torstai 17. joulukuuta 2015

17. LÄMMIN SALAATTI BELUGALINSSEISTÄ JA PALSTERNAKASTA



Yksi kaikkien aikojen lempiresepteistäni Pumpkin Jamin historiassa on lämmin linssi-kurpitsahässäkkä. Valmistan sitä joka syksy useaan otteeseen ja kun myskikurpitsasesonki päättyy, siirryn paahtamaan salaatin sekaan makeaa bataattia tai muita juureksia. Toimii nimittäin niinkin! Ruoan juoni on dijonsinapilla ja valkosipulilla maustetun linssipohjan, makeaksi uunissa paahdetun juureksen ja pehmeän juuston herkullisessa kombossa, joka vielä kaiken lisäksi on ulkonäöllisesti ja rakenteellisesti todella hienostunut. Jos joulupöydästäsi puuttuu vielä täydellinen kasvislisuke, suosittelen  kokeilemaan joko kurpitsaversiota tai tätä alla olevaa palsternakkasalaattia.


LÄMMIN SALAATTI BELUGALINSSEISTÄ JA PALSTERNAKASTA (lisukkeena 4:lle, pääruokana 2-3:lle)


Palsternakkoihin:
600 g palsternakkaa
2 rkl öljyä
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl jahettua kuminaa
Suolaa
Mustapippuria

Salaattiin:
2 dl belugalinssejä
2 valkosipulinkynttä 
Oliiviöljyä
2 pientä salottisipulia tai 1 iso
1 rkl Dijon-sinappia
2 rkl punaviinietikkaa
1 rasia pehmeää vuohenmaitojuustoa
Kourllinen silputtia lehtipersiljaa


Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kuori ja pilko palsternakat pitkulaisiksi paloiksi. Levitä palsternakat leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille tai laakeaan uunivuokaan. Sekoita kumina, inkivääri, suola ja pippuri kulhossa ja ripottele palsternakkojen päälle. Kaada perään vielä kunnon loraus oliiviöljyä. Hiero mausteet ja öljy käsin palsternakkoihin.  Paahda palsternakkoja uunissa n. 25-30 minuuttia, kunnes ovat pehmenneet.

Keitä linssejä n. 20 minuuttia suolatussa vedessä. Valuta linssit ja hienonna sillä välin valkosipulinkynnet. Kuumenna pannussa tilkka oliiviöljyä ja anna valkosipulin paistua hetken verran (älä kuitenkaan ruskista). Lisää linssit ja sekoita niin, että ne ovat öljyn peitossa. Hämmennä tasaisesti n. 10 minuutin ajan ja laita sitten levy pois päältä jättäen linssit vielä pannuun.

Ota palsternakat uunista ja anna jäähtyä hetki. Pilko sillä välin salottisipuli hienoksi silpuksi ja kippaa kulhon pohjalle. Sekoita mukaan viinietikka ja sinappi. Lisää linssit ja yrttisilppu ja sekoita kunnes kastike on levittynyt tasaisesti. Lisää palsternakkakuutiot, lusikoi päälle pehmeää vuohenmatojuustoa ja rouhi vielä päälle myllystä mustapippuria.



Pssst. Lisää joluisia reseptejä löydät täältä.

1 kommentti:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...