keskiviikko 20. heinäkuuta 2011

Lehtiviidakossa

Omistan ongelman: rakastan aikakauslehtiä! Etenkin niitä viihdyttävimpiä akkainlehtiä, mutta myös laadukkaampia julkaisuja, joita ei kehtaa heittää vielä lukemisenkaan jälkeen roskiin. Siksi lehtiä alkaa ollakin nurkissani jo ihan s-i-k-a-n-a.


On muutamia ehdottomia suosikkeja, jotka hankin aina ellen jo tilaa niitä kotiini. Esimerkiksi brittiläiset ruokalehdet ovat huumaannuttavia -  varsinkin BBC Food ja Olive. Jamien lehteen totuttelen vielä, mutta intouduin jo parin viimeisimmän numeron matkusteluspeksistä. Tosin harvemminpa minä lukemalla luen ulkomaalaisia lehtiä, sillä suurin kimmoke niiden kaistapäiseen hamstraamiseen löytyy ruokakuvista. Niistä saa ihan omanlaista inspiraatiota ja taitavat ne kuvaustrenditkin vaihdella maittain.

Kotimaisten lehtien kentällä on kaksi kruunaamatonta kuningatarta: Glorian Ruoka & Viini sekä matkailulehti Mondo, jonka jokainen numero aiheuttaa kirjaimellista vapinaa jumalattoman kaukokaipuun solahtaessa lävitseni. Mondon pikkusisko, vasta ensimmäisen numeronsa julkaissut Ruoka ja Matka, saattaa tosin kasvaa näitäkin lehtiä kauniimmaksi, sillä en usko saaneeni koskaan mitään yhtä laadukasta ja elämyksellistä lukupakettia käsiini. Ilmestyisipä seuraava numero jo!

Sisustuslehtiä en ole viime syksyisen muuttohuuman jälkeen silmäillyt lainkaan, sillä värikkään boheemia minimalistia kyllästyttää se ainainen tilojen avaruus, ylitse menevä valkoisuus (yök), monien tonnien design-kalusteet ja tavarat, joissa merkittävämpää on suunnittelijan tai brändin nimi kuin esineen oma historia ja tarina. En myöskään kestä sitä, ettei keittiö saa olla keittiö, vaan se esitetään jonain pintaremontoituun asuntoon integroituna tilana piilotetuin kattiloin ja talouspaperitelineineen. Mutta makunsa kullakin. Onneksi sisustusnälkään on olemassa myös hyviä inspiroivia sisustusblogeja, joiden pläräily ei maksa mitään.

Mutta takaisin itse ongelmaan, eli toimivan säilytysratkaisun uupumiseen. Netti on toki täynnä ideoita, ehdotuksia ja ajatuksia, mutta totuus on se, ettei noista yhteenkään sovi edes prosenttia lehdistäni, joita kasaantuu koko ajan lisää ja lisää. Tarvitaan jotain isompaa, mutta sellaista, jossa lehdet ovat kaikesta huolimatta käden ulottuvilla eivätkä jossain varaston uumenissa.

Mitä ihmettä teen? Missä te säilytätte lehtiänne?9 kommenttia:

 1. Oh gosh, tuttu tilanne. Mulla kasvaa lehtipinoja pitkin seinienvierustoja ja pinojen päällä on kynttilöitä, jotta ne näyttäis muka harkituilta pinoilta ;)

  VastaaPoista
 2. Mä vieroitin itseni tämän vuoden alussa BBC Good Foodista, Olivesta, Deliciousista ja Jamiesta. Oli vaan aivan pakko, koska minäkään en pysty heittämään niiden numeroita pois ja alkoi tuntua myös budjetissa ikävästi. Kylmästi vaan irrottauduin, tälle asialle ei ole vielä mitään lääkitsevää laastaria.

  Ne numerot, joita minulla on (runsain mitoin) ovat nätisti punaisissa lehtikoteloissa täpötäydessä (lue: kaksi riviä per hylly ja rivien päällä kirjoja niin paljon kuin mahtuu) kirjahyllyissä.

  Tunnen tuskaa jokaikisellä kauppareissulla herkullisten kansien edessä.

  VastaaPoista
 3. Mulla on noi ruokalehdet rivissä tossa samalla hyllyllä ku keittokirjatki. Vaikka eipä noita montaa ole kyllä.

  VastaaPoista
 4. Osa mun lehdistä on tällä hetkellä yöpöydällä epäsiistissä pinossa ja osa kirjahyllyssä siistimmissä pinoissa. Jossain vaiheessa olivat muuten myös lattialla, mutta kissataloudessa siellä seinän vierustalla liikkuu niin paljon pölyä ja karvaa, ettei sekään ollut hyvä, vaik sistustuksellisesti varsin minua.

  Noita Hannan mainitsemia lehtikoteloita olen harkinnut, mutta silloin seuraava ongelmanani olisikin ne kotelot, jotka eivät mahdu minnekään :D

  VastaaPoista
 5. Krista, mulla niitä keittokirjojakin on niin, ettei ainakaan sinne samaan kaappiin mahdu mitään. Pitäisikö jo huolestua tästä hamsteriluonteesta...

  VastaaPoista
 6. Sisustuslehtien keittiöt muistuttivat yhteen aikaan enemmän sairaaloiden leikkaussaleja kuin huoneita joissa tehdään ruokaa ja vietetään mukavia sosiaalisia hetkiä. Nyt näkyy jo ihan kivojakin juttuja välillä, sen mitä sisustuslehtiä luen. Mutta kyllä niitä leikkaussali-keittiöitäkin joskus vielä näkyy. En käsitä.

  Sisustuslehtien selailusta seuraa kyllä yleensä armoton angsti (just se valkoisuus ja avaruus jotka mainitsit, kuin myös se elämäntyyli joka sisustuksesta paistaa ja johon oikeesti ei ole varaa monellakaan pienellä ihmisellä) mutta niistä seuraa yleensä myös armoton siivousvimma mikä on ihan hyödyllinen juttu :)

  Blogisi on ainoa ruokapainotteinen juttu jota seuraan, toistaiseksi ainakin, vaikka tykkäänkin kokkailla joskus. Siksi en osaa sanoa ruokalehdistä mitään :)

  VastaaPoista
 7. Kaisa: kiva etten ole ainoa, jota nuo kyseiset asiat ärsyttää sisustuslehdissä. Kukahan ko. steriilitrendin on nostanut pinnalle? Joku, joka jumaloi persoonattomia hotellihuoneita? Ja se tietty juppimaisuus toden totta nyppii. Onhan se toki kiva katsella välillä sellaisiakin asuntoja, jotka eivät ole pelkkää Ikeaa lattiasta kattoon, mutta rajansa nyt kaikella!

  Ite toivoisin, että sisustuslehdissä olisi enemmän todella persoonallisia koteja ja tuunausvinkkejä (en tarkoita nyt mitään Ratula-meininkiä, vaan ihan oikeasti käyttökelpoisia ideoita esim. lehtien säilytykseen :D). Sellaisen seassa ei yksi streiili keittö tai valkoinen kolmen tonnin sohvakaan paljoa ärsyttäisi.

  Mutta onneksi on persoonalliset sisustusblogit!

  Niin ja olen otettu, jos ruokajuttunikin jaksavat kiinnostaa sellaista, joka ei ruokablogeja muuten seuraa :).

  VastaaPoista
 8. Ruoka ja matka saa siis jatkoa? Jotenkin olin ymmärtänyt, että kyseessä on kertaluonteinen julkaisu. Suosio taisi tosin yllättää A-lehdetkin, joten kysyntää olisi varmasti jatkossakin!

  VastaaPoista
 9. Taru: tuoreimman Mondon palautepalstalla asiaa kysyttiin, ja toimituksen vastaus kuului, että jotain jatkoa kyllä tulee :). Tosin seuraavan numeron ilmestymisen ajankohtaa ei vielä tiedetty, joten ei kai jatko hirveän harkittua ollut. Mulle kyllä kelpaisi, jos lehti ilmestyisi esim. kuusi kertaa vuodessa ;)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...