tiistai 14. helmikuuta 2012

Martan kasviskeittiö

Keittokirjakokoelmani kasvu on ollut viime aikoina varsin verkkaista orastavan säilytystilan puutteen johdosta, mutta kyllä sinne aina yksi gratinoiduilla ruusukaaleilla (oi nam!) koristeltu teos mahtuu. Helposti.


Sain blogin kautta arvostelukappaleen Arja Hopsu-Neuvosen ja Kaisa Härmälän kokoamasta Martan kasviskeittiöstä, johon on koottu suosikkireseptejä niin Martat-lehdestä kuin muista Marttojen julkaisuista. Ohjeita on yli 170 ja ne on jaoteltu perinteikkäästi (joskin lukijan näkökulmasta hieman epäselvästi) kevääseen, kesään, syksyyn ja talveen. Ruokaohjeiden lisäksi kirjan lopusta löytyy pieni ravinto-oppi, pieni ruoka-aineoppi sekä omat lukunsa lapsen kasvisruokavaliosta, sesonginmukaisten raaka-aineiden valitsemisesta ja kasvisaterioiden kokoamisesta. Kiistatta arvokasta tietoa juuri kasvissyönnin aloittaneelle tai lihansyöntiä merkittävissä määrin vähentävälle - kaltaiselleni, 12 vuotta kestäneen vegeilyn koulimalle, ei ehkä niinkään (vaikka pieni kertauskurssi ei, krhm, olisikaan pahitteeksi).


Ensivaikutelma kirjasta on kaunis. Pitkälle on tultu köksänkirjamaisuudesta, jolle Marttojen julkaisut niin usein haiskahtavat. Läheskään kaikista kirjan resepteistä ei löydy kuvia, mutta helppojen ja ymmärrettävien ohjeiden vuoksi se ei tässä nidoksessa edes haittaa. Sitä paitsi ne harvatkin kuvat näyttävät äärimmäisen herkullisilta.

Myös kirjan reseptiikka vaikuttaa raikkaalta, helposti lähestyttävältä sekä arkeen ja juhlaan nöyrtyvältä, mikäli poisluetaan perus soijarouhemakaronilaatikot ja kasvislasagnet. En jotenkin jaksa sitä, että nämä tavallistakin tavallisemmat ruuat pannaan viemään tilaa jokaisesta kasviskeittokirjasta, mutta kaipa jotkut niistä innostuvatkin. Itse arvostan kuitenkin enemmän kekseliäitä juurespurtavia, joita Martan kasviskeittiöstä luojan kiitos löytyy ja paljon.

Tarmokkaan läpipläräilyn jälkeen kirjan suurimmaksi puutteeksi nousi sesonkien hatara esille tuominen siitäkin huolimatta, että ruoat on jaettu vuodenaikojen mukaan. Mikäli kirjan avaa sattumanvaraisesti joltain sivulta, ei siitä käy ilmi, onko kyseisen sivun ohje talvi- vai kesäruokaa, vaan tieto pitää onkia välillä sivujenkin päästä. Asia on häiritsevä, kun sesonkiajattelua kuitenkin korostetaan Martoilla ja tässä kirjassa muuten paljon. 


Kyllä minä tätä keittokirjaa silti suosittelisin. Kannen ruusukaaligratiinin koeponnistin muuten eilen. Kuvista tuli susirumia mutta gratiinia tulee varmasti tehtyä toistekin. Säästän teidät ja odotan  kevätaurinkoa tulemaksi ennen kuin suoritan uusinnan parempilaatuisten kuvien toivossa.

Keittokirjan sponssasi Martat.

3 kommenttia:

 1. Vaikuttaapa houkuttelevalta tapaukselta. Laitan toivelistalle.

  VastaaPoista
 2. Mä niin tästä kirjasta haaveilen - löysin Marttojen sivuilta ohjeen sieni-linssi -pataan, johon myös tuli juureksia - pakko olla taivaallista, ja vakuutti minut siitä, että Martoilla on sanottavaa kasvisruokien tiimoilta. Hyvä kuulla, etten ole väärässä!

  VastaaPoista
 3. Hosuli: varmasti tykkäisit kirjasta :)

  Liina: tuossakin kirjassa on mahtavan kuuloinen linssi-kyssäkaalipata, jota ajattelin kokeilla itse seuraavaksi. Vihaan kyssäkaalia, mutta jotain se kertoo reseptistä, jos sitä kuitenkin olen suuna päänä tekemässä :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...