tiistai 12. maaliskuuta 2013

Tarte au citron - ranskalainen sitruunapiiras

Oi kevät, aurinko ja se pakollinen kevätsiivous!

Päädyin edellisen aurinkoisen viikonlopun aikana pyyhkimään pölyjä niin kotona kuin hieman täällä bloginkin puolella. Etupäässä kävin siis läpi kaikki kirjoittamani merkinnät  ja panin sivubanneriin listatut tunnisteet uuteen uskoon. Nyt pitäisi olla helpompi löytää esimerkiksi kaikki Pumpkin Jamin pastareseptit!

Siivouksen lomassa löysin blogin arkistoista myös melkein kolmisenkymmentä postausluonnosta ja reseptiraakiletta, joita en ikinä syystä tai toisesta julkaissutkaan. Alta löytyvä suussasulava ranskalainen sitruunapiiras viime toukokuulta on yksi niistä. Olisikohan nyt sen aika tulla päivänvaloon?


RANSKALAINEN SITRUUNAPIIRAS

Pohja
1 sitruunan raastettu kuori
200 g jauhoja
50 g sokeria
ripaus suolaa
100 g kylmää voita
keltuainen
TAI
1 pkt valmista murotaikinaa


Täyte
3 sitruunaa
4 munaa
200 g tomusokeria
2-3 tl vaniljasokeria
1,5 dl kermaa


1. Valmista taikina. Mittaa kaikki kuivat aineet kulhoon. Lisää pieniksi kuutioiksi paloiteltu voi. Nypi kuivat aineet ja rasva tasaiseksi seokseksi. Lisää keltuainen ja sekoita tasaiseksi. Tee taikinasta pallo. Sujauta taikina pussiin tai kääräise kelmuun ja laita jääkaappiin vetäytymään vähintään 30 minuutiksi.
2. Kauli taikina. Levitä se irtopohja- tai piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 175 asteessa noin 15 minuuttia. Laita pohjan päälle leivinpaperi ja painoksi kuivattuja herneitä, niin se ei nouse paistaessa.
3.  Raasta sitruunoiden kuori ja purista mehut. Vatkaa munat ja tomusokeri vaahdoksi. Sekoita sitruunan kuoriraaste, mehu ja vaniljasokeri munasokerimassaan. Sekoita joukkoon vielä kerma. Kaada täyte vuokaan ja paista 175 asteessa noin 40 min, kunnes täyte on hyytynyt. Tarjoile kylmänä.
4. Kun asetat piirakan tarjolle, voit koristella sen paahdetulla tomusokerilla. Juuri ennen tarjoilua siivilöi tomusokeria piirakan pinnalle ja paahda sokeri rapeaksi “töhöttimellä”. Voit käristää sokerin myös nopeasti uunissa tulikuuman grillivastuksen alla.

Ohje: Sitruunaruoho -blogi


4 kommenttia:

  1. Sitruunapiirakka on aina ihanaa ja tuo näyttää kyllä ihan yliherkulliselta rapean pintansa kanssa.
    Hmmm... ei ollakaan vähään aikaan tehty sitruunapiirakkaa. Tosin sitruunaa on käytetty ahkerasti - eilenkin kreeminä kakun sisällä salmiakin kaverina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvaa, rupesiko itseänikin himottamaan tämä piiras, jota tosiaan tein viime toukokuussa edellisen kerran. Eikö nyt ole jokin sitrussesonki? Vai koskeeko se vain appelsiineja?

      Poista
  2. Oi miten herkullisen näköinen piiras! Hyvä vinkki tuo tomusokerin paahtaminen, käy varmasti moneen muuhunkin tämän tyyppiseen piirakkaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomusokerin paahtaminen oli mullekin uusi juttu ennen tätä piirasta. Harmi, että vähän pelkään tohotinta, joten joudun nakittamaan paahtamisen aina jollekin toiselle :D.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...