torstai 17. toukokuuta 2012

Hedelmäkorin uusi elämä

Suomen ruokabloggaajat ovat uhmanneet tässä kuussa biojäteastiota mielettömällä volyymilla yhteistuumin järjestetyllä Hävikistä herkuksi -tempauksella. Taustalla on MTT:n taannoinen tutkimus, jonka mukaan kotimaisen elintarvikeketjun ruokahävikki on vuodessa vajaat 400 miljoonaa kiloa ja josta enemmistö on peräisin kotikeittiöistä. Suomalaiset kotitaloudet haaskaavat ruokaa vuosittain lähes 130 miljoonaa kiloa, eli jokainen meistä heittää syömäkelpoista ruokaa tarpeettomana hukkaan keskimäärin lähes 25 kiloa vuodessa!

Tunnustan. Meilläkin roskiin lentää hirveä määrä syömäkelpoista ruokaa. Siis ihan liikaa. Epäilen jopa, että tämä kaksihenkinen talous kuluttaa ruokaa kuin nelihenkinen perhe, eikä kaikki ruoka todellakaan päädy suuhun asti. Suunnitelmattomuus on suurin paheeni, toinen on puhdas välinpitämättömyys. Hyh hyh. Olisi korkea aika tehdä tilanteelle jotain.

Eniten roskiksiamme täyttää jääkaappiin tai keittiönpöydälle unohdetut hedelmät ja vihannekset. Sipulit ehtivät itämään, kurkut mädäntyä ja hedelmät homehtua ennen kuin ehdin edes huomata niiden kunnon. Päätinkin, että jos jostain tämä ruoan kulutusremontti on aloitettava, niin kettiön hevi-osastosta.


Eilen Tuomas sitten toteuttikin yhden hävikistä taiotun herkun pelastettuaan ajan pehmentämän appelsiinin ja viinirypäleet herkulliseen vuohenjuustopastaan. Ah, simppeliä ja nopeaa! Vuohenjuustot paistettiin, mikä on vähän ällöä hommaa, mutta pastan voi toteuttaa myös murustamalla chévren aivan pieneksi ja lisäämällä sen kuumentamattomana pastan joukkoon.

APPELSIININEN VUOHENJUUSTOPASTA VIINIRYPÄLEILLÄ (kahdelle)

200 g vuohenjuustoa (chèvre)
kourallinen kivettömiä vihreitä viinirypäleitä
kourallinen tuoretta pinaattia
1 appelsiini
suolaa ja mustapippuria

1/2 dl hyvää oliiviöljyä
pastaa kahdelle hengelle

1. Viipaloi vuohenjuusto ja paista pannulla pinnalta rapeaksi.
2. Raasta appelsiinin kuori, ja purista hedelmästä mehu kulhoon. Lisää pinaatti, puolitetut viinirypäleet ja oliiviöljy.
3. Keitä pasta kypsäksi, valuta ja sekoita muiden raaka-aineiden joukkoon. Mausta pasta suolalla ja mustapippurilla.


Ruokabloggaajat taikovat toukokuussa 2012 hävikkiä herkuiksi. Linkkivinkit sekä lista tempauksessa mukana olevista blogeista löytyvät kampanjan Facebook-sivulta.


7 kommenttia:

 1. Kuulostaapa hämmentävän hyvältä siihen nähden, että suhtaudun vähän epäluuloisesti suolaista ja makeaa sekoittaviin ruokiin. Toimiskohan halloumin tai fetajuuston kanssa, jos on vetänyt vuohenjuustoöverit, joista ei meinaa toipua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ihan salettiin toimii mainitsemillasi juustoilla. Pääasia on, että juusto tuo salaattiin suolan.

   Poista
 2. Miksi vuohenjuuston paistaminen on ällöä :)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nokun se levii ja hikoilee pannulle sillä tavalla ällösti ;). Hyväähän paistettu vuohenjuusto on, mutta kovin kauniin näköisiksi niitä viipaleita ei kyllä oikein saa. Mitenhän ne ravintolassa sen tekee?

   Poista
  2. Satunnaiskävijän vinkki: olen paistanut vuohenjuuston uunissa grillivastuksella, asteita 250 tai ylikin. Kannattaa tosin laittaa juusto esim. paahtoleipäsiivun päälle, jotta sen nostaminen leivinpaperin päältä ei osoittaudu ylivoimaiseksi. Lopputulos vastaa ihan ravintoloiden paistettua vuohenjuustoa, vaikka ravintoloiden uunissa voidaankin varmaan paistaa vielä suuremmissa asteissa.
   -Pumelo-

   Poista
 3. Meillä on ihan samat synnit, tuo hevi-osasto pitäisi ottaa haltuun.

  Eipä olisi tullut mieleenkään yhdistää pastaa ja viinirypäleitä. Hävikin ehkäiseminen pakottaa luovuuteen ja tulee löydettyä yllättäviä hyviä yhdistelmiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhdistelmä on tosiaan villi, mutta toimiva! Tosin täytyy tunnustaa, että osa rypäleistä oli jo niin huonossa hapessa, etteivät ne kelvanneet edes tähän pastaan. Myöhästyttiin parilla päivällä.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...