maanantai 9. helmikuuta 2015

POLENTAPIZZA SIENILLÄ JA KOTIJUUSTOLLA


Polenta on aika nerokas ruoka. Paitsi että siitä syntyy nopeasti muusimainen lisuke esim. tomaattiselle munakoisokastikkeelle, sen voi valmistaa myös tiiviiksi "munakasmaiseksi" levyksi, jonka voi puolestaan jalostaa vaikka gluteenittomaksi piirakkapohjaksi. Tai sitten tällaiseksi herkullisen juustoiseksi sienipolentapizzaksi. On meinaan muuten hyvää! Valmistin pizzan osana Valion ja Blogiringin kanssa toteutettua yhteistyötä, jossa testaan vastikään laktoosittomaksi muutettua Valio Eila kotijuustoa ruuanlaitossa.


Valio Eila kotijuusto on hyvin monikäyttöinen pehmeä ja mieto tuorejuusto. Meillä sitä on lisätty aina intialaisiin ja nepalilaisiin paneer-ruokiin (esim. palak paneer ja paneer tikka masala), mutta yhtä hyvin sitä voi nauttia myös sellaisenaan leivän päällä tai käyttää mozzarellana mozzarelaruuissa. Rakenteeltaan juusto on melkein multitalentti, sillä se paitsi pysyy läjässä leikattaessa ja pienesti kuumennettaessa,  myös sulaa niin haluttaessa ja murenee vaivatta esim. juurespihvi- tai lihapullamassan sekaan. Varsikin tuo murennettavuus on omissa kokkailuissani osoittautunut hyväksi ominaisuudeksi - myös tämän polentapizzan kohdalla. Murentamalla kotijuuston ja painelemalla ja valuttamalla sitä hieman siivilässä saa myös liian heran pois.


Kotijuuston tuotannolla on niin Suomessa kuin Valiolla pitkä ja monivaiheinen historia. Ensin se oli vain keino säilöä maitoa talven varalle, sitten siitä tuli niin arvokasta, että se kelpasi myös verojen maksuun. Valiolla kotijuustoa on tuotettu vodesta 1951 lähtien ensin Tampereella, sitten Orivedellä ja lopulta taas Tampereella. Viimeisin iso kehitysaskel oli tehdä tästä entisestä hyla-tuotteesta täysin laktoositon Valio Eila -perheen jäsen. Uudistus ilahduttaa varmasti monia perheitä, joissa taistellaan laktoosiongelmien parissa.


Tästä polentapizzasta tuli niin hyvää, että aivan varmasti teen toistekin. Tehkää tekin! Yrttien määrät saattavat kuulostaa aika villiltä reseptissä, mutta uskokaa pois, ne määrät on just hyvät. Polentapohjasta ei kannata odottaa pizzapohjamaisen rapeaa, vaan se on enemmän juurkin munakasmainen ja helposti murtuvaa.

POLENTAPIZZA SIENILLÄ JA KOTIJUUSTOLLA(2:lle)


Sienet:
4 rkl oliiviöljyä
400 g erilaisia sieniä (esim. herkku- ja siitakesieniä)
2 valkosipulinkynttä
1 tl kuivattua timjamia
1 tl kuivattua rakuunaa
1 tl kuivattua rosmariinia
Suolaa
Mustapippuria

Polentapohja:
1 dl polentasuurimoita
5 dl kasvislientä
1/2 dl parmesaania, raastettuna
1/2 pkt Valio Eila Kotijuustoa, murusteltuna ja valutettuna
1 rkl voita
1 tl kuivattua rosmariinia
1 tl kuivattua rakuunaa

Lisäksi:
1/2 pkt Valio Eila Kotijuustoa, muristetuna ja valutettuna
Raastettua parmesaania
Tuoreita yrttejä koristeluun


1. Murusta Valio Eila Kotijuusto ja laita se siivilään valumaan. Painele kevyesti, jotta mahdollisimman paljon heraa valuu pois.

2. Laita uunin grillivastus kuumenemaan.

3. Valmista sienet. Putsaa ja viipaloi sienet suurehkoiksi lohkoiksi. Kuumenna öljy pannulla. Lisää pannulle puolet sienistä ja paista, kunnes sienet ovat ruskistuneet ja niistä on poistunut hieman nestettä. Siirrä paistetut sienet pois pannulta ja toista sama lopuilla sienillä. Käännä sen jälkeen lieden lämpö pois ja lisää pannulle kaikki sienet, yrtit ja mausteet. Tarkista maku. Nosta sienet syrjään odottelemaan.

4. Valmista polenta. Kiehauta kasvisliemi kattilassa ja lisää polentasuurimot joukkoon koko ajan sekoittaen. Käännä lämpö pois ja anna polentan kuplia viitisen minuuttia koko ajan sekoittaen. Lisää joukkoon murusteltu kotijuusto, raastettu parmesaani, voi ja yrtit. Sekoita ja anna juuston sulaa hiljalleen polentan joukkoon.

5. Kun polenta on valmis, kaada ja levitä se uuninpellille leivinpaperin päälle pyöreäksi levyksi. Voit käyttää myös isoa voideltua piirasvuokaa. Lisää polentan päälle sienet, murusteltu kotijuusto ja raastettu parmesaani. Grillaa piirasta uunissa grillivastuksen alla noin 5-10 minuuttia kunnes juusto on hieman sulanut.

6. Tarjoile polentapzza kuumana raikkaan salaatin kera.


http://www.blogrinki.fi 
Yhteistyössä Valio.


12 kommenttia:

  1. tsaijai. hyvännäköistä on setti täälläkin :-)

    VastaaPoista
  2. Polentaa pizzan pohjaan, täytyypä kokeilla:-)

    VastaaPoista
  3. Tää polentapohjahan on nerokas!

    VastaaPoista
  4. peikkolapsi9/2/15 20:25

    Mahtavaaaa oon ollu niiin pizzanhimoinen mutta gluteenittomat tai karppipohjat on olleet melkeenpä aina ihan surkeita tekeleitä. Tätä ehdottomasti ! Polenta on muutenkin todella jees. Kiitti !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti kokeilla tätä :). Eihän polentapohja rakenteeltaan ole kuin perinteinen vehnäpizzapohja, mutta huomattavasti maukkaampi, nopeampi ja vähemmän työläämpi kuin muut näkemäni gluteenittomat pizza- ja piirakkapohjat. :)

      Poista
  5. Mahtava resepti. En ole tullutkaan ajatelleeksi tätä käyttötapaa, vaikka polentasta on tullut tehtyä erilaisia pannukakkumaisia lisukkeita. Polentalla voi korvata myös lihaperunasoselaatikon muusin.

    -Savusuolaa, Janica

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Ja hei hauska idea tuo muusin korvamainen lihaperunasoselaatikossa! Saatanpa joskus tetstata sitä :)

      Poista
  6. Oi että tämä näyttää hyvältä! Todellakin kokeilemisen arvoinen resepti.:)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...