torstai 29. lokakuuta 2015

KURPITSAPERUNAMUUSI

Viikonloppuna vietetään Halloweenia.  Olenko ainoa, jota se juhla ei nappaa yhtään? Kyseessä on varmaan sukupolvikysymys, sillä tuntuu teennäiseltä lähteä bailaamaan sellaista juhlaa, josta ei ole minkäänlaista kokemusperäistä muistijälkeä lapsuudesta. Pyhäinpäivät sen sijaan muistan hyvinkin. Silloin syötiin pitkään haudutettua lihaa, polteltiin kynttilöitä ja podettiin tylsyyttä. Eli öööh, ei mikään juhlimisen arvoinen perinne sekään.

Halloweenin ainoa mielenkiintoinen sivujuoni on mielestäni kurpitsat. Paitsi että kurpitsat ovat nyt sesongissa (myskikurpitsat hei vain alle 2 euroa/kilo!), on kurpitsaa sisältävien reseptien kirjo räjähtäyt Halloweenin ansiosta ihan käsiin esim. blogistaniassa. Kiitos siitä - nyt osaan itsekin valmistaa kurpitsasta muutakin kuin soppaa. 
 
Kurpitsaperunamuusi.

Tätä kurpitsaperunamuusia tein viime viikonloppuna inspiroiduttuani Prinsessakeittiön ohjeesta. Muusin maku on aika vänkä ja sen salaisuus on uunissa paahdetussa makeassa kurpitsassa, jonka aromit ovat päässeet tiivistymään ihaniksi. Meillä muussia kauhottiin lautasille lihapullien ja karpalokastikkeen kaveriksi. Vahva suositus!

KURPITSAPERUNAMUUSI (lisuke neljälle)

 

n. 600 g myskikurpitsaa (punnittu kuorineen päivineen)
Loraus öljyä
Sormisuolaa
500 g rosamunda-perunaa (tai muuta jauhoista perunaa)
Voita
Täysmaitoa
Ripaus muskottipähkinää
Suolaa

Kuumenna uuni 250 asteeseen. Puolita pesty kurpitsa ja poista kurpitsan siemenet. Leikkaa kurpitsa lohkoiksi (kuoria ei tarvitse poistaa!) ja aseta lohkot uunivuokaan. Lorauta lohkojen niskaan hieman öljyä ja ripottele päälle sormisuolaa. Paahda uunissa noin 15 - 25 minuuttia. Tarkista kypsyys haarukalla.

Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi suolattomassa vedessä. Perunoiden kiehuessa poista paahdetuista kurpitsoista kuori veitsellä.

Kun perunat ovat kypsyneet, kaada keitinvesi pois. Lisää perunoiden sekaan kurpitsa ja hieman voita ja maitoa. Survo soseeksi survimella ja lisää maitoa kunnes muusi on kuohkeaa. Mausta muusi muskottipähkinällä ja suolalla. Lopuksi vatkaa muusi ilmavaksi sähkövatkaimella. 

2 kommenttia:

  1. Olen samalla linjalla että "Mikä Halloween?". Meillä on pyhäinmiestenpäivä jolloin käydään haudoilla ja ihaillaan sitä kynttilämerta ja vietetään hiljaisuudessa aikaa perheen kesken (yleensä taidettu palapeliä tehdä ettei olisi tylsää, yksi suosikkiharrastuksista äitin kanssa).
    Halloween tuntuu vain niin teennäiseltä koska se on vain Amerikkakopio ja minä en ole kovin innostunut noista amerikka-juhlista.

    Itse en ole kovin syyskurpitsan käyttäjä, kesäkurpitsaa taas käytän paljonkin ja innolla. Pitäisi noita erilaisia kurpitsoja vain rohkeasti kokeilla. Kurpitsaleipää ja kurpitsakakkua pitäisi kokeilla ainakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin onhan se toissaalta kiva saada yksi uusi juhlan aihe ja valopilkku tähän pimeään syksyyn, mutta njääääh. Vähän teennäiseltä juhlalta se silti tuntuu.

      Syyskurpitsaruuat ovat ihania, mutta monesti kaupan kurpitsat ovat tosi isoja ja sitä myöten kalliita, joten niitä ei viitsisi ostaa ihan minkä tahansa reseptin takia. Myskikurpitsaa meillä syödään sen sijaan aika usein. Rakastan niiden makua ja helppokäyttöisyyttä. Ovat vieläpä usein inhimillisen kokoisiakin :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...