lauantai 8. joulukuuta 2012

LUUKKU 8: Mac & Cheese (eli juustopöydän toinen elämä)

Jäikö itsenäisyyspäivän pukuraadista  tai pikkujouluista yli sekalainen seurakunta juustoja? Tiedän, mitä voit niistä tehdä. Mac & Cheeseä!


Tätä amerikkalaisten kansallislohturuokaa ei todellakaan kannata valmistaa perus arki-edameista, sillä maukkain lopputulos syntyy voimakkaammista juustoista. Tähän versioon taisi hukkua niin cheddaria kuin luomu-camemberttiakin. Nesteenä kokeilin maidon sijasta piimää Pipsa Hurmerinnan tyylillä, mutta täytyy nihkeillä ja tunnustaa pitäväni enemmän maitopohjaisesta juustokastikkeesta.

MAC & CHEESE (neljälle)

2 rkl voita
5 dl  maitoa
2 rkl vehnäjauhoja
4 valkosipulinkynttä
250 g kuivapastaa
n. 200 g erilaisia juustoja (mitä voimakkaampia, sitä parempia)
muutama oksa tuoretta timjamia tai reilu ripaus kuivattua
ripaus muskottipähkinää
suolaa ja mustapippuria
1-2 rkl korppujauhoja

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laita suolalla maustettu pastavesi kiehumaan ja keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan al denteksi. Kuori ja leikkaa valkosipulit ohuiksi siivuiksi. Raasta kovat juustot ja paloittele pehmeät. Lämmitä maito valmiiksi kattilassa tai mikrossa.

2. Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa tai kasarissa. Ripottele vehnäjauhot voisulaan ja sekoita tahnamaiseksi. Lisää viipaloidut valkosipulit ja paista miedolla lämmllä koko ajan sekoittaen, kunnes valkosipulit ovat karamellisoituneet ja kultaisen värisiä. Varo kuitenkin ruskistamista!  Lisää lopuksi  lämmin maito, kiehauta, laske lämpöä ja sekoittele, kunnes seos on tasaista ja paksuuntunutta.

3. Sekoita keitetty pasta valkokastikkeeseen. Lisää juustot. Mausta muskottipähkinällä, timjamilla, mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Jos juustomakaroni tuntu tässä vaiheessa koostumukseltaan liian kuivakalta, lisää hieman vettä, sillä se tulee paksuuntumaan vielä uunissa.

4. Siirrä pasta uunivuokaan ja ripottele päälle korppujauhoja. Paista uunissa 30 minuuttia, kunnes paistos on saanut kauniin kultaisen värin. Nosta uunista ja anna asettu 5 minuuttia ennen tarjoilua.



5 kommenttia:

  1. Tämä joulukalenterisi on ihan mahtava, en ihmettele, jos tämän kanssa askarrellessa tuli vietettyä muutama uneton yö.

    Mac-n-cheese on ollut to-do-listallani noin sata vuotta. Bon Appetit-lehdessä tähän oli lisätty myös minttua. Sopisikohan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noloa tunnustaa, mutta ne unettomat yöt jatkuvat vieläkin, koska pari postausta puuttuu yhä. Mitä ihmettä kansa haluaa löytää täältä esim. jouluaattona?

      Jos minttua käytät, niin älä ainakaan tee juustokastiketta piimästä! Tai tee ja raportoi siitä sitten. Terveisin: utelias. Maitopohjaiseen kastikkeeseen minttu voisikin ehkä sopia :)

      Poista
  2. Komppaan Jonnaa - Marin joulukalenteri on huipuista huipuin!

    VastaaPoista
  3. Ihana kalenteri - ja Mac&cheese on meillä ollut vakiokamaa juustonlopuista jo iät ja ajat. Aina hyvää ja uppoaa varsinkin lapsiin.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...