maanantai 5. syyskuuta 2011

Kroatia

Lupasin teille hieman kattavampaa postausta Kroatiasta ja koska myös niin moni ystävistäni oli kiinnostunut maasta ja sen spekseistä, ajattelin koota muutamia asioita pähkinänkuoreen. Reissummehan oli siis viikon mittainen ja kohdistui Kroatian toiseksi suurimpaan kaupunkin Splitiin, jota suosittelen, melkein tuputan sitä loisteliaana kohteena muillekin aurinkoa, erinomaista ruokaa ja hauskoja aktiviteetteja janoaville.


MILLOIN MATKAAN?
Splitissä pahin turistipiikki on n. 15.7-15.8. Vältä sitä. Silloin on kuuma ja koko alue tukossa briteistä, saksalaisista ja italialaisista. Kesä- ja syyskuu istuu suomalaiseen 23-27 asteesta ja rauhasta nauttivan makuun paremmin.

MAJOITUS
Yövyimme hostellissa alle kilometrin säteellä Splitin satamasta ja vanhasta kaupungista. Se tuntui meille sopivimmalta ratkaisulta, vaikka etukäteen oli tiedossa paikallisten halukkuus majoittaa turisteja koteihinsa. Jos olet seikkailuhenkinen, osta vain lennot, nakkaa rinkka olalle ja syöksy tutustumaan jo bussiterminaalissa ja saarien satamissa vastaan tuleviin huoneitaan vuokraaviin paikallisiin.




SAARET
Pikkuruinen Solta, vilkkaampi Brac ja laventelintuoksuinen Hvar ovat Splitin lähimmät saaret, jonne suosittelen tekemään ainakin päiväretkiä jollei kokonaisvaltainen saarihyppely kiinnosta. Splitistä kulkee saariin Jadrolinijan autolauttoja edullisesti ja matkakaan ei ole kohtuuton (1-2h). Ihastuin itse etenkin rauhallisempaan Soltaan ja sen hurmaavan kirkkaaseen uimaveteen, sekä Bracin Boliin, jossa sijaitsee Kroatian tunnetuin uimaranta, noin 300 metriä mereen työntyvä soraniemi Zlatni Rat. Hvarissa piipahdimme kuvankauniissa Stari Gradissa (Vanha kaupunki), jonka kaduilta postauksen ensimminen kuva on otettu.

Jos meillä olisi ollut aikaa vielä toinen viikko, olisimme ehdottomasti vierailleet myös Visissä ja Korculassa, joista varsinkin  jälkimmäinen on tunnettu viini- ja oliivitarhoistaan. Monet myös valitsevat saarihyppelyyn vuokratun purjeveneen autolautan sijaan, mikä alkoi kiinnostaa matkan aikana itseäni entistä enemmän. Charilta löytyy kattava postaus aiheesta, joten enää pitäisi vain  puhua se ainut tuntemani purjehtija mukaan seuraavalle reissulle ;)



KRKAN LUONNONPUISTO
Stressasin ennen matkaa sitä, miten ehdin tutustua pohjoisemmassa sijaitseviin Plitvicejärviin ja niiden houkutteleviin vesiputouksiin. Aivan hölmöä, sillä itseasiassa lähempää löytyi paljon parempaa. Krkajoen laakso uljaine kanjoneineen ja vesiputouksineen on nimittäin jotain, mitä Splitiin matkaava ei saa ohittaa silläkin uhalla, että paikka on pahimmillaan aivan kamala turisirysä. Hihitytti, kun löysin kamerastani tämän kuvan:


RUOKA JA JUOMA
Olen pahoillani kaikkien kasvissyöjien ja kala-allergikkojen puolesta, sillä ruokaturismi Kroatian rannikolla ei ole häävi kokemus ilman Adrianmeren antimia. Tuoreet, samana päivänä kalastajalta ostetut ja kokonaisena grillatut kalat ja äyriäiset ovat ravintoloiden ylepydenaihe ja vaikka meinasinkin oksentaa tavattuani ensimmäisen kokonaisen kalmarin lautasellani, olivat paikalliset frutti di mare -pastat, -risotot ja -pizzat liioittelematta parasta syömääni. Luotettava tiedonlähde kertoo, että jopa italialaiset matkustavat Kroatiaan taivaallisen ruuan perässä.

Laadukas oliiviöljy on Splitin ja sen ympäristön tavaramerkki ja kun omega 3 -överit on vedetty sen ja kalan voimin, voi ruuan huuhdella paikallisella valkoviinillä. Kuuluisimmat viinit tulevat Hvarin ja Korculan saarista ja omaavat alsacelaisesta tuoksustaan huolimatta hillityn kuivan, mutta välillä jopa salmiakkimaisen aromin. Sopivat erityisesti kalan kanssa. Punaviineihin en niin tutustunut, mutta niitäkin on tarjolla laaja skaala.

Splitin parhaimmat ravintolat löytyvät ripoteltuina keskustan ympäriltä, joskin sitä kuuluisinta kalaravintolaa Poseidonia kehotan välttämään jo hintansa takia. Sea plate for two kustansi siellä lähemmäksi 600 kunaa (n. 80€), kun parin kymmenen metrin päässä samoja kaloja sai noin 200-300 kunalla (25-40€). Muusta ruuan hintatasosta tiedän sen verran, että kahden hengen illallinen viineineen ja vesineen maksoi pyöreesti 300-400 kunaa. Lounaaksi syödyllä laadukkaalla pizzalla, pastalla tai risotolla oli yleensä hintaa 45-80 kunaan (6-12€). Melko suomalainen hintataso, mutta ruuan laatu oli yleistettynä parempi.


TOIMINTA
Jos et ole allerginen muiden turistien seuralle, klikkaa itsesi Travel49.comiin tai lampsi suoraan Splitin vanhassa kaupungissa sijaitsevaan toimistoon. Löydät sieltä kaiken tarpeellisen tiedon ja opastuksen järjestettyihin matkoihin ja muihin aktiviteetteihin, kuten sukellukseen, melontaan tai koskenlaskuun. Ostimma itse tätä kautta järjestetyn retken Krkan kansallispuistoon (50€) sekä puolen päivän mittaisen kajakkiretken Trogirin liepeille (30€). Molempiin reissuihin olimme todella tyytyväisä. Kajakkiretkellä sattui vieläpä niin hyvä tuuri, että olimme ainoat osallistujat ja saimme siis yksityisopastusta paikalliselta sea kayakin harrastajalta.

Saarilla näkyi monia purjelautavuokraamoita jaTravel49:n sukelluskurssillakin on kilpailijansa. Suosittelen kokeilemaan varauksettomaksti vesilajeja, sillä olosuhteet ovat parhaimmat mahdolliset. Rantakojuissa myydään edullisesti ihan ookoo-tasoisia sukellusmaskeja, jotka ovat halpa hinta merenpohjasta löytyvälle elämykselle. Samoista kojuista saa myös halvalla sukelluskenkiä, joista tuli itselleni täysin välttämätön varuste uimiseen. Saarissa ei nimittäin ole hiekkarantoja, vaan kirkkain vesi löytyy sorarantojen ääreltä.


Riittäisikö tämä megapostaus aiheesta?.

Pssst. Kuulin villin huhun siitä, että Albaniasta olisi tulossa lähivuosina uusi Kroatia. Eli edellä aikaansa olevien reissaajien kannattaa ehkä suunnatakin sinne?


11 kommenttia:

  1. Upeita kuvia! Kävin elokuussa Zagrebissa, mutta kyllä tuonne rannikollekin on pakko päästä joskus käymään.

    (Zagrebissa on muuten kaksi tosi hyvää vegaaniravintolaa, Nova ja Vegehop. Suosittelen testaamaan, jos siellä päin liikutte! http://www.happycow.net/europe/croatia/zagreb/

    VastaaPoista
  2. Ääää, tuli ihan hirveä kaipuu takaisin Kroatiaan! Haluanhaluanhaluan sinne vielä joskus uudestaan.

    Älyttömän ihania kuvia ja kiva kuulla että te(kin) tykkäsitte!

    VastaaPoista
  3. Mahtavan kattava postaus upeine kuvineen. Melkein kuin itse olisi ollut reissussa =o)

    VastaaPoista
  4. Jum Jum, poikaystäväni mainitsi myös noista Zagrabin kasvisravintoloista. Siellä olisi kiva piipahtaa viettämässä jokin pidennetty viikonloppu :)

    Virpi, mulla vähän sama fiilis, eli pakko päästä uudestaan! Meiltä jäi nyt Dubrovnik näkemättä, joten siinä ainakin yksi hyvä syy uuteen reissuun :)

    Hanna, kiitos! :)

    VastaaPoista
  5. Anonyymi6/9/11 20:41

    Sun matkaentryjäsi on aina ilo lukea!

    Hei muuten, kysynpä nyt samantien kun muistan, että eikös sun blogissasi ollut joku ohje puolikkaista avokadoista, joiden kolo oli täytetty jollain (marinoidulla?) punasipulisilpulla? Kuulostaako yhtään tutulta? :D

    - Kalypso

    VastaaPoista
  6. Kalypso, oi kuulostaa hyvältä, muttei valitettavasti tutulta. Eli kyseessä oli varmaankin joku toinen blogi :)

    VastaaPoista
  7. Loistava matkapostaus, kiitos siitä! Ja hienoja kuvia. Matkakuume alkaa olla jo lähinnä matkatuskaa...

    VastaaPoista
  8. Tusla, nyt sinne olisikin juuri sopiva aika matkustaa. Tai ensi kesäkuussa, kun laventeli kukkii. Eli ei muuta kuin varaamaan lentoja :)

    VastaaPoista
  9. Kun voiskin! Ei lomaa jäljellä ja kotonakin pientä pakkoremppaa tiedossa kosteusvarion muodossa = sinne meni nekin rahat... Nyt on vaan pakko nojatuolimatkailla muiden blogeissa hetken aikaa.

    VastaaPoista
  10. Mahtaiskohan tuolla olla hyviä snorklauspaikkoja? Innostuin ko. harrastuksesta Havaijilla niin, että oon nyt vähän tutkaillut oisko Euroopassa mitään hyviä snorklauskohteita. Muutenkin kyllä ihania maisemia!

    VastaaPoista
  11. Elina: mekin innostuttiin snorklauksesta Kroatiassa, joten mahdollisuudet siihen ovat erinomaiset :). Vesi on todella kirkasta ja puhdasta ja kalakanta ja meren kasvillisuuskin tietysti ihan omaa luokkaansa.

    Snorklaajille suosittelen saarihyppelyä, sillä ite näin parhaimmat pohjat mm. Soltassa ja Hvarissa. Toki rannat ovat hyvässä kunnossa myös mantereella, mutta ehkä ihan Splittiin en jäisi sitä harrastamaan. Mantereen puolella lähtisin vaikka Splitin ja Dubrovnikin välissä sijaitsevaan Makarskan kylään :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...