perjantai 7. joulukuuta 2012

LUUKKU 7: Ihan paras suklaa-taatelikakku

28 vuotta luulin, että taatelikakun kuuluu olla ikään kuin kasaan puristettu hiekkakakku kivikovine sattumineen. Samat 28 vuotta myös kuvittelin, etten voi sietää sitä. Hyh hyi.

Käänteen tekevä hetki koitti tämän vuoden marraskuussa, kun piipahdin ystäväni Annan pikkujouluissa ja sain kätösiini palan jotain ujosti suklaista ja täydellisen tahmaista ja mehevää. Mitäs tää on? Ai taatelikakkua! Ei voi! Ei pysty! Ja neljä päivää myöhemmin oli ihan pakko kurkata Annan blogista, miten se suussa sulava kakku tehtiinkään.


Jos mietit, onko vielä kuitenkin liian aikaista leipoa jotain näin jouluista, niin anti mennä vaan. Tämä taatelikakku on siitä mainio leivonnainen, että sen rakenne ja maku kestävät hyvin pakastamisen, eikä se hirveän nopeasti pilaannu jääkaapissakaan. Jääkaappisäilytyksessä on tosin riskinsä, sillä se hupenee huomaamatta pala palalta aina, kun joku avaa oven. ;)

SUKLAA-TAATELIKAKKU

250 g kivettömiä taateleita
3 dl omenamehua
1 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
200 g voita
2 kananmunaa
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
100 g tummaa suklaata rouhittuna

1. Voitele ja korppujauhota rengasvuoka tai pitkulainen leipävuoka. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

2. Paloittele taatelit pieniksi (jos tarpeen) ja laita ne omenamehun ja sokereiden kanssa kattilaan. Keitä seosta miedolla lämmöllä silloin tällöin sekoitellen noin 10 minuutin ajan. Soseuta taateliseos keittämisen jälkeen sauvasekoittimella, jos haluat, ja lisää voi kuumaan seokseen sulamaan. Anna jäähtyä.

3. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jäähtyneeseen taateliseoksen ensin kananmunat huolellisesti vatkaten joukkoon ja lopuksi kuivat aineet ja rouhittu suklaa.

4. Kaada taikina jauhotettuun kakkuvuokaan ja paista uunin keskiosassa noin 50 minuutin ajan. Varmista kakun kypsyys hammastikulla. Anna jäähtyä ja koristele esimerkiksi sulatetulla tummalla suklaalla tai kaakaojauheella. Kakun voi myös pakastaa.

Ohje: Pullan paikka -blogi



17 kommenttia:

  1. mmm - ihanan näköistä. Minä en nuorena tykännyt oikein mistään "kuivakakusta", mutta kuinkas sitten kävikään, kun vuosia tuli lisää ? Nyt ymmärrän hyvin, miksi äitini mielestä kahvipöytä ei ole mitään ilman jotain taatelikakkua, maustekakkua tai muuta vastaavaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eli onkohan tämä taatelikakkuun hullaantuminen sittenkin joku ikään sidoksissa oleva kehitysaskel? Hmmm....

      Poista
  2. Hahah, olen teidän kanssa samoilla linjoilla! Taatelikakku on yksi joulun varmoista inhokeista, joita äiti aina tekee. Maku ei ole koskaan kolahtanut. En ole koskaan pitänyt muistakaan kuivakakuista, olen enemmän "märemmän" ruoan ystävä. Kerran sain ihanan messevää sitruunakakkua ja se muutti suhteeni kuiviin kakkuihin! Täytyypä kokeilla tätäkin äiskän iloksi! Kiitti vaan Mari, kohta on turhan pitkä listä herkkuja to do -listalla. (Odotellen sitä minttuherkku-ohjetta.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D

      Ne fudget tulevat eetteriin muistaakseni ensi viikon alussa ;)

      Poista
  3. Mitä mehua voisi käyttää omenamehun sijasta? Sopisiko sitruuna/limemehu laimennettuna? Olen pahasti omenoille allerginen mutta tahtosin testata tätä joulupöytään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotkut käyttävät myös glögiä mehuna, mutta luulen minkä tahansa mehusekoituksen kelpaavan. The Maku kakkuun tulee kuitenkin taateleista :).

      Poista
  4. Jepjep, ikää myöden minäkin olen alkanut kahvikakkujen ystäväksi. Kuivakakku särähtää vähän mun korvaan, joten tuo kahvikakku on jotenkin kivempi sana, vaikkei tässä kahvia olekaan. Tein tätä viime vuonna ekan kerran ja joku muuten vinkkasi, että kahviakin voisi käyttää nesteenä. Tuo glögikin on kiva idis! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kahvikakku onkin paljon parempi sana kuvaamaan tätä. Ja kahvikin epäilemättä toimii :)

      Poista
  5. Hauskaa, että resepti on levinnyt tännekin :) Saa kyllä joka kerta paljon kehuja. Siskoni tekee kakun usein myös glögistä, joten sekin tosiaan käy oikein hyvin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän tästä voi olla pitämättä, joten kiitos vain siskosi reseptin jakamisesta! :)

      Poista
  6. Hih, hauskaa kuulla että muutkin kokevat kahvikakku herätyksiä ikääntymisen myötä. Minäkin totesin kuopuksen odotusaikana tulleeni taatelikakkuikään. :) Minulla on aika samantyyppinen ohje jossain arkistojen kätköissä. Siihen tulee tosin kahvia omenamehun sijasta. Kiitos kivasta postauksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikä siinä oikeasti on, että kahvikakkuihin tarvitaan se tietty ikä? :) Hassua.

      Täytyy minunkin vielä joku päivä kokeilla käyttää kahvia tässä reseptissä. Sitä on niin monet kehuneet.

      Poista
  7. Voi pojat, tämä todellakin on ihan paras kahvikakku ikinä! :) Pitää tehdä jo toinen kun eihän se ensimmäinen kakku jouluun asti mitenkään säästynyt... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä myöskin paistellaan jo toista kakkua täksi jouluksi, kun alkoi epäilyttämään, ettei se ensimmäinen todellakaan riitä enää jouluksi :D. Mukavaa, että sinäkin pidät tästä!

      Poista
  8. Kerta kaikkiaan hyvää kakkua: koostumus pehmeä ja suussa sulava, maku täyteläinen ja yhtenäinen - taateli tai suklaa ei maistu sinällään makuina vaan niiden liitto vaan toimii! Ei mikään jouluun sidottu resepti, aivan mahtavaa!!

    VastaaPoista
  9. Hyvää oli mutta tuli tosi tiivis, käytin kahvia omenamehun sijaan

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...