maanantai 15. joulukuuta 2014

LUUKKU 15: VEGAANINEN KVINOA-PORKKANALAATIKKO



Olen kaavoihin kangistuja. Noudatan nöyrän orjallisesti vanhoja tapoja ja ohjeita, vaikka ne potkisivat vähän jo vastaan ja maistuisivat tympeiltä. Only dead fish go with the flow, sanotaan, ja aikamoiseksi aladobiksi itseni tunnenkin aina silloin (harvoin), kun uskallan vaihtaa vanhat kaavat uusiin ja totean ne uudet paremmiksi.

Otetaan esimerkiksi porkkanalaatikko. Ihana ihana oranssi joululoota, jota rakastin lapsena, mutta joka on sittemmin kärsinyt aikamoisen inflaation. Ei se maistu enää niiin hyvälle, vaikka joka joulu sitä toki paistan. Sillä samalla vanhalla kaavalla, tietty. Mieleenikään ei ole tullut modata reseptiä maistuvammaksi, vaikka pakko myöntää, että olen jo pari joulua kritisoinut puuroriisin tarpeellisuutta porkkanoiden seassa. Se tekee laatikon rakenteesta kyllä hyvän, mutta mausta vähän... mauttoman. Myös yletön voin ja kerman lutraaminen jokaiseen joulupöydän tarjottavaan on ruvennut iljettämään sen verran, että olen pyöritellyt ajatusta täysin vegaanisista joululaatikoista.

Sittenhän kävi niin, etten ehtinyt edes ajatuksista tekoihin, kun Elina jo julkaisikin marraskuun alussa ihan täydelliseltä kuulostavan reseptin kvinoa-porkkanalaatikkoon. Lootassa ei ole lainkaan riisiä, vaan rakenteen siihen tuo valkoista puuroriisiä huomattavasti ravintorikkaampi kvinoa. Ja koska kyseessä on Elinan ohje, ei myöskään eläinperäisiä raaka-aineita ole käytetty. Parempaa kuin täydellistä!

Miltä vegaaninen kvinoa-porkkanalaatikko sitten maistui? T o d e l l a hyvältä! Ensimmäistä kertaa vuosiin voin sanoa innostuneeni porkkanalaatikosta, joten tätä meillä tehdään varmasti myös joulupöytään!

VEGAANINEN KVINOA-PORKKANALAATIKKO


1 kg porkkanoita
2 dl kvinoaa 
Suolaa
1 tl rypsiöljyä + muutama tippa uunivuuan voiteluun
2,5 dl kaurakermaa
2-3 tl fariinisokeria
¼ tl muskottipähkinää 
Ripaus jauhettua neilikkaa 
Ripaus valkopippuria
3 rkl  korppujauhoja

1. Kuori ja paloittele porkkanat ja laita ne kiehumaan suolalla maustettuun veteen.

2. Huuhtele kvinoa ja keitä se suolalla maustetussa vedessä (noin 5-10 minuuttia, merkistä riippuen). Varo keittämästä kvinoaa aivan puuroksi, vaan jätä siihen selvä purutuntuma. Kaada ylimääräinen vesi pois ja sekoita kvinoan joukkoon teelusikallinen rypsiöljyä.

3. Kun porkkanat ovat pehmeitä, kaada keitinvesi pois ja soseuta porkkanat ja kaurakerma sauvasekoittimella. Mausta sokerilla, muskottipähkinällä, neilikalla ja valkopippurilla. Sekoita kvinoa porkkanasoseen joukkoon. Mausta seos vielä lopuksi suolalla.

4. Voitele uunivuoka rypsiöljyllä. Levitä porkkana-kvinoaseos vuokaan ja ripottele pinnalle ohut kerros korppujauhoja. Paista 175 asteisessa uunissa noin 50 minuuttia.

Ohje: Chocochili.net


4 kommenttia:

  1. Ihan mahtavaa että tykkäsit! :) Meillä ei varmaan tänä jouluna tehdä ollenkaan mitään perinteisiä jouluruokia, mutta jospa tätä kuitenkin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin tykkäsin! Meinaan jo tänään tehdä tätä pakkaseen valmiiksi! Pelastit mut porkkanalootanuupahdukselta. ;)

      Poista
  2. Pokkanalaatikko oli omakin lapsuuden lemppari, mutta olen jo viimeiset pari vuotta jättänyt sen tekemättä, kun se on mauttomuutensa vuoksi tuntunut jotenkin turhalta ruualta. Kvinoa riisin tilalla kuulostaa niin mahtavalta idealta, että nyt taisi tehdä porkkanalaatikko paluun joulupöytään.

    Tiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kohtalokaksonen! :) Ehdottomasti siis kannattaa kokeilla tätä versiota, jos perinteinen loota tuntuu turhalta ja maistuu puulta. Mä juuri eilen ladoin näitä kolme rasiallista pakkaseen aattoa odottamaan, vaikka viime vuonna vannoin, että tänä jouluna porkkanalaatikkoa ei tehdä :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...