lauantai 8. helmikuuta 2014

SITRUUNAINEN ANJOVISPASTA

Mitä syödään, kun koko elämä on sullottuna muuttolaatikoihin, IKEA-kasseihin ja pakkauspahveihin, ja arkea hengästyttää niin päivähoidon alku, oma töihin paluu kuin keskeneräinen kaaos  projekti nimeltä uusi koti? Ei ainakaan viiden ruokalajin dinnereitä tai luovia oman käden oivalluksia. Pasta on ollut aika kova sana, samoin jauhelihamössöt ja leipä. Mutta valtakunta kattilasta, johon löytäisin tällä hetkellä oikean kannen jostakin. Ja purkinavaajastasta. Näin sellaisen viimeksi vanhassa kodissa, joten tiistai-iltana tomaattimurska tuli hakattua ulos tölkistä ruuvimeisselillä.


Yhtenä päivänä erilaisia pastavariaatioita  jälleen mettiessäni alkoi tehdä hirmusesti mieli Hannan sitruuna-anjovispastaa,  jonka arvasin olevan nopea ja mutkaton valmistettava muuttolaatikoidenkin keskellä. Arvasin oikein. Pastasta tuli ihan superia! Eikä haitannut, vakka reseptin alkuperäisteos Safkaa oli teillä tietämättömillä (lue: jossain niissä neljässä boxissa, jonne keittokirjani pakkasin). Ohje tähän löytyi nimittäin lyhyelä googletuksella Fit-lehden alta.

SITRUUNAINEN ANJOVISPASTA


400 g täysjyväpastaa 
1 luomusitruuna
1 valkosipulinkynsi
8-10 anjovisfilettä
3 keitettyä kananmunaa
n. 2,5 dl parmesaania raastettuna
½ dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
pari kourallista tuoreita yrttejä (esim. tilli, ruohosipuli ja lehtipersilja sopii tähän hyvin)
mustapippuria myllystä
(hienoa merisuolaa)

Pastakastike on hyvä valmistaa suoraan tarjoulukulhoon. Pese luomusitruuna kuumalla vedellä ja juuresharjalla huolellisesti. Raasta kulhoon sitruunan kuoren keltainen osa ja purista mehut päälle. Pilko kulhoon yksi iso valkosipulinkynsi. Lisää paloitellut anjovisfileet. Raasta joukkoon parmesaania, r e i l u s t i. Muussaa keitetyt kananmunat haarukalla hienoksi ja lisää nekin kulhoon. Lorauta päälle noin puoli desiä oliiviöljyä. Napsi sekaan viimeiseksi tuoreet yrtit. Mausta mustapippurilla ja mahdollisesti suolalla.

Laita pastavesi kiehumaan. Lisää veteen suolaa (italialaisen tietotaidon mukaan pastaveden suolapitoisuuden täytyy olla lähes sama kuin Välimeren). Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan ja ota talteen desin verran keitinvettä. Valuta pasta lävikössä ja kaada kastikkeen joukkoon. Sekoita. Lisää tarvittaessa hieman keitinvettä, jos pasta tuntuu kuivalta. Raasta päälle vielä parmesaania ja rouhi mustapippuria.

Alkuperäinen resepti: Safkaa-kirja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...