maanantai 17. joulukuuta 2012

LUUKKU 17: Paahdettu ruusukaalisalaatti ja saksanpähkinävoi

Perinteinen joulumenu ei ole lehtivihreällä pilattu. Itse muistan nähneeni joulupöydässämme vain kerran vihersalaatin, joka ujona yritti kurkkia laatikoiden ja kinkun takaa, mutta syömättähän se jäi kaiken muun yltäkylläisyyden keskellä. Seuraavan päivän rääppiäisissä salaatti näytti jo liian nuhruiselta tarjottavaksi saati syötäväksi. Raukkaparka.

Tänä vuonna en toista vihersalaattitragediaa, mutta tämä paahdettu ruusukaalisalaatti voisi täyttää lehtivihreän mentävän aukon myös joulupöydässä. Saksanpähkinävoin aateloima rouskuva lisuke on vankka juhlallinen tarjottava ja, jos vain välttää kaalien liikakypsentämisen, on sen menekki taattu. Salaatin ainoana huonona puolena pidän vain sitä, ettei sitä voi oikein tehdä valmiiksi etukäteen.


PAAHDETTU RUUSUKAALISALAATTI JA SAKSANPÄHKINÄVOI (lisukkeeksi n. 6-8:lle)

600 g ruusukaaleja
1 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
3 rkl siideriviinietikkaa (tai jotain vastaavaa)
1 oksa tuoretta timjamia
suolaa ja rouhittua mustapippuria

Saksanpähkinävoi:
3 rkl saksanpähkinöitä
25 g pehmeää voita

1. Pese ruusukaalit ja leikkaa niistä kannat ohuesti. Poista tarvittaessa päällimmäiset lehdet. Viipaloi ydinosa pitkittäin kolmeen - neljään osaan. Kiehauta teflonpintaisessa kasarissa 1 dl vettä ja lisää joukkoon ruusukaalit. Höyrytä ruusukaaleja minuutin verran puolikypsiksi.

2. Valmista saksanpähkinävoi. Murskaa pähkinät. Notkista pehmeä voi ja sekoita pähkinämurskan joukkoon.

3. Poista kattilan kansi ja anna kosteuden höyrystyä pois. Lisää oliiviöljy ja hienonnettu valkosipulinkynsi ruusukaalien joukkoon ja kääntele, kunnes kaalit saavat hieman väriä. Nosta kasari syrjään liedeltä. Mausta siideriviinietikalla, hienonnetulla tuoreella timjamilla ja ripauksella suolaa ja mustapippuria.

4. Nosta kaalit tarjoilukulhoon ja nostele päälle saksanpähkinävoita nokareina. Tarjoa heti.

Ohje: Kotiliesi Jouluelämää 2/2012


4 kommenttia:

  1. Minulla on jonkinasteinen kypsän kaalin kammo, joka koskee myös ruusukaaleja, mutta tätä voisi oikeasti kokeilla. Ei ainakaan näytä kauhean fletkulta ja haisevalta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajoitus, se on kaiken a ja o ruusukaalien kypsennyksen kohdalla. Ylikypsät, armeijanvihreät ruusukaalit ovat kerrassaan karseita.

      Poista
  2. Kevyt paahtaminen uunissa tai pannulla on myös aika varma juttu ruusukaalin kanssa, ylikypsytys taas ihan kammoa.
    Samoissa ruusukaalitunnelmissa ollaan oltu meilläkin, tosin majoneesilla höystettynä. Ei niin kovin kevyttä sekään. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just kävin eilen ihailemassa teikän ruusukaalisalaattia. Täytyy korvamerkitä sekin! :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...