perjantai 22. maaliskuuta 2013

Maa-artisokkarisotto

Tongin jokunen viikko sitten S-Marketin juureshyllyä ja ostoskoriini tipahti kaupan viimeinen säkki maa-artisokkia. En nostanut sitä pois, vaan googletin siltä seisomalta  lääppimispuhelimellani ohjeita maa-artisokkarisottoon. Houkuttelevin resepti löytyi lopulta Sillä Sipuleilta.

Suhteeni maa-artisokkaan on kaino. Vaikka olenkin syönyt pöyristyttävän hyviä maa-artisokkakeittoja muiden valmistamana (mm. Bitsro Sinnessä!), niin oman kokkiveitsen alle eivät möykkyisät mukulat olleet tätä ennen eksyneet. Olen kai jännittänyt rasittavaksi kuvailtua kuorimisoperaatiota tai sitten en ole ikinä löytänyt hyvälaatuisia maa-artisokkia. Eivätpä ne taida olla lähikauppamme valikoimassakaan.

Neitsytmatkasta huolimatta risotosta tuli taivaallista. Olisin tosin saanut paahtaa maa-artisokkia hippusen pidempää pyrettä varten. Sillä Sipuleiden risotto oli nimitäin kauniin ruskeaa, minun hailakkaan vaaleaa.


PAAHDETTU MAA-ARTISOKKAPYRE (noin 1,5 dl - riittää yhteen risottoon)>

1 iso keltasipuli
130 g maa-artisokkaa
1 rkl ruokaöljyä
1 rkl voita
2 rkl vettä
2-3 dl vettä


1. Kuori ja hienonna sipuli. Kuori ja kuutioi maa-artisokat. 
2. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa ja paahda maa-artisokkia, kunnes ne ovat kauniin tummanruskeita. Lisää voi ja sipuli ja jatka paahtamista, kunnes sipuli on läpikuultavaa. Lisää vettä niin, että kasvikset peittyvät ja hauduta kypsiksi. Tähän menee noin 10 minuuttia. 
3. Siivilöi kasvikset vedestä. Säilytä siivilöity vesi. Soseuta kasvikset tehosekoittimella tasaiseksi pyreeksi.

MAA-ARTISOKKARISOTTO

50 g voita

1 sipuli
3-4 dl risottoriisiä
1 dl viiniä
noin 1 l kasvislientä (tai maa-artisokkien keitinliemi + vettä + suolaa)

1,5 dl maa-artisokkapyreetä
1 dl raastettua parmesaania
suolaa myllystä
mustapippuria myllystä
1 rkl balsamiviinietikkaa

1. Laita kasvisliemi kiehumaan kattilaan. Kuori ja hienonna sipuli.
2. Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa tai kasarissa. Lisää sipulit ja kuullota. Lisää riisit ja kuullota edelleen muutama minuutti. Lisää viini ja sekoittele muutama minuutti. Lisää sitten kauhallinen kerrallaan kasvislientä. Anna liemen imeytyä riisiin ja lisää seuraava kauhallinen. Anna risoton kiehua hiljalleen näin noin 15 minuuttia. 
3. Kun riisi on napakan kypsää, lisää artisokkapyree, parmesaani ja balsamiviinietikka. Sekoita hyvin ja viivytä kattilassa muutama minuutti jotta lämpiää kauttaaltaan.
4. Tarkista maku suolalla ja mustapippurilla. Raasta päälle parmesaania ja koristele maa-artisokkasopseillä.


Ohje: Sillä Sipuli -blogi


14 kommenttia:

  1. Maa-artisokkarisotto on kyllä aivan ihana ruoka :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja seuraavaksi maa-artisokkakeittoa! :)

      Poista
    2. Itsekin olen tätä reseptiä kokeillut ja sen verran hyvää on, että odottelen innolla tuota keiton ohjetta :)

      Poista
    3. Sitä täytyy sitten tehdä! Pelkään vain, etten saa sopasta läheskään yhtä hyvää kuin mitä muutamissakin ravintoloissa tarjotaan!

      Poista
  2. Joo, tuo on herkkua. :) Samalla reseptillä oon tehny. Ei se kuoriminen niin paha homma ollu, vaikka etukäteen odotin sen olevan kauhean vaivalloista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole ei :). Tosin 130g on aika vähän ja vielä nopeasti kuorittavissa oleva määrä. :)

      Poista
  3. Ei ole tännekään eksynyt tuo mukula raaka-aineeksi kovin monta kertaa. Risottofanina, tässä voisi olla matalan kynnyksen ohje testattavaksi ja jospa tutustuisi vihdoin maa-artisokkaankin paremmin. Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hui, tännehän oli tullut jotain kommenttejakin siinä välissä, kun olin tekemessä viikolla en-yhtään-mitään.

      Hyvälaatuisia maa-artisokkia taitaa edelleen saada aika harvakseltaan ainakin täältä meidän lähiöstä. Näin ainakin selitän itselleni sen, miksi en ole mukulaan aiemmin tutustunut. Vai olisko syy sittekin laiskuudessa? ;)

      Poista
  4. Voi että on ihanaa että meistä on ollut hyvyydenvälittäjiksi! Tämä on kyllä ihanaa, jollain muotoa ylellisen makuista. Meidän risottomme värissä taitaa olla myös pimeäkuvauslisää ;).

    Nyt on ollut kaupoissa hämmästyttävän muhkurattomia maa-artisokkia, joten niitä on tullut tehtyä useammin kuin ennen. Osansa on kyllä silläkin, että maa-artisokkien paahtaminen kuorineen, puolitettuna, on löytänyt keittiöömme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu-u, hyvyydenlähettiläitä olette! :)

      Olenkohan sitten onnistunut törmäämään säkkiin mainitsemiasi muhkurattomia maa-artisokkia? Koska niiden käsittely oli todella vaivatonta. Tuota kuorineen paahtamista täytyy kyllä testata!

      Poista
  5. Maa-artisokka on ihanaa ja risotto myös. Tätä yhdistelmää täytyy päästä kokeilemaan!

    VastaaPoista
  6. jollei ole tottunut syömään maa-artisokkia kannattaa varoa sen liika syömistä, muuten voi tulla vähän ilmavaivoja palkaksi...onneksi tse alan jo tottua ja voin hyvällä mielellä nykyään syödä vaikka maa-artisokkamajoneesia sikurin kanssa. ihanaa sormisyötävää juhliin kuin juhliin.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai maa-artisokalla on sellaisiakin vaikutuksia :). En huomannutkaan.

      Löytyykö maa-artisokkamajoneesista ohjetta? Kuulosaa herkulta!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...