perjantai 30. tammikuuta 2015

PAAHDETTU BATAATTIPAPUSOPPA JA KORIANTERIÖLJY

 
 
Tiedättekö, olen vähän kyllästynyt kokkiohjelmiin. Enkä edes ihan vähänkään. Jos totta puhutaan, olin aistivinani jo nelisen vuotta sitten  turhautumista ruokaohjelmien ylituotannon äärellä, mutta  todellinen leipiintyminen tapahtui äitiyslomalla, jolloin katsoin läpi ne kaikki. Ja vähän enemmänkin. Just sillein kivasti aamu-, keski- ja iltapäivän uusintoina. Sen tuskaisen pitkän passiivisen vuoden jälkeen olen pystynyt katsomaan enää vain MasterChef Australiaa. Niin ja Kauppausta keittiössä siitäkin huolimatta, että sisälläni kuolee joka kerta jotain pientä, kun näen Kari Aihisen toinen toistaan omituisemmissa tikkitakeissa.
 
Kaikista pahimpia ovat kotimaiset kokkausohjelmat, joita löytyy nykyään niin misseiltä kuin Michelin-tähden kokeilta. Heissä kaikissa ei selvästikään piile sisäistä Jamie Oliveria, joten useimmat ohjelmat saavat vellomaan vain lievässä myötähäpeän tunteessa. Jamie Oliver ei muuten myöskään enää nappaa. Ja voi hyvä luoja niitä kaikkia kymmeniä erilaisia kokkikilpailuja! Katsoin alkuperäistä Top Chefiä viimeksi 3 vuotta sitten, joten ihan järkytyin kuultuani, että sitä kuvataan vieläkin Yhdysvalloissa. Parhaillaan jenkeissä on meneillään 12. tuotantokausi.
 
En väitä, että useimmatkaan mainitsemani ohjelmat olisivat sinänsä huonoja, mutta jos niistä ei jaksa innostua enää edes ruokaharrastaja, kertoo se jostakin. Toivoisinkin, että tänä vuonna kanavat raivaisivat vihdoinkin tilaa jonkun muunkin teeman ohjelmille. Lopettaisivat edes sen ruokaohjelmien uusintojen esittämisen jatkuvalla syötöllä. Tässä maassa varmasti kaikki ovat jo nähneet Jamie Oliverin jokaisen sarjan jokaisen jakson ainakin viidesti.
 
Piste.
 
Alla oleva ihana bataattipapusoppa ja korianteriöljy liittyvävät sikäli tähän paatokseen, että pöllin siihen idean Sara La Fountainin kokkiohjelmasta. En toki katsonut pätkää kokonaan, mutta visio keittoainesten paahtamisesta uunissa jäi kytemään. Paahtaminen syventää bataattien makua mukavasti ja tekee valkosipulista aivan eri tuotteen. Pavut puolestaan tuovat keittoon ruokaisuutta, mikä yleensä sosekeitoista uupuu. Kannattaa kokeilla! 
 

PAAHDETTU BATAATTIPAPUKEITTO JA KORIANTERIÖLJY

 
Bataattien paahtamiseen:
N. 800 g bataattia
6 - 8 valkosipulinkynttä kuorineen
0,5 tl suolaa
Mustapippuria myllystä
2 rkl öljyä
 
Keittoon:
Paahdetut bataatit ja valkosipulinkynnet
2 rkl öljyä
1 sipuli
1 tlk valkopapuja
6 dl kasvislientä (tai 6 dl vettä + 1,5 kasvisliemikuutiota)
4 dl kookosmaitoa
Suolaa
Sitruunanmehua
Pari tippaa hyvää chilikastiketta
Paahdettuja auringonkukansiemeniä
Korianteriöljyä (ohje alla)
 
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori ja lohko bataatti sopiviksi paloiksi. Erottele valkosipulinkynnet, mutta älä kuori niitä! Laita bataatit ja valkosipulinkynnet uunivuokaan, mausta suolalla ja pippurilla ja lorauta öljyä niskaan. Paahda uunissa n. 30 min tai kunnes bataatit ovat kypsyneet pehmeiksi.
 
Hienonna sipuli ja kuullota sitä hetki öljyssä kattilassa. Kippaa mukaan valutetut valkopavut ja paahdetut bataatit. Purista myös paahdettujen valkosipulinkynsien sisus mukaan soppaan. Lisää kasvisliemi. Soseuta sen jälkeen keitto sauvasekoittimella. Lisää lopuksi kookosmaito ja mausteet ja anna kiehahtaa vielä kertaalleen. Tarkista maku.
 
Tarjoile keiton kanssa korianteriöljyä ja paahdettuja siemeniä.
 
Korianteriöljy:
0,5 dl oliiviöljyä
Nippu tuoretta korianteria
 
Aja öljy ja korianterit hienoksi sauvasekoittimella. Korianterit saattavat nousta öljyn pintaan pidempään seistyään, joten jos teet korianteriöljyn jo aikaisemmin, sekoita sitä lusikalla ennen keittoon lorauttamista.  
 


5 kommenttia:

  1. Njam, kuulostaapa tuo hyvältä. Meillä on keittoihin viime aikoina tungettu kaikenmaailman paahdettujen juuresten jämiä, joten eiköhän ihan varta vasten paahtamallakin tule herkkua.

    Olen myös samaa mieltä noista kokkiohjelmista, kovasti ovat menneet ohi viime aikoina. Paitsi jouluna tuli taas tuijoteltua Oliveria ihan vaan nostalgian kaipuusta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kokeilemaan! Ja paahtaminen antaa toden totta uuden elämän vähän nahistuneemmallekin vihannekselle. Meillä paahdetut jämäkasvikset päätyvät yleensä pastan sekaan :)

      Tuliko jouluna niitä Jamien joulujaksoja? Nekin on näytetty ja nähty jo niin monta kertaa!

      Poista
  2. Ihanan kuuloinen soppa! Osaisitko sanoa mistä voi johtua, että sosekeittoihini jää aina ihan hirveästi paloja, ei tule sileätä sitten millään. On vielä ihan uusi sauvasekoitinkin käytössä. Voikohan minulla olla liikaa nestettä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisit kokeilla soseuttaa vähemmässä nestemäärässä, eli kaataa soseutuksen ajaksi osan liemestä toiseen kulhoon (tai tämän keiton tapauksessa lisätä vain osa kasvisliemestä ennen soseuttamista) ja yksinkertaisesti soseuttaa vaan niin pitkään, että tulos on sileää. Meilläkin on aika laadukas (lue: kallis) Bamix ja silti sileään lopputulokseen menee joidenkin kasvisten kohdalla yllättävän kauan aikaa. Mutta joo, vähempi neste varmasti auttaa näin ensihätään :)

      Poista
  3. Anonyymi3/2/15 09:52

    Kiitos vastauksesta! Jospa onnistuisi seuraavalla kerralla :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...