sunnuntai 1. joulukuuta 2013

JOULUKALENTERIN LUUKKU 1

Se on täällä! JOULUKUU! 24 yön päästä availlaan jo lahjoja ja ahmitaan lanttulaatikkoa, mutta sitä ennen minulla olisi teille 24 joulukalenterin luukkua avattavaksi.


Tämän ensimmäisen luukun takaa kurkkaa ohje jouluisella twistillä leivottuun britakakkuun, joka oli muuten niin hyvää, että meinasin leipasta sen näinä tulevina joulunaluspäivinä vielä toistamiseen! Brita on yksi lempileivoksistani (vai onko se sittenkin kakku?), mutta olen luullut sitä myös jotakuinkin maailman vaikeimmaksi leivottavaksi. Onneksi satuin lukemaan tänä syksynä yhden ohjeistuksen alusta loppuun. Marenkia ja kakkupohjaa,  välissä hieman maun mukaan maustettua kermavaahtoa ja mantelilastuja. Tjaa. Eihän tämä mitään rakettitiedettä ollutkaan!

 

PUOLUKKA-LUUMUBRITA (12 annosta)


Pohja:
125 g voita
1 dl sokeria
3 kananmunan keltuaista
1½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

Marenki:
3 kananmunan valkuaista
1½ dl sokeria
3/4 dl mantelilastja

Täyte:
100 g kuivattuja luumuja
2 rkl vettä
1 rkl sokeria
2 rkl rommia
1 prk (250 g ) maitorahkaa
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 dl kuohukemaa
2 dl pakastepuolukoita

1. Hienonna täytteen luumut. Kiehauta vesi ja sokeri. Siirrä kattila liedeltä ja lisää rommi sekä luumut. Jätä luumut maustumaan liemeen muutamaksi tunniksi tai yön yli.

2. Aloita torttulevyn valmistus marengista. (Kun toimit tässä järjestyksessä, vatkaimia ei tarvitse pestä välillä.) Vatkaa valkuaiset napakaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä vatkaamisen loppupuolella. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto jämäkkää ja kiiltävää.

3. Vaahdota pohjaa varten pehmeä voi ja sokeri. Lisää keltuaiset yksitellen samalla hyvin vatkaten. Yhdistä keskenään vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos taikinaan vuorotellen maidon kanssa.

4. Levitä pohjataikina öljytylle leivinpaperille uunipannulle. Levitä marenkivaahto pohjataikinan päälle. Ripottele pinnalle mantelilastut. Kypsennä pohjaa 175-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia, kunnes marenki on vaaleanruskeaa.

5. Soseuta täytteen luumuseos liemineen sauvasekoittimella. Jätä seos karkeaksi niin, että siihen jää luumupaloja sattumiksi. Sekoita luumusoseeseen rahka, sokeri ja vanilliinisokeri. Vaahdota kerma ja lisää se seokseen. Lisää lopuksi jäiset puolukat.

6. Puolita jäähtynyt torttulevy. Siirrä toinen puolikas lastan avulla tarjoiluvadille ja levitä sille täyte. Nosta päälle toinen torttulevy.

Ohje: Pirkka

10 kommenttia:

  1. Lääh! Ei mulla muuta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää oli kyllä ihan lääh-kamaa :). Suosittelen!

      Poista
  2. Puolukka ja luumu varmaan tasapainottavat toisiaan mukavasti, kiinnostava yhdistelmä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puolukka ja (rommi-)luumu on ihana yhdistelmä! Kannattaa kokeilla :)

      Poista
  3. Oi,Britan kakku on kyllä suosikki leivonnainen kesällä,ehkä tämän reseptin jälkeen,myös talvella.Täytyypä kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo! Itse pidin pitkään mm. pavlovaa (ja marenkikakkuja muutenkin) kesäkakkuina, kunnes huomasin, ettei täytteessä tarvitse aina olla tuoreita mansikoita ym. kesäjuttuja. :)

      Poista
  4. Mäkään en ole varmana koskaan tehnyt britakakkua talvella! Jotenkin olen aina yhdistänyt siihen tuoreet marjat. Mutta tätä kyllä vois tehdä! Pavlovia sen sijaan kyllä teen ympäri vuoden erilaisilla hedelmillä höystettynä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kyllä kokeileaan tätä! Eihän brita ja pavlova niin älyttömän kaukana ole toisistaan :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...