keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Huh ja uh - eli kuinka kurpitsa kesytetään.

Kyselin edellisessä postauksessa ujona vinkkejä toimiviin kurpitsaruokiin ja todellakin sain mitä tilasin. Ihanaa! Kiitos! Saan tukenne ansiosta kokata nyt kurpitsaa vaikka pitkälle talveen asti, mikä ei haittaa yhtään, jos jälki on lopuissakin resepteissä yhtä herkullista kuin alla. Huh ja uh!


Pienellä ennakkoluulolla varustettu kurpitsan kesyttäminen alkoi eilen siis Kivistössä -blogin kurpitsa-linssihässäkällä ja ilokseni se olikin niin pyörryttävän hyvää, että taju läks! Lääh! Tätä lisää! Tarjosin hässäkkää Tuomakselle savustetun lohen kumppanina, mutta yhtä hyvin se olisi toiminut sellaisenaankin, ruokaisana salaattina. Suosittelen! Alla ohje omine pienine muovauksineen.

LÄMMIN LINSSI-KURPITSAHÄSSÄKKÄ (salaattina 2-3:lle tai lisukkeena neljälle)

1 butternut-kurpitsa, n. kilon painoinen yksilö
2 dl  vihreitä linssejä (tai belugalinssejä)
1 pieni punasipuli
1 tl jauhettua kuminaa
1 tl jauhettua inkivääriä
(unohdin tämän itse!)
hömpsäys (savu)paprikajauhetta
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
1 rkl Dijon-sinappia
2 rkl siideriviinietikkaa
(tai jotain vastaavaa)
kourallinen silputtua perillaa (tai lehtipersiljaa)
1-2 palleroa puhvelimozzarellaa

1. Laita uuni lämpenemään 225-asteeseen. Kuori ja pilko kurpitsa. Levitä kurpitsakuutiot leivinpaperilla vuoratulle uunipellille tai laakeaan uunivuokaan. Sekoita kumina, inkivääri, paprikajauhe, suola ja pippuri kulhossa ja ripottele kurpitsakuutioiden päälle ja perään vielä kunnon loraus oliiviöljyä. Sekoita mausteet ja öljy käsin kurpitsaan. Paahda kurpitsakuutioita uunissa n. 20-35 minuuttia, kunnes ovat pehmenneet.

2. Keitä linssejä n. 20 minuuttia suolatussa vedessä. Valuta linssit ja hienonna sillä välin valkosipulinkynnet. Kuumenna pannussa tilkka oliiviöljyä ja anna valkosipulin paistua hetken verran (älä kuitenkaan ruskista). Lisää linssit ja sekoita niin, että ne ovat öljyn peitossa. Hämmennä tasaisesti n. 10 minuutin ajan ja laita sitten levy pois päältä jättäen linssit vielä pannuun.

3. Ota kurpitsa uunista ja anna jäähtyä hetken. Pilko sillä välin punasipuli hienoksi silpuksi ja kippaa kulhon pohjalle. Sekoita mukaan viinietikka ja sinappi. Lisää linssit ja yrttisilppu ja sekoita kunnes kastike on levittynyt tasaisesti. Lisää kurpitsakuutiot, revi päälle mozzarella(t) ja rouhi vielä päälle myllystä mustapippuria

Alkuperäinen ohje: Kivistössä.


Tätä tullaan meidän keittiössä tekemään saletisti toistekin, mutta sitä ennen on päätettävä, kesytänkö pumpkinin seuraavaksi rieskojen, kookosriisin, vuohenjuustosalaatin vaiko esimerkiksi pastan muodossa?



2 kommenttia:

  1. Voi tee pastaa! Vaikka tolla Luimupupun ohjeella, mutta lämpimästi suosittelen maustamaan lisäksi salvialla ja muskotilla. Ja soseuttamaan kurpitsan (silleen 'krouvisti'.) Eikä oo yhtään pahaa, jos kerman vaihtaa ranskankermaan. Lääh.
    Terveisin koko syksyn kurpitsapastoja nauttinut.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ok, sait ylipuhuttua! Kuulostaa huumaavalta. :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...