torstai 10. lokakuuta 2013

SALTY PECAN APPLE PIE

Pahin keittokirjahulluuteni on onneksi laantunut vuosien varrella ja kirjakokoelmani laajuus on nykyään enemmän laskeva kuin nouseva. Sitä ei tosin uskoisi, sillä silti se olen aina minä, joka notkuu Prisman kirjaosastolla tai Suomalaisen alelaareilla. Eikä niiltä valitettavasti aina poistuta tyhjin käsin. Viimeksi ostoskärryihin luikersi Jonas Crambyn kirja Texmex alusta alkaen.


Okei, onhan se ihan törkeän tyylikäs opus eikä reseptiikkakaan onnu. Se ainoa tökkivä asiakin löytyy kirjan nimestä, sillä sanasta TEXMEX tulee auttamatta mieleen ysäri, vakuumipakatut tortillalätyt ja purkki-guacamole. Myönnän olevani niin diiva, että olen jo vuosia puhunut syöväni meksikolaista ruokaa silloin, kun pöytään on katettu juurikin ne samat vakuumitortillat ja lasipurkkisalsat. Guacamole on  sentään aina alusta asti itse tehtyä.

Ja minähän muuten  sitten r a k a s t a n texmexiä. Siis sitä oikeaa texmexiä, jonka juuret ovat syvällä Yhdysvaltojen eteläisimmissä osavaltioissa ja Meksikossa. Avokadoa, chiliä, limettiä, korianteria, salsaa, mangoa, maissitortilloita, bbq-soosseja, fressiä cevicheä,  shrimpsejä, papuja ja rapeita nachoja! Oh!  On huippua, että nyt tämän kirjan avulla minunkin lähtökohdat rehellisen texmexin puurtamiseen itse alusta asti ovat erinomaiset.

Päädyin testaamaan ensimmäiseksi kirjan jälkiruoka-annista löytyneen salty pecan apple pien. Kyseessä on klassinen teksasilainen omenamurupaistos, joka saa rapeutensa ja pähkinäisen makunsa pekaanipähkinöistä. Salty viittaa murupohjaan lisättävään suolaan, joka tekee sokerista entistäkin makeampaa.

PEKAANIPÄHKIÄ-OMENAMURUPAISTOS (6-8 annosta)


Murupohja:
125 g pekaanipähkinöitä
2 dl vehnäjauhoja
2 rkl fariinisokeria
2 rkl sokeria
½ tl suolaa
½ tl kanelia
100 g voita

Omenatäyte:
4 - 6 omenaa
1 luomusitruunan hienoksi raastettu kuori
1 dl sokeria
2 rkl maissitärkkelystä
ripaus raastettua muskottipähkinää

Painele pussissa olevia pähkinöitä kaulimella tai muulla kovalla esineellä. Jauha pähkinät, jauhot, sokerit, suola, kaneli ja voi murumaiseksi seokseksi moitoimikoneessa (tai nypi seos taikinaksi käsin).

Pese omenat huolellisesti ja poista kodat. Viipaloi omenat. Sekoita omenaviipaleiden joukkoon loput täytteen ainekset ja levitä ne uunivuokaan.

Ripottee päälle muruseos ja paista piirakkaa 175 asteessa noin 40 minuuttia, kunnes pinta on rapea ja omenat ovat pehmenneet. Tarjoile hyvän vaniljajäätelön kanssa.




8 kommenttia:

  1. Uuh, näyttää ja kuulostaa ihanalta! Tätä täytyy testata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Testaa! Ei siinä perinteisessä omenamurupaistoksessakaan mitään vikaa ole, mutta tämä on kuitenkin ehkä aavistuksen parempaa :)

      Poista
  2. Intoillaan samasta kirjasta. Minä olen tykästynyt sen äijämeininkiin ;-) Vasta aika lailla perusohjeet testattu, mutta ainakin ne ovat toimineet erinomaisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kirja on aika äijä! T lupasi tehdä mulle viikonloppuna tortilloita jollain kirjan salsalla. Mmmmm....

      Poista
  3. Oo, näyttää niin tutulta ja niiiin hyvältä :) Minkä kaupan (ale?)laarista ostit tuon kirjan?

    Nimim. vietin juuri viimeiset neljä viikkoa etelävaltioissa popsien kyseisiä herkkuja...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ostinkohan kirjan kuitenkin ihan normaalihintaisena? Taisin ostaa. Prismassa ja kirjakaupoissa tätä ainakin myydään.

      Nimim. olen kateellinen!

      Poista
    2. Nyt oli Hulluilla Päivillä kympillä, huomasin kuvastoa selatessa.

      Poista
    3. Täytyypä aloittaa etsinnät, kun nuo Hullaritkin meni jo sivusuun :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...