tiistai 2. heinäkuuta 2013

Hyvä me Marit!

Kadehdin hieman synttäreitään keskikesällä viettäviä. He voivat juhlia ulkona, täyttää kakkunsa tuoreilla marjoilla, eikä kukaan kanssajuhlijoista valita lumitilanteesta (aina liikaa tai liian vähän), joulun tuomista kiloista ("joo en varmana syö mitään kakkua sit hei") ja alennusmyyntien kasvattamista luottokorttilaskuista ("en sit raaskinu sulle lahjaa ostaa, sori"), kuten niin monena vuonna tammikuun viides. Onneksi edes nimipäiväni osuvat heinäkuun alkuun. Lapsena Marin päivä tuntuikin ihan toiselta syntymäpäivältä mummin leipomine mansikkakakkuineen kaikkineen.


Tänä vuonna nimpparikakku vaihtui tähän suloiseen mansikkatorttuun, jonka ohjeen löysin Sirpa Talkan kirjasta Makeaa ja suolaista puutarhasta. Mehevät kotimaiset mansikat, appelsiininkuori ja sitruslikööri antoivat sille kepeän raikkaan maun ja ranskankerma samettisen pehmeyden. Torttu on helppo valmistaakin ja pohjan voi vaikka paistaa etukäteen valmiiksi ja täyttää juuri ennen tarjoilua. Niin kätevää!

Tämän mansikkatortun myötä tahdon toivottaa aurinkoista nimipäivää kaikille kaimoilleni sekä Maria, Maija, Meeri, Marika, Maiju, Riia, Maaria, Maikki, Maj, Marie ja Kukka-Maaria -nimisille lukijoille. Olette parhaita! :)


MANSIKKATORTTU

 

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
150 g voita
1 luomuappelsiinin raastettu kuori
½ appelsiinin mehu (noin 2 rkl)

Täyte:
2 dl kuohukermaa
2 prk (à 200 g) ranskankermaa
2 rkl sitruslikööriä
½ dl sokeria
½ l mansikoita
(tomusokeria)

Mittaa kaikki pohjan ainekset yleiskoneen kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Taputtele taikina irtopohjavuoan (halkaisija 19 cm) pohjalle ja reunoille. Tue reunat foliolla ja paista pohjaa 200-asteisessa uunissa 5 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä ja kauniin värinen. Jäähdytä pohja.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon ranskankerma ja jatka vatkaamista vielä hetki. Mausta seos liköörillä ja sokerilla ja levitä jäähtyneelle torttupohjalle. Koristele mansikoilla ja halutessasi siivilöi vielä reunoille tomusokeria. 


8 kommenttia:

  1. Onpa nätti torttu!

    Kiitos onnitteluista, toinen nimeni on Maaria :) varsinainen juhlaputki, kun eilen oli synttäritkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myöhästynyttä synttärionnea sinulle Virpi! Nimpparionnea Maarialle.

      Poista
  2. Hyvää nimpparia!
    Tässä voisi olla sopiva helppo ja nopea mansikkainen paakkelssi Lapsi Prinsessa II:en nimenantojuhlaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritin juuri tehdä tätä pohjaa. Unohdin toki tukea reunat, mutta eipä tuo kypsykään niin että pysyisi kasassa. Onko varma, että pohjaan ei tule yhtään kananmunaa? En muuten ymmärrä mikä meni vikaan, hyvää sen.
      15 minuutin uunituksen jälkeen on kauniin värinen, joten kuivukoon ja teen pohjasta ja täytteestä murujälkkärin. :D

      Poista
    2. Höh, onpa mälsää! Kävin äsken vielä tarkistamassa kirjasta, että ei tuu kananmunaa. Voin tilalla oli kylläkin leivontamargariinia, mutta kuten kuvasta näkyy, niin mulla onnistui ihan voillakin. Mikähän muu siinä olisi voinut mennä mönkään? Appelsiinin mehua en ainakaan ite mitenkään mittaillut, vaan puristin koko puolikkaan taikinan sekaan.

      Poista
    3. Vika löytyi kuin löytyikin tekijästä. ;) Seuraavalla kokeilulla jo onnistunee.

      Poista
  3. Myöhästyneet onnittelut!:) Minä en edes huomannut, että toisen nimeni nimipäivä oli eilen. Mari siis sekin, ja tammikuussa minullakin syntymäpäivä. Kesä olisi kaikille juhlille parhainta aikaa, mutta kaikkea ei voi itse valita.;) Ihana kakku!:)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...