torstai 29. marraskuuta 2012

Superia popcorn-suklaata

Mitä tulee mieleen sanasta superfood? Maailmanääriltä rahdatut ylihintaiset gojimarjat, spirulina ja macajuuri, joiden nimiä en muista nähneeni peruskoulun biologian kasvioppitunneilla ja joiden käyttö ravintona kuulostaa enemmän noituudelta kuin syömiseltä? Vai mökiltä poimitut metsämarjat, viime keväänä kuivatut nokkoset ja lähikaupan luomuparsakaali? Käsittääkseni kummatkin ovat yhtä oikeita vastauksia, mutta laiskanpulska ja tuttuudesta nauttiva luonteeni on pitäytynyt tähän asti enemmän jälkimmäisissä luonnontuotteissa.

Äskettäin saamattomuuteeni kuitenkin puututtiin, kun ravintorikkaiden elintarvikkeiden maahantuoja CocoVi pyysi mukaan superfood-reseptikilpailuun. Sain firmalta tätä varten pienen paketillisen CocoVin tuotteita ja tehtävän käyttää niistä vähintään kahta ainesta jälkiruoan tai välipalan valmistuksessa. Paketista paljastui kylmäpuristettua kookosöljyä, kaakaonibsejä, Kalaharin suolaa ja goji-marjoja.


Enää piti vain keksiä, mitä tuotteista tehdä. Ensimmäisenä mielessäni läikähti ajatus suklaisesta leivoksesta, mutta huomasin, etten ollut ajatuksen kanssa yksin. Toinen hedelmällinen hetki tapahtui erään löytämäni myslipatukkareseptin äärellä, mutta jälleen joku muu ehti ensin. Paniikki, paniikki! Tietoisuus kanssakilpailijoiden noin korkeasta tasosta ei muuten lievennä luomistyön stressiä yhtään.

Viimein muistin, miten suolaisenmakea popcorn-suklaa oli keimaillut alitajunnassani jo muutama kuukausi takaperin ja se tuntui oikein passelilta ehdokkaalta tähän kisaan. Sain hyödynnettyä siihen  kolme superfoodiakin, sillä  hyvin kuumentamista kestävä kookosöljy oli juuri omiaan maissinjyvien paukutteluun kattilassa ja noin 280 miljoonaa vuotta vanha, käsittelemätön Kalaharin suola oli tumman suklaan seassa lähes hykerryttävän hyvää. Kaakaonibsejä sotkin joukkoon tuomaan vain rakennetta, mutta salakavalasti ihastuinkin niihin kerta heitolla niin paljon, että rouskutan niitä nykyään iltapalarahkankin era.

Gojit muuten lykkäsin kaapin perukoille. Ne ovat macajauheen kanssa pahinta superruokaa, joita olen maistanut, ja makuhan se kuitenkin on ruuassa tärkeintä.


Kaiken kaikkiaan popcorn-suklaa onnistui mielestäni loistavasti. Jos olisin jaksanut satsata (eli kävellä lähikaupan sijasta johonkin ekokauppaan), olisin todennäköisesti korvannut tumman leivontasuklaan itse tehdyllä raakasuklaalla. Mutta hyvä näinkin. Pysyypähän resepti yksinkertaisena ja helposti lähestyttävänä.


POPCORN-SUKLAA (superfood edition)

Popcornit (n. 3 litraa):
3 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä
1 dl  maissinjyviä
½ tl Kalaharin suolaa

1. Ota kannellinen kattila (tilavuus vähintän 3 litraa). Mittaa kattilaan kylmäpuristettu kookosöljy ja kuumenna keskilämmöllä.

2. Testaa öljyn sopiva kuumuus nakkaamalla kattilaan 2-3 maissinjyvää. Kun ne poksahtavat popcorneiksi, öljy on sopivan kuumaa.

3. Kaada loput maissinjyvät kattilaan. Sulje kansi huolellisesti ja ravistele. Kun jyvät alkavat poksua, vähennä lämpöä. Ravistele välillä kattilaa, mutta älä missään nimessä nosta kantta pois paikoiltaan! Kun poksunta noin 2 minuutin jälkeen loppuu, nosta kattila liedeltä.

4. Mausta popcornit suolalla, sulje kansi ja ravistele. Siirrä popparit tarjoiluastiaan.

Popcorn-suklaa:
n. 5 dl valmista popcornia
ripaus Kalaharin suolaa
1 dl kaakaonibsejä
250 g tummaa levontasuklaata

1. Sulata suklaa vesihauteessa.

2. Mausta suolatut popcornit vielä ylimääräisellä ripauksella suolaa. Sekoita popcornit ja kaakaonibsit keskenään. Kaada sula suklaa päälle ja sekoita seos tasaiseksi.

3. Peitä leivinpaperilla laidallinen vuoka tai muu astia ja levitä popcorn-suklaamassa sen päälle. Voit myös käyttää paperisia leivos- tai muffinssivuokia. Nosta suklaa kylmään jähmettymään.

4. Leikkaa jähmettynyt suklaalevy paloiksi. Säilytä palat kylmässä.


Ps. Reseptikilpailusta tulossa äänestys CocoVin Facebook-sivuille. Pysy kuulolla!



Reseptikisan tarjoaa CocoVi




18 kommenttia:

  1. Aivan ihana idea! Ai ai, tuli ihan mieleen ne lapsuudessani myytävät ja moneen kertaan kaipaamani suklaapopcornit.
    Meillä saattaakin jouluna olla popcornisuklaata :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin muistan ne suklaapopcornit! Olivat niiiiin hyviä, vaikken muuten poppareista pitänytkään :)

      Poista
  2. Mahtavaa, miten erilaisia ideoita samoista aineksista saa aikaan. Jotenkin kummasti tuo kaakao on ohjannut kaikkia jonkin sortin suklaalähestymiseen. Tämä on kyllä ihana idea ja äitiyslomalaisella on selvästi aikaa kuvata siinä lyhyenä valoisana hetkenä ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sanos muuta! Vaikka itselläni teki kyllä vähän tiukkaa aluksi, kun mielessä pyöri vain suklaaleivokset ja myslipatukat ;). Jännä nähdä, mitä loput osallistujat ovat luoneet.

      Poista
  3. mmm... makean ja suolaisen yhdistelmä on ihan mahtava. VArsinkin, kun joukossa suklaata. Pitääkin pyytää poikaa taas tekemään oma versionsa... tai sitten annan tämän reseptin kokeiltavaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin tykkään. Merisuolasuklaa on yksi suosikkisuklaistani :).

      Poista
  4. Mahtava idea, todella herkullisen näköisiä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Testasin heti tänään, nyt jäähtyvät jääkaapissa enkä malttaisi odottaa että pääsee herkuttelemaan :)

      Poista
    2. No, tykkäsitkö? :)

      Poista
  5. Houkutteleva idea! Tosin jättäisin kaakaonibsit pois, sillä ne ovat mielestäni pahinta superfoodia ikinä. Ehkä korvaisin ne siedättävämmän makuisilla Goji-marjoilla :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih. Makuja on niin monenlaisia ja hyvä niin :). Tosin ei ne nibsit näissä popcornsuklaissa edes maistuneet. Ne huomasi lähinnä vain purutuntumassa.

      Poista
  6. Nam, tätä pitää ehdottomasti kokeilla! P.S. Goiji -marjat on mun mielestä aivan ihanan makuisia =o)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Gojit siis jakavat mielipiteitä. Hyvä kuitenkin, että kaikille löytyy ne omaan suuhun maistuvimmat vaihtoehdot :)

      Poista
  7. ooh, mahtavia! ja niin kauniita kuviakin. testiin menee!

    VastaaPoista
  8. Kuulostaa ihan tosi hyvältä, pakko tehdä! :P

    Kuvatkin olivat muuten upeita, kiitos myös niistä.

    VastaaPoista
  9. Goji-marjat tuppaavat olemaan niin kuivia että maku on aika vahva, itse laitan goji marjoja teen sekaan keittovaiheessa, tuo hieman marjaisaa makeutta. Pakuritee + gojimarjat + hunaja = Mahtava iltatee

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...