lauantai 7. joulukuuta 2013

JOULUKALENTERIN LUUKKU 7Sitkeä toffee on itsetehtyjen makeisten esi-isä. Söin sitä lapsena ainakin oman painoni verran joka joulu, mutta sen jälkeen ehti kulua melkein 20 vuotta ilman, että edes muistin koko klassikkoa. Nyt nostalgian jano voitti. Nämä toffeet kruunasin kuivatuilla karpaloilla ja sormisuolalla.


SITKEÄ KARPALOTOFFEE


200g voita
4 dl kuohu- tai vispikermaa
4 dl sokeria
2 dl (vaaleaa) siirappia
1½ dl kuivattuja karpaloita
pinnalle sormisuolaa

Mittaa kaikki raaka-aineet paitsi karpalot ja sormisuola kolmen litran teräskattilaan. Nosta kattila liedelle ja anna lämmetä sekoitellen täydellä teholla. Kun seos kiehuu, pienennä lämpöä. Anna seoksen kiehua kuplien noin 30 minuuttia. Sekoita tasaisin väliajoin.

Sekoita tiuhaan viimeisen 10 minuutin aikana. Tee välillä kuulakoe eli laske lasiin kylmää vettä ja tiputa sinne lusikalla 1-2 pisaraa toffeemassaa. Kun toffee jähmettyy kylmässä vedessä sormilla muotoiltavaksi palloksi, seos on valmis. Lisää karpalot.

Lusikoi toffeemassa pieniin muffini- tai makeisvuokiin (oman kokeiluni jälkeen kallistun enemmän jälkimmäisten suuntaan). Anna jähmettyä huoneenlämmössä. Viimeistele toffeet ripauksella sormisuolaa.

Voit myös kaataa massan leivinpaperilla vuorattuun tai muuhun kuumaa toffeeta kestävään laidalliseen astiaan, jonka koko on noin 15 x 25 cm. Anna jähmettyä huoneenlämmössä 12 tuntia. Sen jälkeen toffeelevyn voi leikata paloiksi tai patukoiksi.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...