maanantai 10. maaliskuuta 2014

SOIJABOLOGNESEPIZZA

Jauheliha on pedannut helppoudellaan itselleen kenties ikuisen ykkösaseman suomalaisten keittiöissä. Mutta syödäänkö me sitä jo ihan liikaa ja liian usein? Kokeilin korvata yhden suomalaisten suosikkiruuan jauhelihan vaihteeksi soijarouheella ja lopputuloshan oli mitä maukkain!


Soijarouheen ja minun historia on ailahteleva kuin näiden kevätpäivien sää. Ihan nuorena se oli minusta pahaa - persaukisena opiskelijana taas kuin taivaan lahja olemattoman kilohintansa takia. Pari vuotta sitten raskaushormonit herättivät nukuksissa olleen soijaällötyksen, mutta vain vuodeksi, sillä viimeistään kotihoidontuki pani palaamaan soijarouhesäkin äärelle juurikin sen edukkuuden takia.

Viimeiset puoli vuotta meillä onkin syöty soijarouhetta hartaudella. Ja sama hartaus vain jatkuu, sillä pääsin mukaan Blogiringin ja Soyappétitin kamppikseen tuunaamaan suomalaisten suosikkiarkiruokia Soyappétitin soijatuotteilla. Chocochilissä pyöriteltiinkin viime viikolla jo soijarouhepullia tuoretomaattikastikkeeseen ja ensi viikolla soijasta kokkaa puolestaan Hetkiä.

Halusin ehdottomasti valmistaa vuorollani spaghetti bolognesea soijasta, mutta kurvattuani jo lempipastapuotini Hellan & Herkun eteen vaihdoinkin pastan lennossa pizzaan. Eipä vissiin huono valinta, sillä tästä pizzasta tuli aika tosi hyvää. Tehkää tätä!



PIZZATAIKINA

15 g (1/3 palaa) hiivaa
3 dl haaleaa vettä
2 tl sokeria
1 tl sormisuolaa
2 rkl oliiviöljyä
1 dl durumvehnäjauhoja
5½-6 dl erikoisvehnäjauhoja

Murenna hiiva kulhoon ja lietä se sekoittaen veteen. Lisää sokeri, sormisuola ja oliiviöljy. Lisää durumvehnäjauhot ja vähän kerrallaan erikoisvehnäjauhot. Alusta taikinaa koneella noin 10 min (tai käsin kaksinkertainen aika), kunnes se on kimmoisaa. Ripottele hiukan jauhoja taikinan pinnalle. Kohota taikinaa leivinliinan alla noin 45 min tai kunnes se on kooltaan kaksinkertainen.

SOIJABOLOGNESEKASTIKE

1 sipuli
5-6 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
2½ dl Soyappétit vaaleaa soijarouhetta (tai tummaa)
1 kasvisliemikuutio
5 dl vettä
800 g laadukasta tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyreetä
1 rkl savupaprikajauhetta
½ tl cilijauhetta (tai oman maun mukaan)
2 rkl tummaa balsamicoa
1 rkl kuivattua oregaanoa
1 rkl kuivattua basilikaa

Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy korkealaitaisessa paistokasarissa ja kuullota sipulit. Lisää pannuun soijarouhe ja pyöräytä pari kertaa lastalla, jotta soija pääsee imemään itseensä ylimääräiset öljyt. Murenna mukaan kasvisliemikuutio ja lisää vesi parissa erässä koko ajan sekoittaen. Lopeta veden lisääminen, kun soijarouhe on turvonnut ja se ei enää ime itseensä nestettä. Lisää tomaattimurska, tomaattipyre ja mausteet ja anna kastikkeen poreilla miedolla lämmöllä vähintään 30 minuuttia.






SOIJABOLOGNESEPIZZA (4 pientä pizzaa)

1 annos pizzataikinaa
1/2 annos soijabolognesea
mozzarellaa
tabascoa
oliiviöljyä
tuoretta basilikaa

Valmista pizzataikina ja soijabolognese ohjeiden mukaan. Kuumenna uuni 250 asteeseen.

Kauli taikina jauhoitetulla leivota-alustalla neljäksi litteäksi levyksi ja nosta leivinpaperin päälle. Kun uuni on kuumennut 250 asteeseen, lusikoi ensimmäisen pizzan päälle noin 4-6 rkl soijabolognesea ja levitä tasaisesti. Mausta parilla tipalla tabascoa ja revi pinnalle mozzarellaa. Voitele pizzan reunat lopuksi oliiviöljllä ja nakkaa uuniin noin 10 minuutiksi.

Aloita seuraavan pizzan täyttäminen vasta, kun edellinen on lähes kypsä, niin pohja ei ehdi vettyä ja pizzoista tulee rapeita.




http://blogirinki.fi/ 
Yhteistyössä Soyappétit.




10 kommenttia:

  1. Mie kypsennän aina soijarouheen noin eli paistan sitä ensin sipulin ja valkosipulin kanssa, joskus en turvota muuten kuin lisäämällä tavalliset kastikeainekset, imee sitten hyvin makua itseensä. Tätä pitsaa täytyy kyllä testata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samat sanat! :) Kasvisliemessä turvotettu soijarouhe on paitsi kamalan makuista, myös liian työlästä ja tekstuuriltaan jotenkin kummallista.

      Poista
  2. Hienon näköinen!

    VastaaPoista
  3. Superhyvän näköistä Mari. Soija helposti unohtuu kaappiin kun ei oo tottunut käyttämään, mutta siitä tosiaan saa aikaan vaikka mitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tattis! Meillä soijarouhepussi hupenee suht nopeasti, mutta ongelmana on ne kaikki muut kuivatut soijatuotteet, joista en osaa tehdä oikein mitään.

      Poista
  4. Onpa herkullisen näköinen pizza! jostain syystä en ole koskaan ollut suuri jauhelihapizzan fani joten tämä versio voisi meillä toimiakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Jauhelihapizza ei ole munkaan lemppari, mutta tässä tomaattisemmassa soijaversiossa on sen sijaan potentiaalia ;)

      Poista
  5. Ystäväni tarjosi minulle tätä illanistujaisissa - aivan ihanaa pizzaa, eikä niin raskaan tuntuista kuin kaikki mättöpizzat :P Pitää hetimiten tehdä itsekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei mukava kuulla, että tykkäsit :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...