perjantai 27. syyskuuta 2013

BATAATTILIMPPU

Olin kolme viikkoa trendikkäällä gluteenittomalla dietillä ja nyt etoo. Ajatuskin riisikakuista siis.  Pakko saada kunnon leipää!


Löysin uusimmasta Leivotaan -lehdestä helpon tuntuisen ohjeen punajuurilimppuun. Sitä siis testaamaan. Punajuuri tosin taisi matkan varrella vaihtua bataattiin, mutta törkeän hyvää limpusta tuli silti.  Ah, tuore leipä, vehnäjauhot ja gluteeni ♥.

BATAATTILIMPPU (2 kpl)


50 g voita
4 dl maitoa
50 g hiivaa
2 tl suolaa
3 dl raastettua bataattia
6 dl ruisjauhoja
7-8 dl vehnäjauhoja
Koristeluun auringonkukansiemeniä

1.  Sulata voi ja lisää maito. Lämmitä neste noin 37-asteiseksi. Kaada seos kulhoon. Murenna ja liota hiiva seokseen.
2. Lisää suola, bataattiraaste ja ruisjauhot. Sekoita kunnolla.
3. Lisää vehnäjauhot vähän kerrallaan, kunnes taikina on notkeaa. Kohota leivinliinan alla noin 40 minuuttia.
4. Nosta taikina jauhoitetulle leivinalustalle ja jaa se kahteen osaan. Muotoile kaksi limppua ja pane ne joko voideltuihin tai leivinpaperilla vuorattuihin, noin 1½ litran vuokiin.
5. Voitele limput vedellä ja ripottele päälle auringonkukansiemeniä. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
6. Anna limppujen kohota leivinliinan alla noin 30 minuuttia.
7. Paista leipiä uunin alatasolla noin 25-30 minuuttia. Anna leipien jäähtyä vuoissa hetki ennen kumoamista.

10 kommenttia:

  1. Miksi olit gluteenittomalla dieetillä? :) Mää rakastan leipää ja yritän vältellä gluteenia (ei sovi mulle), ja ihan hyvin on näiden asioiden yhdistäminen onnistunut, onneksi. Just eilen tein superhyvää gluteenitonta vuokaleipää, nam nam nam. Riisikakut on aika tylsiä pitemmän päälle tosiaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muakin kiinnostaa miksi? Onko se jälleen trendikästä? :D Mullekaan ei sovi vehnä mutta kaura onneksi vähän paremmin, mäkin oon Hosulin tavoin onnistunut yhdistämään gluteenittomuuden ja leivän yllättävän hyvin! Mut riisikakuista en kyl välitä, ne maistuu liikaa popcornilta ja pahvilta. :D Kunnon leipää on silti pakko saada aina silloin tällöin, kärsimysten kera. Bataattileipä kuulostaa tosi hyvältä!

      Poista
    2. Muistan lukeneeni, että tuolla Atlannin takana gluteeniton dietti olisi nyt The Thing. Myös Suomessa on uutisoitu gluteenittomien einesten (karjalanpiirakat ym.) myynnin yllättävästä kasvusta. Itse kokeilin diettiä omituisiin vatsavaivoihin, mutta vaikutusta ei juuri ollut. Täytyy kokeilla jotain muuta :).

      Poista
    3. Itselläni ei ole todettu keliakiaa geenitestissä (tähystystä ei ole tehty), mutta kaikkien koeasetelmien jälkeen useamman kuukauden gluteiiniton + lehmänmaidoton dietti päätti lopulta päivittäiset vatsavaivani ja samalla reisistä häipyivät vuonna -95 ilmestyneet pienet punaiset näpyt. Ravitsemustiteilijä-kamun mukaan kyseessä saattaa olla myös jokin muu autoimmuunireaktio gluteiinille kuin keliakia. Mutta omalla kohdallani tämä ruokavalio on toiminut.

      Jos epäilee keliakiaa, kannattaa silti käydä tutkimuksissa ennen gluteiinin poistamista ruokavaliosta, muuten diagnosointi vaikeutuu.

      Poista
    4. Mulla näitä vatsavaivoja menee ja tulee, mutta enää en usko, että ongelma on gluteenissa (tai vehnässä). Onneksi, koska en oikeasti pystyisi elämään ilman pastaa ja hyvää leipää!

      Poista
  2. Hei kiitti leipävinkeistä! :)

    VastaaPoista
  3. En tiennytkään, että gluteenittomuus on jotenkin trendikästä... Mulla on kyllä kolmessa kuukaudessa jeesannut tosi paljon! Sekä vatsaan että naamaan. Harmittaa kyllä, että menin testailemaan omin päin enkä vaatinut testiä. Yksikään lääkäri ei koskaan ottanut mun kitinöitä vakavasti.. Tosin en vieläkään tiedä onko kaiken takana gluteeni, hiiva vai ylenpalttinen hiilarihötön mussuttaminen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me ollaan kaikki tuolta nahan sisältä niin erilaisia. Mä kun voin jo henkisesti huomattavasti paremmin sillon, kun saan syödä leipää ja pastaa paskoja riisikakkujen sijasta :D

      Poista
    2. Joo kyllähän ne riisikakut aika ankeita on...

      Poista
  4. Eipä kestä, toivottavasti ovat mieleen mikäli ehdit kokeilemaan. :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...