torstai 1. tammikuuta 2015

VUODEN 2014 PARAS KEITTOKIRJA

Näin vuoden vaihtuessa uuteen media tykkää myllyttää listauksia erilaisista kuluneen vuoden parhaista paloista. Niin tykkään minäkin. Tänään ajattelin kuitenkin säästää aikaanne (ja myös omaa aikaani) ja loikata suoraan parhaimpaan. Mielestäni viime vuoden paras keittokirja on --- TÄTTÄRÄÄ --- tässä:

Vuoden 2014 paras keittokirja on Elina Innasen Vegaanin keittiössä.
Kun vuosi sitten kuulin Elinalta, että hän kuvaa ja kirjoittaa taas keittokirjaa, pieni innostus hiipi kytemään minuun kasvaen koko ajan sitä syksyistä päivää kohti, jolloin kirjan arvostelukappale* kolahti postiin noudettavaksi. Tiesin odottavani priimaa, sillä Elinan ensimmäinen opus Viiden tähden vegaani on pysynyt keittiömme kymmenen luetuimman keittokirjan joukossa ilmestymisestään lähtien ja onhan tuo Elinan blogi Chocochilikin aika puhki plärätty. Entisenä kasvissyöjänä kaipaan lautaselleni välillä ihan vegaanistakin ruokaa ja useimmat Chocochilin arkistoista löytyvät ohjeet ovat onneksi helposti kopioitavissa myös sekasyöjän kotikeittiöön, vaikka ei omistaisikaan sitä kaupan tehokkainta ja kalleinta pähkinöitä jauhavaa tehosekoitinta ja suurta superfood-varastoa. Välillä nimittäin harmittaa, että niin moni hyvä ja laadukas kasvisruokablogi on täynnä reseptejä, joita ei voi valmistaa ellei satu olemaan joku pro rawfood-välineurheilija.

Vegaanin keittiössä on muhkea 252-sivuinen makumatka köökkiin, jossa ei käytetä lainkaan eläinperäisiä ruoka-aineita. Tämän eepoksen kokoisen kirjan reseptit ovat terveellisiä, edullisia, arkeen sopivia ja ennen kaikkea ajan hermolla. Kun vielä 15-20 vuotta sitten kasviskeittokirjat olivat tylsästi yhtä juusresröstiä, sosekeittoa ja papumuhennosta, saa tähän kirjaan tarttuva herkutella trendikkäästi vaikka nopealla cola-seitanilla, rice & beansilla, kukkakaalicoucousilla, bataattifalafeleilla, avokado-perunasalaatilla, omenapaninilla, lanttusämpylöillä, linsseistä tehdyllä sloppy joella, vesimeloni-gazpacholla ja viiden minuutin suklaakakulla! Reseptien ja huikeiden ruokakuvien lisäksi kirjasta löytyy myös kikat idätykseen, kuivattujen papujen keittämiseen, yrttien ja versojen kasvattamiseen, sesonkiajatteluun sekä ruokamenojen leikkaamiseen. Ja jos vegaanisen ruuan perusteet eivät ole ennestään tuttuja, ei huolta, sillä kirjan takaosasta löytyy tietoa raaka-aineista.

Olen nyt parissa kuukaudessa testannut muutamia kirjan reseptejä, mm. uunissa paahdettua lanttua ja vihreitä papuja, ja vietin minä yhden kokonaisen viikonkin kokkaamalla ja syömällä vain ruokia tästä kirjasta. Tähän asti oma suosikkiruokani on ollut rice & beans, mutta paljon herkkuja on vielä testaamattakin.  Luulenkin, että tämän kirjan sivuja selataan ahkerasti myös tänä alkaneena vuonna 2015. 

Kiitos vielä Elinalle vuoden kovimmasta keittokirjasta! Good job!


* Kirja saatu kustantajalta.
2 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...