maanantai 2. heinäkuuta 2012

Munakoisoa ja fetapolentaa

Sunnuntaina teki pitkästä aikaa mieli kokata, joten nappasin kaapista Yotam Ottolenghin Plentyn. Lähes 300-sivuinen ruokaraamattu on huikea kasvisruokainnovaatiopläjäys, mutta päädyn vamistamaan siitä silti joka kerta saman ruuan: sweetcorn polentan ja aubergine saucen (mutta en TIETENKÄÄN keitä polentaa kokonaisista maissintähkistä, herranjumalasentään). Julkaisin ruuasta myös yhden version edellisessä blogissa, mutta päivitys ei ole pahitteeksi.


Polentapuurossa on yleensä se vika, että se näyttää houkuttelevammalle kuin maistuu. Äkkiseltään en löydä siihen kuin kaksi selitystä: 1) makuni ei ole vielä täysin tottunut polentaan ja 2) polentasuurimot ohjeistetaan keittämään aina pelkkään suolalla maustettuun veteen. Yök. Teenkin nyt hurjan poikkeuksen ja kehotan vaihtamaan keitinvedet hyvään kasvisliemeen paremman makuelämyksen tähden. Joukkoon kannattaa myös sulattaa jääkaapin jämäjuustot ja iso nokare voita, sillä kukapa polentaa terveysruokanakaan söisi.


MUNAKOISOA JA FETAPOLENTAA

Munakoisokastike:
öljyä paistamiseen
2 valkosipulinkynttä
1 munakoiso
loraus (60ml) valkoviiniä
tölkillinen kuorittuja kokonaisia tomaatteja tomaattikastikkeessa
1 dl vettä
ripaus sokeria ja suolaa
nippu tuoreita yrttejä (esim. timjamia ja basilikaa)

Fetapolenta:
1 l kasvislientä
2 dl polentasuurimoita
kimpale fetaa, enempi parempi
nokare voita

1. Valmista ensimmäiseksi munakoisokastike. Leikkaa munakoiso 1-2cm:n viipaleiksi. Ripottele siivujen päälle suolaa. Itketä munakoisoviipaleita reilu vartti ja pyyhi pinnalle erittynyt kitkerä neste pois talouspaperilla. Leikkaa munakoisoviipaleet isohkoiksi paloiksi.
2. Kuori ja siivuta valkosipulinkynnet. Kuumenna iso loraus öljyä paistinpannulla ja lisää valkosipuli ja munakoisot. Paista noin 15 minuuttia, kunnes munakoisot ovat saaneet pintaansa kauniin värin. 
3. Lisää valkoviini ja kiehauta alkoholi pois. Lisää töllkkitomaatit liemineen (pilko tomaatit esim. paistinlastalla pienemmiksi), vesi, suola, sokeri ja yrtit. Kiehauta ja laske sen jälkeen lämpötilaa. Jätä kastike hautumaan polentan vamistuksen ajaksi.
4. Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi ja nosta kattila pois liedeltä. Sekoita joukkoon polentasuurimot ja murusteltu feta. Palauta kattia hetkeks liedelle ja sekoittele puuro tasaiseksi. Pidä lieden lämpötila matalalla ja varo, ettei kiehuva polenta polta kupliessaan käsiäsi. Viimeistele polentapuuro nokareella voita.
5. Täytä syvän keittolautasen pohja polentalla ja lusikoi päälle kuumaa munakoisokastiketta. Nauti heti!



4 kommenttia:

  1. Kuulostaa hyvältä tämä fetapolenta. Ja oot oikeassa, pelkkään suolaveteen keitettynä se on kyl melkeen pahaa. :)
    Mä muuten aika tasan vuosi sitten samoissa tiloissa lopetin pelkkien kylmien nakkien ja kurkun syömisen. Tais olla mun eka ruoka pitkän tauon jälkeen joku pasta.
    Nyt onkin ihan uudet kujeet, et miten koko perhe söis samaa sapuskaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanan lohdullista, ettei se ällötystila kestä kuitenkaan koko raskautta. En tiedä miltä näyttäisin tammikuussa, jos olisin syönyt koko 40 viikkoa kylmiä nakkeja!

      Kyllä tässä ruokahalu alkaa taas heräämään. Huomiseksi uskalsin varata jopa pöydän Boulevard Socialista.

      Poista
  2. Hmm, polentaa on kyllä ollut tarkoitus kokeilla. Tuo kuvaus ei kyllä anna kovin mairittelevaa kuvaa siitä. :D Mutta ehkä ihan yleissivistyksen vuoksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Polenta on hyvää, kun sen vaan on tehnyt hyvin :). Jostain syystä me suomalaiset rakastamme puuroja, jotka on keitetty pelkkään suolalla maustettuun veteen, mutta ei se vaan kaikessa toimi!

      Tää polenta oli muuten parasta, mitä olen ikinä tehnyt. Se jäi kirjoittamatta itse postaukseen.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...