O N N E K S I tänään on jo marraskuu. Sehän tarkoittaa sitä, että yhden kuunkierron jälkeen koittaa joulukuu! ♥
Tämänkin Tuomaksen synttärikahveille väkertämäni suklaapavlovan piti tulla osaksi joulukalenteria, mutta olkoon se sittenkin oodi alkavalle marraskuulle. Reseptistä kiitos kuuluu Doran kakku -blogille. Ihana tuli!
SUKLAAPAVLOVA
Marenkipohja (3 x 20 cm:n pohja):
4 munan valkuaista
2.5 dl sokeria
2 rkl maissitärkkelystä tai perunajauhoja
1 tl sitruunamehua tai viinietikkaa
1.5 dl hasselpähkinärouhetta
Suklaa-mascarponevaahto:
4 dl kermaa
250 g mascarponejuustoa
100 g maitosuklaata sulatettuna
70 g tummaa suklaata sulatettuna
maun mukaan likööriä, rommia ym.
Koristelu:
suklaakonvehteja
lohkottuja vikunoita
sokeria sokerikoristeeseen
Marenkipohja: vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää puolet sokerista ja jatka vatkaamista kunnes vaahto pysyy vatkaimen vispilässä putoamatta siitä. Lisää loppuun sokeriin maissitärkkelys ja sekoita. Jatka vatkaamista. Lisää sokerimaissitärkkelysseosta vähitellen. Vatkaa kunnes vaahto kovaa ja kiiltävää marenkia. Lisää viinietikkasitruunamehu ja sekoita lusikalla. Lisää lopuksi hasselpähkinärouhe. Piirrä pellille (kaksi peltiä) kolme halkaisijaltaan 20cm:n kokoista ympyrää. Jaa marenki ympyröihin ja leivitä lusikalla tasaiseksi. Paista 125 asteessa uuni alatasoilla noin 1 h tai kunnes marengit ovat kuivuneet ulkoa, mutta ovat vielä hieman tahmaisia sisältä. Itse paistoin kaksi pellillistä samaan aikaan. Vaihdoin peltien paikkaa paiston puolivälissä. Voit paistaa myös kiertoilmauunissa. Alenna tällöin lämpöä hieman.
Suklaa-mascarponevaahto: Vaahdota kerma ja mascarponejuusto. Lisää sulat suklaat ja sekoita tasaiseksi. Suklaan ei kannata antaa jäähtyä kokonaan. Muuten se kokkaroituu lisättäessä se kylmään mascarpone-kermavaahtoon. Suklaa ei saa olla myöskään kuumaa tai se sulattaa mascarponekerman. Lisää lopuksi alkoholi.
Kakun kokoaminen ja koristelu: Jaa suklaa-mascarponevaahto marenkipohjien päälle ja kasaa ne päällekkäin. Anna vetäytyä puolisen tuntia. Koristele kakun pinta. Tee sokerikoriste sulattamalla sokeri. Levitä hieman jäähtynyttä sokeria leivinpaperin päälle sikin sokin. Anna jäähtyä kokonaan. Sokerikoriste kannattaa laittaa kakun päälle vasta juuri ennen tarjoamista, jottei se kostu ja edelleen sula.
Ohje: Doran kakku.
Täällä on ihan samat fiilikset! Syytän blogijoulukalenteri-inspistä! Tosin itselläni ehkä vasta kolme luukkua toteutettuna, eikä kaikki vielä edes ideoituna, joten saattaa olla, että kun marraskuu tästä etenee, iskee innon sijaan paniikki. Yhtä joululehteä just selailin, ja ne perkuleet olivat varastaneet useamman idean mun kalenterista. ;)
VastaaPoistaHah, ovat kyllä ovelia nuo joululehtien ruokatoimittajat, kun niin vaan spoilaavat ruokablogien joulukuiset sisällöt etukäteen :D.
PoistaTänä vuonna sentään listasin kaikki 24 ideaa ENNEN uusimpien lehtien julkaisua, mutta nyt, kun sitä listaa katselee, niin pari taitaa mennä vielä vaihtoon ;)
Mä en ole vielä kertaakaan toteuttanut blogijoulukaleteria. Ehtisinköhän vielä tänä vuonna..?
VastaaPoistaMutta olispa tosiaan ees joulukuu!
Ehtii ehtii! Viime vuonna aloin juuri näihin aikoihin vasta suunnitella mokomaa :)
PoistaVoi kuinka kaunis pavlova! :)
VastaaPoistaKiitos :). En ehkä osaa pursottaa kermavaahtoa täytekakun reunoille tai muotoilla sokerimassasta koristeita, mutta marenkia ja täytettä osaan sentään läjätä päällekäin :D
PoistaIhaninta Mari on, että minun jouluintoiluni vaikuttaa todella laimealta, kun vertaan sinuun ;-) Joulu ja ennen kaikkea jouluvalmistelut ovat niin mukavia. Saa tosin nähdä, pidänkö niitä edelleen rentouttavina, kun ensimmistä kertaa vietetään joulua meillä.
VastaaPoistaHeh, todellisuudessa meillä ei varmaan tule olemaan kummonenkaan joulu täällä kotona, kun meilläkin koittaa muutto heti tammikuussa ja olen onnistunut myymään jo puolet huonekaluistammekin eteenpäin (uudet hankimme vasta, kun olemme muuttanut). Mutta fiilis on tärkein :). Ja se RUOKA.
PoistaMinä taas toivon sormet ja varpaat ristissä, että meidän uuden kodin keittiö valmistuu jouluksi... Muuten ei ole edes sitä ruokaa ;-)
PoistaJoo, joulu! Olen jo useamman päivän miettinyt, että voiko jo aloittaa joulun suunnittelun. Ja nyt marraskuussa ihan varmasti voi. Ihanaa. Ja super kaunis kakku.
VastaaPoistaVoit voit ;). Omaan tämän viikon ohjelmaan kuuluu mm. joulukorttien teko! Eipä sitten tule ainakaan kiire niiden kanssa.
PoistaIhanaa, muitakin "jouluhörhöjä" jo suunnittelee...mä niin laitan joulun esille jo heti huomenna kun tämä Halloween on juhlittu. Ja nyt on marraskuu, joten saa ihan luvalla.
VastaaPoistaNiin ja ihana kakku!
Itsekin mietin blogijoulukalenteria, josko tänä vuonna? Ja niin monesti on muuten käynyt että mielessä joku superhyvä idea ja kappas, ruokalehdessä se jo toteutettu. Kääk!
Halloween on mun mielestä ihan turha juhla, joten kyllä kannattaa siirtyä jo jouluun ;). Ja kannatan blogijoulukalenteria!
Poista...niin sais yölläkin syödä!
VastaaPoistaMikäs sitä estäis nytkään? :D
PoistaJoulua odotellaan kovasti täälläkin, ihanaa kun kohta voi ryhtyä suunnittelemaan aaton ruokia! Ensin pitää vain kärvistellä tämä typerä marraskuu alta pois.
VastaaPoistaAh, mulla herahti juuri vesi kielelle, kun mainitsit aato ruuat.
PoistaIhanaa, nyt minusta ei tunnu enää niin kummajaiselta odottaa joulua jo nyt! Lähipiiri katselee minua kummastuneena kun olen ostanut jo puolet joululahjoista, suunnittelen parhaillaan mitä leipoisin jouluksi ja suorastaan pakotin perheen maistelemaan glögiä jo pari viikkoa sitten. Ei pidä kuulemma vielä jouluintoilla. Pöh, olen eri mieltä.
VastaaPoistaNo niin olen minäkin eri mieltä! Jouluhan loppuu ihan kesken, jos vasta joulukuussa rupeaa intoilemaan ;). Itse en ole vielä joululahjoja miettinyt saati hankkinut, mutta muuten suunnitelmat ovat jo pitkällä.
Poista