sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Punajuurisämpylät

Aurinkoista vaalipäivää!

Kai aiot piirtää tänään itsellesi sopivimman numeron äänestyslappuun, mikäli et ole sitä jo ennakkoäänestyksen aikana tehnyt? Minä ainakin aion! Kuntavaalit ovat tavallisen tallaajan tärkeimmät vaalit, joten jos joskus niin nyt pitää äänestää! Päivään voi orientoitua vaikka antamalla parin vuoden takaisen videon viihdyttää ja leipomalla illaksi (kuinkas sattuikaan ;)) punajuurisämpylöitä.


Meillä kävi eilen vieraita ja keksin pyöräyttää jotain suolaista yhden vieraan vaatimien minttusuklaakeksien kylkeen. Kokit ja Potit -blogissa oli juuri sopivasti ollut mielettömän oloinen ohje rosmariini-hunajalla glaseerattuun punajuurisämpyläbostoniin, joten sitä siis. Vaikken nykyisellä slow baking -manialla enää niin innostu leipäohjeista, jotka alkavat hiivan liottamisella lämpimään maitoon, olisi ollut virhe jättää kokematta näin upean värinen leipätaikina. Kuten joku teistä Facebookissakin sanoi, tuo näyttää ennen paistoa ihan marsipaanilta!

Laitan alle alkuperäisen reseptin, vaikka itse hieman sovelsin muutamissa kohdissa. Esimerkiksi sämpyläjauhoja laitoin vain 8 dl, koska ohjeen 10 dl + 2 dl kaurahiutaleita kuulosti aika paljolta. Sämpylät onnistuivatkin mielestäni tosi hyvin pienemmälläkin jauhomäärällä, mutta bostonissa kierteet eivät jäänet näyviin yhtä upeasti, kuin olin ajatellut, ja paiston jälkeen oli siinä ja siinä, ettei sisus jäänyt vähän liian kosteaksi.


PUNAJUURISÄMPYLÄT ROSMARIINI-HUNAJAGLASEERAUKSELLA (16 sämpylää tai 8 sämpylää ja boston )

5 dl (täys)maitoa
1 tl suolaa
2 rkl hunajaa
50g hiivaa
200g (2-3 kpl) tuoreita punajuuria
2 dl kaurahiutaleita
n. 10 dl sämpyläjauhoja
(laitoin itse 8 dl)
1 1/2 dl juustoraastetta

50g voita

bostoniin tarvitset lisäksi

200g fetaa tai salaattijuustoa

glaseeraus

3 rkl vettä
1 rkl hunajaa
1 rkl tuoretta rosmariinia silppuna


Kuori punajuuret ja poista niistä kannat. Raasta punajuuret. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää suola, hunaja ja hiiva. Sekoita. Lisää myös punajuuriraaste, juustoraaste sekä kaurahiuteleet. Sekoita. Lisää jauhot vähitellen samalla alustaen. Lisää lopuksi sulatettu voi ja anna kohota leivinliinan alla kaksinkertaiseksi.

Muokkaa taikinasta ilmat pihalle. Jos teet koko taikinasta sämpylöitä, jaa taikina osiin ja muotoile sämpylöiksi. Kohota ja paista 200-225 asteisessa uunissa noin 10-12 minuuttia. Voit siis myös tehdä puolesta taikinasta sämpylöitä kuten edellä ja toisesta puolesta bostonin.

Bostonia varten kaulitse puolikas taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi, paksuus noin 1/2 senttiä (vaan ei se niin tarkkaa ole). Murustele salaattijuusto tai feta levylle ja kääri rullalle kuten kääretorttu. Leikkaa paloiksi - palojen paksuus riippuu valitsemastasi paistovuoasta ja sen korkeudesta. Voitele paistovuoka tai painele siihen leivinpaperi ja asettele bostonpalasen vuokaan.

Tee glaseeraus bostonin kohotessa: lämmitä hieman veden ja hunajan sekoitusta, tee seoksesta tasainen. Lisää pieneksi silputtu rosmariini. Sivele kohonneen bostonin pinnalle ja paista bostonia 200-225 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, ehkä enemmänkin etenkin jos bostonisi on korkea. Voit sivellä glaseerausta myös paistamisen välillä. Ota vuoka uunista, sivele vielä glaseerauksella ja anna jäähtyä haaleaksi.

Ohje: Kokit ja Potit -blogi


Pssst. Blogilta löytyy tosiaan myös oma Facebook-sivu! Tsek it out, sillä olen viime aikoina julkaissut siellä jopa muutakin, kuin vain linkkejä tuoreimpiin postauksiin.


7 kommenttia:

  1. Mums mums! Herkut olivat mainioita! Bostonin väri oli niin veikeä, että oli lähes vaikea uskoa sen olevan luonnonväriä, herkullista! Kuten sanoin, kekseissä odotin jotain tajunnanräjäyttävää After Eight -tyyppistä minttupläjäystä.. :D Mutta ei keksienkään syöntiä raaskinyt yhteen suupalaan jättää ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahhaa, ei ole ihan after eightiä ei? ;) Mulle ne kekit toimii, kun eivät ole fariinisokerin ja tumman suklaan takia niin överi makeita. Piparminttu-uutetta vois toki varmaan laitta enemmäkin kuorrutteeseen (se meni eilisessä satsissa muutenkin ihan kököksi, kun juoksettui), mutta en oo vielä uskaltanut poiketa alkuperäisestä ohjeesta :).

      Poista
    2. Mä tulen sitten koemaistamaan, kun dippaat ne keksit kokonaan siihen triplamintutettuun kuorrutteeseen! :D

      Poista
  2. Harmi ettei väri tosiaan ole ihan yhtä mieletön uunista ottamisen jälkeen. Mä luulen, että paistoimme Valiolla bostonia kauemmin kuin tuon 20 minuuttia, Valion ohjeeseen kirjasin paistoajaksi (jälkikäteen) 40 minuuttia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauankohan minä paistoin bostonia? Ehkä 25 minuuttia? Pidempi paistoaika olisi tosiaan voinut parantaa koostumusta vielä entisestään. Onneksi maku ei paiston pituudesta tai lyhyydestä kärsi :)

      Poista
  3. Mahtava väri! Taidanpa linkata tämän ohjeen äidille ja hienovaraisesti vihjata, miten mukavaa olisi jos tällaiset odottelisivat, kun pääsen parin viikon päästä käymään kotosalla ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös olekin :). Punajuuri on ihmeellinen juures. Valitettavasti se vain värjää valmistusvaiheessa ruuan lisäksi myös kaiken muun, mihin ikinä koskeekaan. Siksi tarvitsen ainakin itse ihan erityisen mielentilan ennen kuin rupean punajuuria kuorimaan ja raastamaan. ;)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...