maanantai 5. toukokuuta 2014

PARSARISOTTO 2.0

JAIKS. Kuukausi edellisestä blogikirjoituksesta. Mitentässänäinkävi? Piti olla vain ne pari iltaa, kun en jaksanut hilata läppäriä nokan eteen painittuani ensin pitkän päivän työasioiden, vahvan tahtoiän saavuttaneen taaperon ja hengityksen tukkivan siitepölyn kanssa, mutta se breikki venyikin näemmä neljäksi viikoksi. Hyi hyi.

Toisaalta tätä taukoa puolsivat myös hukkaan joutuneet postausideat. Meillä kun on ruvettu  harrastamaan arkisin vartissa valmituvia päivällisiä sen jälkeen, kun taapero siirtyi syömään samaa apetta aikuisten kanssa. Purkkihernarista on tullut paras kaverini, munakkaista pakollinen paha (lapsen mielestä). Onneksi kesä tekee komeasti tuloaan, sillä se tarkoittaa sitä, että pian meillä syödään nopeasti kypsyviä uusia pottuja joka päivä.


Kulman taakse hiipinyt kesä on tuonut mukanaan myös parsasesongin. Olen joskus blogannut tänne suosikkiparsarisottoni, mutta uusdistus on välillä paikallaan. Tämä seuraava on nimittäin niin hyvää, että järki lähtee! Samettisen pehmeää ja samalla pirskahtelevan hapokasta. Lapsikin tykkäsi.

Reseptin ohje on Kiran ja se löytyi neidon vinkkaamana Hesrin sivuilta. Pari ylimääräistä kattilaa ja paistinpannuahan se vaati, mutta kerrankin ruoka oli kaiken vaivan arvoista.

 

MAAILMAN PARAS PARSARISOTTO (kahdelle)


Parsapyree:
500 g vihreää parsaa
vettä

25 g voita
½ dl kermaa
pari tl sitruunamehua
suolaa


Risotto:
1 sipuli
loraus (1 rkl) oliiviöljyä
nokare voita
2 dl risottoriisiä
1 dl valkoviiniä

noin 7 dl parsojen keitinlientä (tai kasvislientä)
 1 annos parsapyreetä
40 g voita
noin 1 dl hienonnettua vahvaa minttua
1½ rkl raastettua sitruunankuorta
vajaa 1 dl raastettua parmesaania
suolaa
mustapippuria 


Päälle:
250g keitettyä parsaa (eli puolet parsapyreen parsoista)
oliiviöljyä
(sormisuolaa)

Valmista ensin parsapyree. Poista parsoista puinen osa ja kuori vanhat/kaukaa kuljetetut parsat, joiden kuori tuntuu ja näyttää paksulta. Leikkaa parsat kahteen osaan. Keitä niitä suolalla maustetussa vedessä 3–4 minuuttia koon mukaan. Jäähdytä parsat kylmässä vedessä ja säästä keitinliemi. Halkaise pituussuunnassa ne parsat, joissa on nuput, ja jätä odottamaan. Ne tulevat risoton päälle. Kiehauta kerma ja ½ dl keitinlientä kattilassa, lisää loput parsat ja lämmitä. Soseuta parsat ja liemi, mausta sitruunamehulla ja suolalla.

Aloita risoton valmistaminen. Kuori ja hienonna sipuli. Lämmitä syvä paistinpannu, lisää öljy ja nokare voita. Kuullota sipuli.Lisää riisi ja kuullota 2–3 minuuttia, kunnes riisin ulkokuori näyttää läpikuultavalta. Lisää valkoviini ja anna riisin imeä se. Lisää kuumaa lientä kauhallinen kerrallaan. Sekoita riisiä jatkuvasti. Lisää nestettä vasta kun riisi on imenyt edellisen kauhallisen. Lisää lopuksi joukkoon parsapyree, kun riisi on kypsää, mutta vielä hampaissa tuntuvaa (al dente). Ota pannu liedeltä ja lisää voi, minttu, sitruunankuori, parmesaani, suola ja mustapippuri. Sekoita ja anna risoton levätä pari minuuttia.

Paista sillä välin kypsät, pitkittäin halkaistut parsat kuumalla pannulla niin, että ne saavat väriä. Jaa risotto lautasille, nosta päälle paistetut parsat. Voit lisätä risoton päälle sormisuolaa ja oliiviöljyä.

Alkuperäinen ohje: hs.fi
 


4 kommenttia:

  1. Olen suunnitellut parsarisoton tekemistä jo parisen viikkoa, joten tämä ohje tuli täydelliseen saumaan. Ohje tosin vaikuttaa vähän vaivalloiselta: pyree, äääääh... Mutta jos sanot, että se kannattaa, ei auta kuin uskoa ja kokata. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Trust me, tämä räjäyttää tajunnan! ;)

      Poista
  2. Mä tein tätä viime viikonloppuna kanssa, jummijammi miten sai-raan hyvää! On kyllä mukulallakin niin muikea ilme - se kertoo kaiken :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äläpä! Tekisi mieli tehdä tätä uudestaan heti - niiiin hyvää oli! Ja vähänkö innostuin tuosta pyremeiningistä. Tästä lähtien teen ainakin punajuuri- ja maa-artisokkarisoton aina pyreestä!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...