sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Burani Bonjon - Munakoisoa jugurtin kera

Eksyin mennä viikolla Suomalaisen Kirjakaupan keittokirjaosastolle ja oho mitä sieltä löytyikään. Keittokirjarakkautta ensisilmäyksellä.


Sally Butcherin Vegestan on vakuuttava, värikäs, informatiivinen ja ennen kaikkea kattava pläjäys Lähi-Idän kasvisruokakulttuurista. Kirjan nimi on kunnianosoitus itäisen Välimeren ja Arabian niemimaan alueilla vuosituhansien aikana kehittyneelle omantakeiselle kasvisruokapainotteiselle keittiölle, eikä kirjankaan reseptiikassa näy juuri muuta eläinperäistä kuin jugurtti, halloumi ja kananmunat. Miltä kuulostaa esimerkiksi yrttiriisi sahramikasvisten kera, inkivääri-tamaridimunakoisot tai arabialainen semolinakakku?

Vegestanissa harmittaa oikeastaan vain se, ettei jokaisesta ruuasta ole kuvaa ja että monet resepteistä on täytetty tekstiä pidentävillä täytesanoilla, joita muuten inhoan. Hyvä ruokaohje ei ole osa romaania, vaan dynaaminen ja mahdollisimman lyhyt jättämättä mitään oleellista pois (tästä syystä otin oman käden oikeudeksi siistiä alla olevan burani bonjonkin ojeistusta).


Päätin jo kirjakaupassa, että ensimmänen Vegestan-sooloiluni tulee olemaan jugurtin ja munakoison yhdistävä Burani Bonjon (Jovi?). Aika hyvä valinta. Suosikkiraaka-aineeni munakoiso ei tarjoa ruokaan täydellisyyttä kummempaa makua ja tekstuuria ja jugurtin happamuus sekoitettuna kasvisten mausteisuuteen on suorastaan suussa sulavaa. Tätä meillä syödään varmasti jatkossakin, vaikkakin seuraavalla kerralla tulen kyseenalaistamaan jugurttiin tulevien valkosipulinkynsien määrän. Niin ihanaa kuin valkosipuli onkin, ei sitä halua maistaa vielä seuraavana aamunakin suussaan.

Yksi toinenkin omituisuus ohjeen määrissä on. Kirja käskee käyttämään ruokaan kolme keskikokoista munakoisoa, mutta itselläni oli suuri työ saada mahtumaan nuo kaksikin pannulle saati tarjoiluastiaan. Ehkä Lähi-idässä harrastetaan kookkaampia astioita ja pienempiä munakoisoja  - en tiedä. Näin suomiolosuhteissa suosittelen kuitenkin harkisemaan kahdesti ennen kuin viipaloitte sen kolmannen koison tätä ruokaa varten.

BURAN BONJON - MUNAKOISOA JUGURTIN KERA (neljälle)

2-3 munakoisoa, huuhdeltuna
suolaa
rypsiöljyä paistamiseen
1 iso sipuli silputtuna
4 vihreää chiliä silputtuna
1 tl kurkumaa
4 tomaattia silputtuna (tai 1 tlk tomaattimurskaa)
1 pieni nippu korianteria

Jugurtti:
5 dl sakeaa valutettua luonnonjugurttia (käytin turkkilaista)
2 rkl sitruunanmehua
5-6 valkosipulinkynttä hienonnettuna
kourallinen tuoretta minttua silputtuna (tai 2 tl  kuivattua minttua)
suolaa ja mustapippuria

1. Munakoiso kuuluisi oikeaoppisesti kuoria, mutta aika turhaahan tuo. Poista "lakit" ja leikkaa munakoisot n. 6-7 mm paksuisiksi, pyöreiksi viipaleiksi.  Sirottele viipaleiden pinnalle suolaa ja itketä puolen tunnin ajan. Huuhdo viipaleet ja taputtele talouspaperilla kuivaksi.
2. Kuumenna reilu tilkka öljyä pannussa ja kuullota sipuli ja chilit pehmeiksi. Siirrä lautaselle odottamaan.
3. Lisää vielä tilkka öljyä pannuun ja ruskista munakoisoviipaleet kevyesti molemmin puolin parissa erässä. Lisää lopuksi munakoisoviipaleiden joukkoon kurkuma, tomaatit, korianteri ja chili-sipuliseos. Lisää vettä sen verran, että ainekset ovat suurin piirtein veden peitossa. Peitä pannu kannella (tai sen puuttuessa foliolla). Alenna lämpöä ja anna porista hiljalleen n. 30 min. Vahdi, että pannussa on koko ajan riittävästi nestettä.
4. Pyöräytä kastike. Sekoita jugurtti, sitruunamehu, valkosipuli ja minttu keskenään kulhossa. Mausta kastike suolalla ja mustapippurilla ja siirrä jääkaappiin vetäytymään.
5. Kokoa ainekset yhteen. Tarkista munakoisopaistoksen maku; joudut ehkä lisäämään hyppysellisen suolaa. Lusikoi puolet jugurtista tasaisesti melko kookkaalle vadille niin, että pohja peittyy hyvin. Asettele munakoisoviipaleet päälle. Levitä loput jugurtista pinnalle. Koristele yrteillä ja tarjoile välittömästi, sillä kuuma munakoiso ja kylmä jugurtti alkavat jo kokoamisvaiheessa sekoittua toisiinsa. Nauti naan-leivän tai riisin kanssa!

Alkuperäinen ohje: Sally Butcher - Vegestan.


Pssst. Liity Pumpkin Jamin Facebook-ryhmään saadaksesi tietää villeimmät uutset ja parhaimmat ruoat aina ennen muita.

8 kommenttia:

  1. Kuulostaa hyvältä kirjalta! Täälläkin käytetään usein jugurttia munakoison kanssa,hyvää:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ihan yksi parhaimmista keittokirjaostoksista :)

      Poista
  2. Mä ostin tän kirjan englanninkielisen painoksen joskus talvella, mutta en oo vielä kerennyt testaamaan siitä ainuttakaan ohjetta! Vaikkei tämä olekaan vegaanikeittokirja, niin soveltamalla melkein kaikista resepteistä saa munkin keittiöön sopivia.

    Kaikista resepteistä saisi tosiaan olla kuvat, mutta onneksi sentään ne kuvat, joita kirjassa on, on tosi kauniita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, etenkin tällaisista ruuista, joissa ruuan nimi ei kerro tyhmälle länkkärille juuri mitään, olisi kiva olla kuva. Tietäisi vähän, mihin pitää pyrkiä ;).

      Veikkaan Lähi-Idästä seuraavaa ruokatrendiä, kunhan meksikosta ja polynesiasta on päästy ensin yli!

      Poista
  3. Hei mainiota, tämä ohje tuli kuin tilauksesta! Ostin nimittäin tänään kaupasta munakoison ilman mitään ajatusta, mitä siitä tekisin. Tämä saakin olla mun tämän viikon testattava ohje. :) Kiitos!
    Kirja vaikuttaa kivalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollos hyvä! Toivottavasti kokeilu onnistui :)

      Poista
  4. Mainio ohje munakoisofanille, kiitos! Ja aivan äärimmäisen kaunis annos, taas kerran.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...