perjantai 12. huhtikuuta 2013

Koskenlaskijaa sopassa

Harvemmin sitä tulee kokattua ruokaa printtimainoksessa esiintyneestä reseptistä, mutta kerta se on ensimmäinenkin. Joten hei, olen Mari 29vee ja mainonnan uhri.


Valion legendaarinen Koskenlaskija-sulatejuusto täyttää tänä vunna kunnioitettavat 80-vuotta ja on sen kunniaksi kasvattanut perhettään valmiiksi murennetulla juustolla. JES! Vaikka suhtaudunkin happaman skeptisesti kaikkia uusavuttomuutta tukevia innovaatioita kohtaan ruuassa, niin tästä on pakko tykätä. Nimittäin ne pari kertaa, kun olen yrittänyt itse murustella löysää Koskenlaskijaa sosekeittoon saaden vain klimppejä soppaan ja itselleni palovammat ympäriinsä roiskuvasta, kiehuvan kuumana kuplivasta juuressoseesta, eivät ole kaunista muisteltavaa. Valmiiden murujen on (ainakin teoriassa) pakko toimia paremmin tuohon tarkoitukseen.

Ja niin ne toimivatkin. Päädyin nimittäin testaamaan murennettua Koskenlaskijaa juuston lehtimainoksessa näkemälläni siika-katkarapukeitolla, josta tosin vaihdoin siian saituuttani pakasteseitiin ja perunat huvin vuoksi bataattiin. Ja hyvältä maistui! En ole mikään pakasteseitin suurin fani (kiitos nirsojen kissojeni tavan mädäntää kaikki seititarjoiluni yrjöttävän hajuisiksi jätteiksi kuppeihinsa, yök!), mutta tässä sopassa kalan ominaismaku onneksi hukkuu makean bataatin, raikkaan piparjuuren, Koskenlaskijan ja hapokkaan sitruunan alle. Melko pätevä vaihtoehto siis perinteiselle kalasopalle!


SEITI-KATKARAPUKEITTO  (4-5 annosta)

6 dl vettä
1 kalaliemikuutio
10 kokonaista maustepippuria
3 laakerinlehteä
2 - 3 porkkanaa 
700 g bataattia
pala (50 g) piparjuurta
2 dl ruokakermaa
1 pussi (150 g) Valio Koskenlaskija murua 
300 g pakasteseitä
1 pussi (180 g) katkarapuja
2 kevätsipulia varsineen
1 - 2 dl tilliä 
sitruunalohkoja

1. Kuori ja kuutioi porkkanat ja bataatti. Raasta piparjuuri.

2.  Kuumenna vesi kiehuvaksi kattilassa. Lisää liemikuutio, maustepippurit ja laakerinlehdet. Lisää kattilaan porkkanat ja keitä 5 minuuttia. Lisää bataatti ja piparjuuri ja keitä kannen alla lähes kypsiksi. Lisää kattilaan ruokakerma ja juustomurut. Anna juuston sulaa.

3. Paloittele seiti suupalan kokoisiksi paloiksi ja lisää keittoon. Lisää lopuksi katkaravut, hienonnetut kevätsipulinvarret ja tilli. Kuumenna.

4. Tarjoile keitto sitruunalohkojen kera.

4 kommenttia:

  1. Näyttää herkulliselta kalakeitolta!
    Olga Temonen on muuten kokannut Koskenlaskijasta maukkaita kasvisruokia: http://www.valio.fi/artikkelit/olgan-kotona-kokataan-mutkattomasti
    Kunnioitettavaan ikään ehtinyt Koskenlaskija taipuu moneksi :)

    Terkuin,
    Pekka Valion markkinoinnista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyykin käydä vilkaisemassa Olgan reseptit. Kiitos vinkistä! :)

      Poista
  2. Nam, näyttää ja kuulostaa ihanalta! Ruoka kuin ruoka, jossa on Koskenlaskijaa ei voi olla pahaa. "Jokunen" muru menee aina suoraan suuhun, kun tarkoitus olisi ne ruokaan laittaa.. Tässä reseptissä ainoastaan piparjuuri mietityttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei sitä piparjuurta ole tietenkään pakko laittaa, mutta siitä saa kala- ja äyriäisruokiin herkullista twistiä. Kannattaa kokeilla joskus :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...