maanantai 18. toukokuuta 2015

SYDÄN MIELESSÄ GRILLIN ÄÄRESSÄ

Ensinnäkin: grillikesä korkkaantui sunnuntaina, joten kesä on virallisesti alkanut! Woop woop!

Toiseksi: Sydänmerkki haastoi mukaan kilpailuun, jossa etsitään kesän herkullisinta reseptiä sydän mielessä. Sääntöjä skabassa oli kaksi: ruuan piti olla annoskokonaisuus (esim. pääruoka lisukkeineen) ja siinä tuli käyttää ennakkoon määritellyistä Sydänmerkki-tuotteista vähintään yhtä. Nappasin listasta komponentiksi jo entuudestaan fantastikseksi tuotteeksi paljastuneen Torino Ohrahelmet ja lähdin kehittämään ohjetta pääpalkinto (=kahden hengen kahden yön reissu Tukholmaan, Osloon, Köpikseen, Berliiniin tai Hampuriin) silmissä kiiluen.


Totta puhuen tässä ohrahelmisalaattiannoksessa ei ole itselleni hirveästi mitään "uutta", sillä syön grillattua juustoa (tai tofua) ja kasviksia lisukesalaatteineen ja soosseineen kaik' kesät läpensä.  En juuri pidä grillilihasta, ellei itse tehtyjä hampurilaispihvejä ja hodarisämpylän väliin taiteltuja nakkeja lasketa. Huomauttaisin silti, että tässä reseptissä on  hirveästi hyviä elementtejä lihankin rinnalle. Erityisesti paahdettu paprikahummus on ihan ykkönen ihan minkä tahansa kanssa!

Noniin kisaraati, päästäkää mut Köpikseen! Jooko, jooko jooko?

Jooko?

OHRAHELMISALAATTI GRILLATUILLA KASVIKSILLA JA HALLOUMILLA, PAAHDETTU PAPRIKAHUMMUS JA MINTTU-JUGURTTI-KASTIKE (6 hengelle)


Salaattipohja:
5 dl vettä
1/2 tl suolaa
2 dl Torino Ohrahelmiä
2 kevätsipulia
1/2 dl tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna
1/2 dl tuoretta korianteria hienonnettuna
3 rkl sitruunanmehua
3 rkl oliiviöljyä
1/2 tl suolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria

Kasvikset:
Noin 1/2 kg kasviksia (esim. kesäkurpitsaa, munakoisoa, kirsikkatomaatteja, paprikaa...)
2 rkl pestoa
1 dl öljyä
2-3 valkosipulinkynttä murskattuna
1/4 tl suolaa

Halloumi:
500 g haloumia tai muuta grillijuustoa
Noin 1 dl öljyä paistamiseen
Varrastikkuja

Valmista salaattipohja hyvissä ajoin ennen grillausta. Kiehauta suolalla maustettu vesi kattilassa ja lisää ohrahelmet. Keitä 15 min. Huuhtele kypsät ohrahelmet kylmälä vedellä ja valuta siivilässä. Siirrä isoon salaattikulhoon ja lisää hienonnetut yrtit, kevätsipulit, sitruunamehu, öly ja mausteet. Sekoita ja siirrä syrjään odottamaan.

Pese ja leikkaa kasvikset suuhun sopiviksi isohkoiksi paloiksi. Sekoita erillisessä kulhossa pesto, öljy, murskatut valkosipulinkynnet ja suola. Kippaa ja pyörittele kastike vihannesten joukkoon. Grillaa kasviksia grillissä tai paahda 200-asteisessa uunissa kunnes ne ovat kypsiä ja saaneet hieman väriä. Kippaa valmiit kasvikset hieman jäähtyneinä salaattipohjan sekaan ja sekoita. Jos mukana on kirsikkatomaatteja, murskaa niitä hieman esim. kauhalla, jotta tomaattien mehu tirskahtaa salaatin sekaan.

Paloittee halloumi isohkoiksi kuutioiksi. Jos haluat, liota kuutioita tovi runsaassa kylmässä vedessä, jotta liika suola liukenee pois. Työnnä juustokuutiot varrastikkuihin ja valele sen verran öljyllä, etteivät tartu grilliritilään kiinni. Grillaa juustoja kunnes pintaan on tullut väriä.


Paahdettu paprikahummus:
1 prk (310g) kikherneitä
Noin 150g pahdettuja paprikoita purkista
1 tl savupaprikajauhetta
2 rkl oliiviöljyä
3 rkl sitruunamehua
1/4 tl suolaa

Huuhtele ja valuta kikherneet. Aja kaikki ainekset sileäksi tahnaksi tehosekoittimessa tai tehokkaalla sauvasekoittimella. Tarkista maku.

Minttu-jugurttikastike:
2 dl turkkilaista jugurttia
1/2 dl tuoretta minttua hienonnettuna
1 rkl sitruunamehua
1/4 tl suolaa
1/4 tl rouhittua mustapippuria
1/2 rkl agave-siirappia tai hunajaa

Sekoita ainekset keskenään ja siirrä kylmään makustumaan vähintään puoleksi tunniksi ennen tarjoilua.

5 kommenttia:

  1. Aivan mielettömän herkullisen näköinen annos! paprikahummusta on kyllä kokeiltava :) itse tutustuin viime viikonloppuna Ravintolapäivä-tempauksen myötä ohrahelmiin, tosi kiva tuote! 4.6. nähdään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anne! Joskin sä taidat vetää pidemmän korren omalla kilpailuannoksellasi ;). Vähän tylsää - olisin niin halunnut vihdoinkin Köpikseen!

      En ole ikinä syttynyt mm. ohrasuurimoille lisukkeena, joten niihin verrattuna ohrahelmet ovat aivan huikea tuote niin maultaan kuin koostumukseltaan. Teidän ravintolapäiväannos (annokset) oli varmasti herkullisia :)

      Jee nähdään!

      Poista
  2. Voi Mari, ihanasti sanottu! nyt tulisi voitto kyllä tarpeeseen, en ole vielä koskaan missään reseptikisassa voittanut ja kauhea matkakuumekin olisi :D mutta teidän muiden annoksia katsellessa tulee vähän hikikarpalot otsalle kun taso on (jälleen) kisassa niin kova. Itse hinkuisin kauheasti Berliiniin, edellisestä reissusta on niin kauan. Tosin, kelpaisi ravintolahjakortti Porvooseenkin!

    Itsellä oli ennen noita ohrahelmiä aika negatiivinen kuva ohrasta, etenkin ohrapuurosta on jäänyt vähän kammo mutta noi helmet ei puuroutuneetkaan yhtään niin pahasti kuin olin kuvitellut ja niistä sai tosi hauskan uuden lisukkeen. Nyt jännätään vielä pari viikkoa kisan tuloksia - kiva nähdä pitkästä aikaa!

    VastaaPoista
  3. Kyllä tämä on tosi kova annos, Mari! Nyt äkkiä tsekkaamaan Annen oma... ;)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...