. Ja kuinkas ollakaan, uunista pullahti aivan ihania, "oikean" makuisia ruislimppuja! Suu auki niitä täällä sitten ihmeteltiin ;)
  Mielenkiinnolla jään seuraamaan mitä eri leipäsiä vuoden mittaan tulet tekemään, ihana projekti :)

  VastaaPoista
 8. hieno projekti! tätä jään seuraamaan jännityksellä.

  VastaaPoista
 9. Auuu! Huippua! Mulle tuotti ihan järjetöntä tuskaa saada aikaan raflapäivään kelpaavaa leipää ja se onnistui miten onnistui, mutta ottaisin kyllä kernaasti reseptivinkin sulta! Eli kunhan oot bongannut jonkun mainio, jaathan sen myös täällä! :)

  ps. myös minä tykkään sun kuvista, sä teet sen aina vähän erilailla kuin muut :)

  VastaaPoista
 10. Kiitos kaikille tsemppauksesta! :)

  rva ruusunen: mutku se teidän leipä oli niiin hyväää. En tahdo uskoa, etteikö se olisi joku teidän vuosia jalostama bravuurinne :D

  VastaaPoista
 11. Täytyy kyllä ehdottomasti käydä kirjakaupassa selaamassa tuota kirjaa! Osaan leipoa vain perussämpylöitä ja teeleipiä, mutta haluaisin myös oppia leipomaan hyvää leipää =o)

  VastaaPoista
 12. Mä hommasin pari vuotta sitten tämmsen: http://www.amazon.com/Bread-Bakers-Apprentice-Mastering-Extraordinary/dp/1580082688 - pyhänä suunnitelmana aloittaa myös kokkaa & bloggaa kirjasta -projekti. Ei tullu blogia, mutta leipomisesta on kyl tullut jokaviikkoinen riemu! Ihan huippua hommaa. Niin peesaan sun projektia.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...