Kevät rullaa riemulla eteenpäin ja pääsiäinenkin meni jo. Ajat sitten, itseasiassa. Tässä blogissa juhla ei näkynytkään millään tavalla, sillä onnistuin ulkoistamaan koko juhlapyhien ruokahuollon muille. Aikomukseni oli leipoa korkeintaan tätä Riikan sitruuna-marenkitorttua, mutta kuinkas sitten kävikään. Olin kipeä koko pääsiäisen ja vielä viikon sen jälkeenkin, eikä piirakkaan syntynyt suurempia intohimoja.
Torttu pääsikin testiin vasta viime sunnuntaina. Ja ai että. Kirpsakan sitruunatahnan ja samettisen marengin liitto on vaan lyömätön. Kevättorttu isolla K:lla!
SITRUUNA-MARENKITORTTU
Pohja:
100 g voita
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1-2 rkl kylmää vettä
Sitruunatahna:
1 dl sitruunamehua (mehut 2-3 luomusitruunasta*)
1 ½ dl vettä
kahden luomusitruunan* kuori raastettuna
1 ½ dl sokeria
3 rkl maissitärkkelystä
4 keltuaista
50 g voita
1 rkl vaniljasokeria
Marenkikuorrute:
4 valkuaista
1 ½ dl sokeria
1. Valmista pohjataikina. Sekoita kuivat aineet keskenään ja nypi sekaan kylmä, kuutioitu voi. Lisää lopuksi vesi ja vaivaa taikina nopeasti tasaiseksi. Muovaa taikinasta pallo, kiedo se kelmuun ja laita taikina jääkaappiin puoleksi tunniksi.
Pohja:
100 g voita
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1-2 rkl kylmää vettä
Sitruunatahna:
1 dl sitruunamehua (mehut 2-3 luomusitruunasta*)
1 ½ dl vettä
kahden luomusitruunan* kuori raastettuna
1 ½ dl sokeria
3 rkl maissitärkkelystä
4 keltuaista
50 g voita
1 rkl vaniljasokeria
Marenkikuorrute:
4 valkuaista
1 ½ dl sokeria
1. Valmista pohjataikina. Sekoita kuivat aineet keskenään ja nypi sekaan kylmä, kuutioitu voi. Lisää lopuksi vesi ja vaivaa taikina nopeasti tasaiseksi. Muovaa taikinasta pallo, kiedo se kelmuun ja laita taikina jääkaappiin puoleksi tunniksi.
2. Kauli tai painele taikina piirasvuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja
reunoille. Painele
pohjaan haarukalla muutamia reikiä, peitä pohja leivinpaperilla ja esipaista
pohjaa 180-asteisessa uunissa 15 minuuttia.
3. Valmista sitruunatahna. Mittaa kaikki tahnan ainekset
kattilaan vaniljasokeria ja voita lukuun ottamatta. Kuumenna seosta varovasti, samaan
aikaan vispilällä kevyesti vispaten, kunnes täyte sakenee ja kiehahtaa. Ota
kattila pois liedeltä ja vatkaa sekaan paloiteltu voi sekä vaniljasokeri.
4. Vatkaa valkuaiset kovaksi ja kuohkeaksi marengiksi. Lisää
sokeri vähän kerrallaan vatkauksen alkuvaiheessa.
5. Kaada sitruunatäyte kypsälle piiraspohjalle. Lusikoi tai
pursota päälle valkuaisvaahto.
Ohje: Vatsasekaisin Kilinkolin -blogi
Sitruunapiirakka on kyllä niin ihanaa. Minäkin sitä halusin tässä muutama viikko sitten synttäri"kakukseni" :-)
VastaaPoistaOiva synttärikakku :)
PoistaNäyttää tosi hyvältä! Raikas sitruuna ja ihanan makea marenki toimivat varmasti hyvin yhdessä! Menee leivontalistalle!
VastaaPoistaToimii todella hyvin. Ja kiitos!
PoistaNamm, tämä vois maistua myös tälle hapannaamalle! Mulle kirpeät osat, isännälle makeat :D
VastaaPoistaValehtelisin, jos väittäisin, ettet tullut mieleeni tätä torttua leipoesani :D.
Poista