perjantai 19. huhtikuuta 2013

Sitruuna-marenkitorttu

 photo 1-018-1_zps12bea9f1.jpg

Kevät rullaa riemulla eteenpäin ja pääsiäinenkin meni jo. Ajat sitten, itseasiassa. Tässä blogissa juhla ei  näkynytkään millään tavalla, sillä onnistuin ulkoistamaan koko juhlapyhien ruokahuollon muille. Aikomukseni oli leipoa korkeintaan tätä Riikan sitruuna-marenkitorttua, mutta kuinkas sitten kävikään. Olin kipeä koko pääsiäisen ja vielä viikon sen jälkeenkin, eikä piirakkaan syntynyt suurempia intohimoja.

Torttu pääsikin testiin vasta viime sunnuntaina. Ja ai että. Kirpsakan sitruunatahnan ja samettisen marengin liitto on vaan lyömätön. Kevättorttu isolla K:lla!

 photo 1-2013-04-15_zps9832123c.jpg

SITRUUNA-MARENKITORTTU

Pohja:
100 g voita
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1-2 rkl kylmää vettä

Sitruunatahna:
1 dl sitruunamehua (mehut 2-3 luomusitruunasta*)
1 ½ dl vettä
kahden luomusitruunan* kuori raastettuna
1 ½ dl sokeria
3 rkl maissitärkkelystä
4 keltuaista
50 g voita
1 rkl vaniljasokeria

Marenkikuorrute:
4 valkuaista
1 ½ dl sokeria


1. Valmista pohjataikina. Sekoita kuivat aineet keskenään ja nypi sekaan kylmä, kuutioitu voi. Lisää lopuksi vesi ja vaivaa taikina nopeasti tasaiseksi. Muovaa taikinasta pallo, kiedo se kelmuun ja laita taikina jääkaappiin puoleksi tunniksi.
2. Kauli tai painele taikina piirasvuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille. Painele pohjaan haarukalla muutamia reikiä, peitä pohja leivinpaperilla ja esipaista pohjaa 180-asteisessa uunissa 15 minuuttia. 
3. Valmista sitruunatahna. Mittaa kaikki tahnan ainekset kattilaan vaniljasokeria ja voita lukuun ottamatta. Kuumenna seosta varovasti, samaan aikaan vispilällä kevyesti vispaten, kunnes täyte sakenee ja kiehahtaa. Ota kattila pois liedeltä ja vatkaa sekaan paloiteltu voi sekä vaniljasokeri.  
4. Vatkaa valkuaiset kovaksi ja kuohkeaksi marengiksi. Lisää sokeri vähän kerrallaan vatkauksen alkuvaiheessa.
5. Kaada sitruunatäyte kypsälle piiraspohjalle. Lusikoi tai pursota päälle valkuaisvaahto.
Kypsennä torttua 180-asteisessa uunnissa kymmenen minuuttia, minkä jälkeen alenna uunin lämpötila 150 asteeseen ja jatka kypsentämistä vielä toiset kymmenen minuuttia tai kunnes marenki on saanut hieman väriä.   


 photo 1-001-4_zps8e1617c8.jpg

6 kommenttia:

  1. Sitruunapiirakka on kyllä niin ihanaa. Minäkin sitä halusin tässä muutama viikko sitten synttäri"kakukseni" :-)

    VastaaPoista
  2. Näyttää tosi hyvältä! Raikas sitruuna ja ihanan makea marenki toimivat varmasti hyvin yhdessä! Menee leivontalistalle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toimii todella hyvin. Ja kiitos!

      Poista
  3. Namm, tämä vois maistua myös tälle hapannaamalle! Mulle kirpeät osat, isännälle makeat :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valehtelisin, jos väittäisin, ettet tullut mieleeni tätä torttua leipoesani :D.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...