- Unohda soijarouhepussin turvotusohje. Sillä ei synny muuta kuin
kasvisliemikuution makuista soijapuuroa. - Toteuta turvotus ennemmin pannulla. Kuullota ensin mausteita ja sipulia runsaassa tilkassa öljyä. Nakkaa kuiva soijarouhe sekaan, hämmennä ja lisää pikkuhiljaa vettä, yhteensä tuplasti soijarouheen määrän verran. Ei ole vaikeaa.
SOIJAMAKARONILAATIKKO
1 ps (400 g) tummia makaroneja
1,5 dl tummaa soijarouhetta
1 sipuli
öljyä paistamiseen
½ tl savupaprikajauhetta
ripaus chilijauhetta
1 tl kasvisliemijauhetta (voi korvata myös tilkalla soijakastiketta)
3 dl vettä
3 rkl tomaattipyreetä
8 dl maitoa
3 kananmunaa
ripaus suolaa
juustoraastetta
tomaattia
ripaus kuivattua tai tuoretta basilikaa
2. Hienonna sipuli. Kuumenna öljy pannulla ja lisää savupaprikajauhe, chili, kasvisliemijauhe ja sipuli. Kuullota minuutti tai pari. Lisää pannulle soijarouhe ja sekoita sen verran, että soija imee itseensä öljyn ja maut. Lisää vesi pikkuhiljaa parissa erässä samalla hämmentäen. Viimeistele tomaattipyreellä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
3.Valmista munamaito. Vatkaa munat rikki ja sekoita ne samaan kulhoon maidon kanssa. Mausta ripauksella suolaa.
4. Kaada puolet keitetystä makaronista voidellun uunivuoan pohjalle. Kasaa sen päälle soijarouheseos ja peittele vuoka lopuilla makaroneilla. Lisää munamaito ja pinnalle juustoraastetta, viipaloituja tomaatteja sekä basilikaa. Paista 175-asteisessa uunissa noin tunti.

Pssst. Jos soijarouhe ei raaka-aineena ole vielä tuttu, kannattaa vilkaista Liemessä-blogin soijakouluun!
Mäkin oon aina tehnyt noin, en kyl oikein kans tajua mitä järkeä on tehdä mitenkään muuten. Soijasta tulee ihan parhaan makuista, kun se vähän paahtuu ja paistuu ja myös maut imeytyvät siihen paremmin. Kyä näin on!
VastaaPoistaJoo ymmärtääkseni kukaan soijarouhetta useammin kuin kerran käsittelevä ei turvota pussin ohjeen mukaan. Ja ne, jotka turvottaa, ei saletisti kokeile soijarouhetta toista kertaa. Että miksiköhän siinä pussin kyljessä on edelleen se Aatamin aikainen kasvisliemessäkeittämisohje?
Poista"-- ei saletisti kokeile soijarouhetta toista kertaa --" Itse kyllä olen jo kymmenen vuoden ajan aina liotellut soijarouhetta vedenkeittimessä keitetyssä vedessä, jossa on joko Reformin kasvisliemikuutio tai jokin itse sekoitettu mausteseos (muutamia poikkeusruokia lukuunottamatta). Sen jälkeen laitan soijarouheen siivilään valumaan ja paistan ja maustan lisää. En diggaile siitä soijarouheen mausta, joka ruokaan jää, jos turvottelen sen suoraan pannulla mausteissa, enkä saa valuteltua osaa tunkkaisuudesta pois.
VastaaPoistaNo siinä tapauksessa turvotat ilman muuta vanhaan malliin :). Olen vain itse törmännyt usein sekasyöjiin, jotka tyrmäävät soijarouheen sen pahuuden ja koostumuksen takia. Kun olen kysynyt, miten he sen valmistavat, on selostus tullut kuin suoraan pussin kyljestä. Tällä tavalla toteutettu turvotus on kuulemma heilläkin saanut aikaan parempaa jälkeä ja itsekin tykkään enemmän pannulla turvotetusta soijarouheesta.
PoistaOijoijoijoi! Olen kaipaillut just jotain tämänkaltaista ohjetta. Yritin kerran tehdä soijarouheesta bolognesetyylistä kastiketta enkä ole tosiaan toiste siihen puuhaan ryhtynyt. Kiitos reseptistä, koetan sitä heti viikolla!
VastaaPoistaToivottavasti tulee hyvää :)
PoistaItse turvottelen soijarouhetta ensin vähässä (kuumassa) vedessä ja maustan sen mustapippurilla ja lirauksella soijakastiketta. Noin viiden minuutin turvotuksen jälkeen paistan sen vielä pannulla rapsakamman rakenteen aikaansaamiseksi, toimii!
VastaaPoistaEn epäile hetkeäkään, etteikö toimisi noinkin! :)
PoistaJep, näin minäkin tein soijarouheesta lihansyöjiin uppoavaa kun sitä enempi kokkailin :) Nykysin tulee laitettua tosi harvoin. :) Myös hetken keittäminen maustetussa liemessä (ja siis tarkoitan että on muutakin kuin kasvisliemikuutio) ja sitten pannuun toimii.
VastaaPoistaHarvemmin täälläkään enää soijarouhetta käytetään (sienet, linssit, juustot ja kala tuntuvat täyttävän meidän proteiinintarpeen aika hyvin), mutta silloin harvoin, kun sitä kokkaillaan, on ehdottoman tärkeää saada siitä myös hyvää :)
PoistaJoo mä oon myös ehdoton paistamismekanismin suosija. Mutta just viime viikolla työkaveri sanoi että oli turvottanut rouhetta sipulikeittoaineksissa ja sitten hyödyntänyt rouheen bolognese-kastikkeeseen, oli kuulemma maukasta. Tälle ehkä annan yhden testikerran.
VastaaPoistaMutta siis mä olen niin laiska että pannulle viskaan mausteeksi yleensä valmista taco-sekoitusta, sitä mitä löytyy nachojen kanssa samalta hyllyltä. Todella jees.
Varmaan kätsää ja hyvää. Eikä ruuanlaiton tarvitse aina olla jotain aidoilla mauilla ja tuoreilla raaka-aineilla kikkailua. Eli taco-jauheet ja sipulikeittoaihekset sekaan vaan!
PoistaOlen ikuisesti kiitollinen soijarouheen valmistusvinkistäsi! Johan tässä menikin joku 25 vuotta fondiliemissä liotellessa ja ihmetellessä miksi "vegejauheliha" jää aina vähän vetiseksi ja mauttomaksi. En löytänyt paahdettua paprikaa jauheena, mutta tilkka chipotlekastiketta ja japanilaista soijakastiketta öljyn joukkoon ja toimii! :)
VastaaPoistaIlahduttavaa kuulla, että tästä postauksesta on ollut hyötyä :).
PoistaTäällä myös ohjetta kokeillut ex-soijarouheenturvottelija ;) Hyvän ohjeistuksen olet laatinut, kiitos siitä :) Muutenkin tää sun blogi on aivan huippu!
VastaaPoistaKiva kuulla, että tämä toimii paremmin myös teidän keittiössä :). Ja kiitos!
PoistaHei, itse kun olen heittäytynyt pikkuhiljaa vegaanimmalle linjalle, niin tiedätkö, voiko munamaitoa korvata millään? Pelkkä soijakerma tuskin riittää, koska se ei sido laatikkoa samalla tavoin... Voisi tietenkin kokeilla soijakermaa suurustettuna näin omasta hatusta heitettynä. Löytyykö sinulta mitään hitusen foodistisempaa korvauskeinoa? :D
VastaaPoistaVanha teksti, mutta silti löytyy Goglesta korkealla haulla "soijarouhe". Ja hyvä se! Juttu ja kommentit sai minut heti kokeilemaan turvottamisen näin, enkä tarvitse kokeilla rouhetta kastikkeisiin muuilla menetelmillä - hyvin toimii :)
VastaaPoistaMutta onko jollain tarjota hyviä konsteja, jos soijarouheesta haluaa tehdä esimerkiksi hampurilaispihvin?
Erikoista.Monen kasvisyöjävuoden tulos.Ja ohjeessa maitoa ja munia.Kauramaitoon tulee vielä parempi
VastaaPoista