perjantai 6. joulukuuta 2013

JOULUKALENTERIN LUUKKU 6



Joulukalenterin kuudes luukku ei tällä kertaa ole oodi Suomelle vaan maailman herkuimmalle valkohomejuustolle. Ah, camembert ♥. Älä missään nimessä tyydy nauttimaan tätä haisulia vain huoneenlämpöisenä (tai kuten pahimmassa skenaariossa: jääkaappikylmänä), vaan tyrkkää se hetkeksi 200-asteiseen uuniin. Lämpö notkistaa juuston herkulliseksi juustodipiksi, joka yhdessä hyvän maalaisleivän kanssa on kuin match made in heaven .

Alla on pari loistavaa reseptiä uunitettuun camemberttiin. Mutta älkää missään nimessä ottako kuvan asetelmasta mallia. Juusto on kuvattu iltana, jolloin mikään ei mennyt niin kuin Strömsössä, eli en ollut vielä oivaltanut paistaa juustoa uunissa ja karamelliksi sulattamani sokerikin paloi pohjaan. Kahdesti. Ja sitten tästä taloudesta loppui vielä sokerikin kesken ja ne viimeisetkin kovettuivat pannuun ennen kuin ehtivät juustolle.


UUNISSA PAISTETTU CAMEMBERT

 

Camembert-juusto lastukuoressa
2 valkosipulinkynttä
loraus (noin pari rkl) valkoviiniä

tilkka juoksevaa hunajaa
pari oksaa rosmariinia

mustapippuria

Kuori ja leikkaa valkosipulinkynnet puoliksi. Kiehauta tilkka vettä ja laita kynnet noin minuutiksi kuumaan veteen. Näin ne eivät kärähdä uunissa paiston aikana.
 
Poista juuston ympäriltä muovikääre ja aseta juusto takaisin lastukuoreensa. Tee veitsellä reikiä juustoon ja asettele jokaiseen valkosipulinkynnen palanen. Lorauta juuston päälle valkoviiniä ja varmista, että viini imeytyy. Lisää pinnalle vielä tilkka juoksevaa hunajaa. Asettele rosmariininoksat päälle.

Paista juustoa vartti 200-asteisessa uunissa. Viimeistele rouhaisemalla päälle mustapippuria. Tajoile välittömästi.


PÄHKINÄ-KARAMELLIKUORRUTETTU CAMEMBERT

 

Camembert-juusto lastukuoressa
kourallinen saksanpähkinöitä
1 dl sokeria

Poista juuston ympäriltä muovikääre ja aseta juusto takaisin lastukuoreensa. Paista juustoa 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia.

Laita sokeri paistinpannulle. Kuumenna, kunnes sokeri alkaa sulaa. Sekoita varovasti. Pienennä lämpöä, kun sokeri alkaa kuplia ja se on vaaleanruskeaa. Pidä sokeri pehmeänä miedolla lämmöllä.

Kun juusto on ollut uunissa vartin, riko sen pinta ja aseta saksanpähkinät päälle. Kaada lopuksi kuuma karamelli juuston ja pähkinöiden ylle. Nauti välittömästi.


2 kommenttia:

  1. Voi, tästä olen haaveillut jo pitkään :P Pitäisiköhän tehdä tälläinen joululahjavalvojaisiin...ainoa vaan, että kaikki lahjat on jo paketeissa ;) Silmäilin noita keksejäkin sillä silmällä, että josko tekisi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. O-ou, onko sulla jo lahjatkin paketissa? Kadehtittavaa! Olet kyllä uunitetut cmambertit ansainnut.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...