maanantai 3. joulukuuta 2012

LUUKKU 3: Sieni-kasvispasteijat

Rikoin noin neljä - viisi vuotta sitten ennätyksiä: laskin, että ostin joulun alla 1½ kiloa pakastealtaan voitaikinaa per viikko ja SÖIN SEN KAIKEN ITSE. Tähän ei ole toiste sorruttu, mutta hölmökin varmaan tajuaa, että minun ja juuri paistetun ja hetken pellillä jäähtyneen joulutortun / sinihomejuustokierteen / suolaisen pasteijan suhde on kaistapäisen intohimoinen. Minä + voitaikina = 4ever.


Miksi sitten voitaikinaa eikä lehtitaikinaa? Margariiniin leivottu lehtitaikina voi olla näennäisesti kevyempi ja siten jopa terveellisempi vaihtoehto, mutta kun vertaat voi- ja lehtitaikinapakkauksien aineslistaa, huomaat jälkimmäisen sisältävän merkittävän määrän teollisia nimihirviöitä, E-koodeja ja transrasvaa. Sen sijaan kunnon voitaikinan kuuluu sisältää vain vehnäjauhoja, voita, vettä ja suolaa. Miksi ostaa ja syödä E-koodeja, kun voi valita myös paremmalta maistuvan, hieman rasvaisemmankin version?

Toki motivoituneempi kotileipuri tekisi voitaikinankin itse. Minä en siihen kykene. Opin kuitenkin murotaikinankin teon vasta 28-vuotiaana, eikä intoa kehityksen seuraavalle askelmalle ole vielä riittävästi. Sori!

Täytteiden kanssa jaksan sen sijaan hifistellä, mutta se onkin helppoa, sillä lähtökohtaisestihan kaikki voitaikinaan kiedottu on hyvää. Tässä kasvisvaihtoehto perinteiselle liha-riisipasteijalle, joka saa makunsa suolasienistä ja kauden vihanneksista. Kätevää tarjoiltavaa esim. pikkujouluihin tai kahvipöytään!


SIENI-KASVISPASTEIJAT (20 kpl)

10 voitaikinalevyä
1 kananmuna
seesaminsiemeniä koristeluun

Täyte:
3 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 dl riisiä
2 dl suolasieniä
1 porkkana
1 sipuli
200g kaalia
rypsiöljyä paistamiseen
mustapippuria
2 tl meiramia
2 valkosipulinkynttä

1. Kuumenna vesi kattilassa. Lisää liemikuutio ja keitä riisi kypsäksi kannen alla.

2. Huuhtele suolasieniä kylmän veden alla ja liota tarvittaessa, jotta saat ylimääräisen suolan pois. Valuta ja purista sienet kuiviksi. Hienonna pieniksi.

3. Kuori ja raasta porkkana. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit.

4. Kuumenn öljy paistinpannulla ja kuullota siinä sipuli. Lisää porkkanaraaste, kaalisuikaleet, valkosipuli, pippuri ja meirami. Kuumenna sekoitellen kunnes kaali ja porkkana ovat pehmenneet. Lisää sienet ja kypsä riisi. Jäähdytä seos.

5. Leikkaa sulatetut voitaikinalevyt kahtia ja kauli neliön muotoiset taikinat hieman isommiksi. Riko kananmunan rakenne rikki kupissa ja sekoita joukkoon ripaus suolaa, joka notkistaa kananmunaa. Nosta jokaisen taikinaneliön keskelle noin 1½ rkl täytettä. Sipaise neliön kahdelle sivulle kananmunaa liimaksi ja käännä neliöt kolmioiksi. Täytettä saa olla runsaasti, joten joudut ehkä hieman venyttämään taikinaa, jotta se ulottuu täytteen yli. Paina reunat tiiviisti kiinni haarukalla.

6. Nosta pasteijat leivinpaperin päälle uunipellille ja voitele kananmunalla. Ripottele pintaan seesaminsiemeniä. Paista pasteijoita 225-asteisen uunin keskitasolla n. 15 minuuttia.

Ohje: Kotivinkin Jouluherkut 1/2012



10 kommenttia:

  1. Se on kyllä totta, että mikä tahansa voitaikinaan kääritty on hyvää! Minä teen usein taikinan itse, kun en ikinä muista ostaa valmista... Sen sijaan voita ja jauhoja on aina kaapissa eikä taikinan tekeminen ole tosiaan mikään hankala homma!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi vitsit kun joskus uskaltaisikin tehdä voitaikinaa itse! Taikinat ovat meinaan oma heikoin lenkkini, elikkä työvaihe, jossa mokaan suurimmalla todennäköisyydellä, joten en ole sitten raatsinut lannistaa itseäni ;).

      Poista
  2. Voi vitsi, että on ihanaa, kun tää sun joulukalenteri on olemassa! Hatunnosto ja iso kiitos joulukuun viihdykkeestä, harvoin sitä ilman rahaa näin laadukasta kalenteria saa. Loppuja odotellessa.
    Ei mulla muuta, jatkakaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi mitä ylisanoja! Mutta kiitos, piristit maanantaitani :). Vielä on muutamat loppukuun postaukset tekemättä tähän kalenteriin, joten toivotaan, että omakin into kestää aattoon asti ;).

      Poista
  3. Täydellistä! Juuri mietin, että mihin käyttäisin loput eilen tehdystä voitaikinasta! Eipä tarvitse miettiä enää :)
    Eilen tuli testattua luukku1:sen glögi ja täysin itse tehdyt joulutortut. Voin sanoa, että maistui ihanalta!

    Kiitos insiproivasta blogista ja joulukalenterista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, että glögi maistui! Meilläkin on puoli pakettia voitaikinaa jääkaapissa, mutta P A K K O hillitä itseään vielä tässä vaiheessa kuuta. Muuten sen mussutus lähtee ihan lapasesta ;).

      Poista
  4. Enpä minäkään voitaikinaa ole edes harkinnut tekeväni itse - miksi ihmeessä kun valmiina saa hyviä ? Rajansa se on minunkin leipomisinnollani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa, tuo voisi olla omasta suustani ;).

      Poista
  5. Mulla on ollut suunnitelmissa kokeilla tehdä voitaikina itse, kun edellisestä kerrasta on aikaa jo yli kymmenen vuotta. Ja silloin se ei ainakaan ollut mikään makuelämys. ;) Mua houkuttelee tietää, että onko se parempaa kuin kaupan. Ja ihana joulukalenteri täällä, voi kun itselläkin riittäisi aika/ ideat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama homma, haluaisin tieää ne erot ise tehdyn ja valmiin välillä. Kerran kyllä maistoin erään pitopalvelun muka itse tehtyä taikinaa joulutorttujen muodossa, mutta ne eivät ainakaan vakuuttaneet. Maistuivat enemmän lehtitaikinalta, joten epäilenkin, etteivät he mitään voita niissä käyttäneet. Petturit!

      Kiitos :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...