maanantai 13. toukokuuta 2013

Vospapur, eli pöperöä armenialaisittain

Hankin Sally Butcherin Vegestan -kirjan jo vuosi sitten, mutta säälittävän vähälle käytöllehän se on jäänyt. Alun perin pirteää vaihtelua ruokailuun huokunut opus muuttui nimittäin jo parin läpipläräyksen aikana monimutkaiseksi ja lähi-idästä napatut ruuat turhan oudoiksi. Vai mitä mieltä te olette happomarja-mantelipadasta, moghrabiehilla täytetyistä paprikoista ja kivillä paistetusta kokojyväleivästä? Olen muutenkin vähän sellainen, etten lähde kokkaamaan ruokaa, jonka autenttisesta mausta tai koostumuksesta minulla ei ole harmainta hajuakaan.

No, onneksi soppa on ohjeesta ja alkuperästä riippumatta aina soppaa. Paitsi jos sen keittää muhennokseksi, kuten tämän Vegestanin vospapurin eli armenialaisen pinaatti-valkosipuli-linssikeiton kohdalla lopulta kävi. Kirja kertoo, että keitto on kehitelty lämmikkeeksi Armenian vuoriston hyytävän kylmiä talvia vastaan, mutta en näe syytä, miksi se ei sopisi myös Suomen hyytävään kevääseen. Resepti jännyys piilee valkosipuli-saksanpähkinärouheessa. Vastaavaahan voisi käyttää muissakin keitoissa korvaamaan esimerkiksi leipäkrutongit!


ARMENIALAINEN PINAATTI-VALKOSIPULI-LINSSIKEITTO (4:lle)


300 g vihreitä linssejä
50 g voita
1 iso sipuli silputtuna
7 - 8 valkosipulinkynttä kuorittuna
1 tl jauhettua korianteria
1 tl jauhettua juustokuminaa
1 tl paprikajauhetta
1 tasainen rkl kuivattua tilliä
1 l vettä / kasvislientä (+ extraa, jos keitosta tulee liian sakeaa)
suolaa ja mustapippuria
300 g tuoretta pinaattia huuhdottuna ja silputtuna
4 - 5 keskikokoista mehevää tomaattia pieneksi kuutioituna
100 g saksanpähkinöitä rouhittuna

1. Huuhdo linssit ja siirrä sivuun odottamaan.

2. Sulata osa voista öljytilkan kera paksupohjaisessa kattilassa ja kuullota sipulia rasvassa, kunnes se alkaa saada väriä. Silppua puolet valkosipulista ja sekoita sipulin joukkoon. Lisää pannuun mausteet, yrtit ja lopuksi linssit koko ajan reippaasti sekoitellen. Lisää vesi/kasvisliemi, sekoita hyvin ja kuumenna seos kiehuvaksi.

3. Anna keiton porista noin 40 minuuttia eli kunnes linssit ovat kypsiä. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja lisää tilkka vettä, jos soppa tuntuu liian sakealta. Sekoita keiton joukkoon pinaatti, tomaatti ja suurin osa saksanpähkinästä. Keitä vielä 5 minuuttia.

4. Viipaloi loppu valkosipuli ja kuullota viipaleet jäljellä olevan saksanpähkinärouheen kanssa tilkassa öljyä.

6. Kauho keitto kulhoihin ja koristele valkoisipuli-saksanpähkinäseoksella. Tarjoile tuoreen leivän kera.


8 kommenttia:

  1. Jahas, kuulostaa mainiolta. Teen tätä tänään. Nokkosista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinkin jo sun nokkossopan Instagramissa! Hyvältä näytti!

      Poista
  2. missmeera13/5/13 19:25

    Tää oli tosi hyvää! Sovelsin tietysti hiukan, kun tomaatit oli loppu, mutta hyvin toimi tölkillinen tomaattimurskaakin. Pinaatitkin tulivat pakastimesta ja pähkinät vaihtuivat mantelilastuihin, mut hyvää oli. Laiskuus vielä iski, enkä jaksanut paahtaa valkosibbeä ja pähkinöitä/manteleita, joten nakkasin keiton päälle vähän fetaa. Tästä tili muuten aika reilu satsi, nyt saa pakastimeen vähän valmista sapuskaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau, ehdit jo kokeilemaan tätä! Soppaa tulee näillä määrillä tosiaan aika reilu satsi. Tosin meillä kun tuo oli enemmänin muhennosta, niin siitä söikin juuri sen neljä annosta ;)

      Poista
  3. Oi kuulostaapa hyvältä! Tätä kokataan pian helloillammekin. Maistuiko tuo tilli paljon lopputuloksessa? Tykkään kyllä tillistä, mutta tässä se jotenkin kuulostaa hassulta :)
    Reetta/Helloillamme.wordpress.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin kuivattu tilli oli aika yllättävä aines, mutta ei se sieltä valmiista sopasta maistunut. Tai sitten se sopi niin hävyttömän hyvin kokonaisuuteen, ettei sitä sen takia erottanut :)

      Poista
  4. Paljonko 300g vihreitä linssejä on desilitroina?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ite heitin keittoon vaan arviolta 3/4 GoGreenin 400 gramman pakkauksesta, mutta nyt kun kysyit, niin kävin ihan punnitsemassa. Elikkä meidän vaa'alla desi vihreitä linssejä painaa aika tarkkaan 100g.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...