tiistai 20. syyskuuta 2011

Dramaattinen kurpitsa


Blogiini eksyy päivittäin viidestä kolmeenkymmeneen pohjoisamerikkalaista googlettajaa hakusanalla pumpkin jam. Mahtavat pettyä, sillä en rehellisyyden nimissä ole ikinä edes maistanut kurpitsahilloa. Blogin nimi on vain sanaleikki edellisen blogini nimestä kurpitsamoska.

Hillon sijaan ajattelinkin helliä teitä kermaisen pehmeällä, ihanan simppelillä ja dramaattisen värisellä kurpitsakeitolla, jonka alkuperäisen ohjeen löysin Siskot kokkaa -blogista. Tässä sopassa maistuu syksy ♥!

 
 

KURPITSAKEITTO PAISTETUILLA KANTARELLEILLA
(2-3 hengelle, alkukeittona 4-6:lle)

600g kurpitsan lihaa(eli kokonaista kurpitsaa n. 1½ kg)
1 valkosipulin kynsi
50g voita
1 tl ruokosokeria

raastettua muskottipähkinää
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria rouheena

7 1/2 dl täysmaitoa


LISÄKSI:

kantarelleja
voita ja öljyä paistamiseen
muutama timjaminoksa
suolaa ja pippuria
kurpitsansiemenöljyä ja paahdettuja kurpitsansiemeniä

1. Pilko kurpitsan liha n. 2 cm palasiksi.Sulata voi kattilassa ja ruskista kurpitsapalat kevyesti. Ne saavat myös muussaantua hieman.
2. Sekoita joukkoon sokeri ja anna sen sulaa. Lisää hienonnettu valkosipulinkynsi, sen jälkeen mausteet ja lopuksi maito hyvin sekoittaen. Anna kiehua hiljaa kannen alla 20 min välillä sekoitellen.
3. Paista keiton hautuessa puhdistetut sienet. Sulata nokare öljyä pannulla. Lisää öljy ja timjaminoksat. Lisää sienet kuumalle pannulle ja paahda, kunnes suurin osa nesteistä on haihtunut. Poista timjaminoksat ja mausta suolalla ja pippurilla.
4.  Soseuta kurpitsakeitto. Annostele lautasille ja koristele paistetuilla sienillä, kurpitsansiemenöljyllä ja paahdetuilla kurpitsansiemenillä.

Alkuperäinen ohje: Siskot kokkaa ja Hans Välimäen Ruokaa Ranskasta

4 kommenttia:

  1. Ai nam nam! Kaupassa joka päivä katselen kurpitsoja jotka houkuttelevat ai niin paljon! En ole ikinä tehnyt kurpitsasta mitään mutta rakastan sen makua. Ehkäpä ensi kerralla nappaan yhden jättiläisen mukaan tekosyynä ''pakko kokeilla tätä keittoa!''

    Täysmaidon tilalle voisi lorauttaa kookosmaitoa ja saisi hyvän tekosyyn ostaa sitäkin lisää!

    VastaaPoista
  2. Liisa: kurpitsa on ihanaa! Harmi, että sen käsittely on niin vaivalloista (kaikki ne siemenet ja paksu kuori...), että yleensä sitten valitsee jonkun muun raaka-aineen. Ja kaupasta ei tahdo aina löytyä myyjää, joka halkoisi niitä jumbokurpitsoja kahden hengen talouteen sopivaksi ;D

    Mietin muuten myös kookosmaitoa, mutta ajattelin sitten täysmaidon sopivan paremmin kotimaisten metsäsienien kanssa.

    VastaaPoista
  3. Hyvä pointti tuon maidon suhteen.

    Mä olen nyt kuitenkin päättänyt hankki kurpitsan tänne ja tehdä sitten tätä, kurpitsa sconsseja ja muffinsseja ainakin. Sitten jos vielä jää niin vaikka jotain muussiasoossia :D Kurpitsapakkomielteestä ei pääse eroon kuin yhdellä keinolla...

    VastaaPoista
  4. Kuulostaa hyvältä! :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...