lauantai 21. joulukuuta 2013

JOULUKALENTERIN LUUKKU 21


Jos riisipuuroa uhkaa jäädä aattoaamusta yli, voi rippeet leipoa ohrajauhojen kanssa rapeakuoriseksi hiivalimpuksi! Noudattamalla seuraavaa reseptiä leipä ei vaadi edes pitkiä kohotusaikoja, sillä se kypsyy meheväksi uunipadassa kannen alla.



VALKOINEN JOULULEIPÄ (1 kpl)


1½ dl vettä
1/3 pkt tuorehiivaa
3 dl riisipuuroa
1 tl inkivääriä
1½ tl suolaa
3½ dl ohrajauhoja
n. 3½ dl vehnäjauhoja
25 g pehmeää voita
½ rkl rypsiöljyä
1 kananmuna
2 rkl mantelilastuja

Valmista ensin puuro esim. puuroriisipakkauksen ohjeen mukaan.

Lämmitä vesi 37-asteiseksi. Liota hiiva joukkoon. Lisää puuro, inkivääri ja suola. Lisää jauhoja, kunnes  taikina on pehmeää, mutta muotoiltavaa. Vaivaa taikinaa 10 min. Vaivaa sen jälkeen vielä voi taikinaan. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota noin tunti; painele taikina kasaan kohotuksen puolivälissä.

Voitele kannellinen valurautapata (halkaisija noin 20 cm) öljyllä. Laita pata uuniin  ja uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Kumoa taikina jauhoitetulle pöydälle ja vaivaa kevyesti niin, että osa ilmakuplista jää edelleen taikinaan. Pyöritä taikina limpuksi. Ota pata uunista, kun uunin lämpötila on 225 astetta. Nosta limppu pataan. Voitele pinta munalla ja ripottele mantelilastut päälle. Siivilöi vehnäjauhoja pintaan.

Peitä pata kannella. Laita pata uunin keskitasoon ja anna leivän paistua 15 min. Leipä kohoaa kannen alla höyryssä. Nosta sen jälkeen kansi pois ja jatka paistamista 30 minuuttia, kunnes leipä on saanut väriä ja se on kypsä. Nosta leipä varoen padasta tai anna sen jäähtyä padassa ilman kantta. Säilytä limppu paperipussissa tai leivinliinan alla. Leipä on parasta parin päivän sisällä voin tai juuston kanssa.

Ohje: Glorian Ruoka&Viini 8/2011 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...