tiistai 16. elokuuta 2011

Mustikkarahkapiirakka

Tiedättekö mitä? Olen alkanut vihdoinkin ryhdistäytyä sesonkiruoka-ajattelussa! Tähän vuodenaikaan sen ei ehkä luulisi olevan vaikeaa kenellekään, mutta yllätyin silti, sillä olin jo tottunut olemaan aina joko edellä aikaani tai auttamattomati myöhässä. Muutos on otettu vastaan ilolla, sillä tankoparsan keittäminen syyskuussa ei palvele ketään.

Yksi esimerkki ryhtiliikkeestäni on mustikka. Ehdin jumankauta mustikkaan! Vain kerran, tosin, mutta kerkesin silti!  Edellinen muistoni mustikkamättäistä taisi olla 90-luvulta, jonka jälkeen olen tyytynyt marjastamaan vain kauppojen pakastealtailla.

Kovin kummosta mustikkasatoa ei parin tunnin kyykkimisestä tietenkään kerry, mutta sain sentään piirakka-ainekset. En voi sietää pullataikinaan leivottuja marjapiiraita eikä onneksi sietänyt sunnuntaina kylään tullut ystäväkään, joten tämä juustokakkumainen versio kelpasi paremmin kuin hyvin kummallekin.


Pohjana käytin jälleen perus Sunnuntaita. Paheellista. Sanokaa, että meillä jokaisella on ruuanlaitossa myös niitä osa-alueita, joissa turvaudumme surutta eineksiin, sanokaa.

MUSTIKKARAHKAPIIRAKKA

1 pkt valmista piirakkataikinaa
500g maitorahkaa
2 luomumunaa
1½ dl sokeria
n. 250 g mustikoita
2 rkl perunajauhoja

1. Levitä taikina painelemalla voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija 28cm).
2. Sekoita rahka, munat ja sokeri keskenään. Levitä rahkaseos pohjataikinan päälle. Sekoita perunajauhot jäisiin mustikoihin ja levitä rahkaseoksen päälle. Jos piirakkataikinaa jää yli, murustele se piirakan pinnalle.
3. Paista 200-asteisessa uunin alaosassa noin 40 minuuttia, kunnes pohja on kypsä. Peitä tarvittaessa lopussa leivinpaperilla. Anna piirakan jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua.

Alkuperänen ohje: YheisHyvä 



12 kommenttia:

  1. Ihanan muhkee piiras. Mäkin kerkesin mustikkaan, haluisin lisääki mut nyt taitaa olla jo aika ohitte :(

    Mä en käytä valmispohjia lähinnä siks, että en jaksa odottaa niiden sulamista, kun taikinan tekee ite parissa minuutissa. Toki kai sen taikinan pitäis antaa vetäytyä, mutten ikinä jaksa odottaa semmosia.

    VastaaPoista
  2. Joo hyi pullataikinapiirakat! En tykkää yhtään.

    VastaaPoista
  3. Ja mä olen yksinkertaisesti niin huono leipomaan, etten onnistu/usko onnistuvani itsetehdyssä pohjassa. Eikä ole semmosta luottoreseptiä, jonka muistas öbaut ulkoa ja mikä varmaan madaltais kynnystä :(

    VastaaPoista
  4. Hosuli: en määkään! Mut en kyl tykkää pullasta muutenkaan (paitsi laskiaispulla on saatava kerran vuodessa).

    VastaaPoista
  5. Mää en tykkää ees laskiaispullasta, kun en oikein tykkää hillosta. Olen sokerinirso.

    VastaaPoista
  6. Ei siin voi mennä pieleen, luata muhun! En tosin tiiä onko mullakaan mitään luotto-ohjetta, mutta ihan semmosella tosi perusmurotaikinalla pääsee helpolla. Kunhan panee reilusti voita. Mut pointti tais kuitenki olla mustikat, aah ja nam!

    VastaaPoista
  7. Tein tänään myös mustikkapiirakkaa, mutta joudun näyttävästi tekemään uudestaan, koska tätä rahka versiota on pakko kokeilla ! Olin itsekkin menossa mustikkaan, kunnes huomasin äidin keränneen muutaman sangollisen. Voin nyt keskittyä pelkästään piirakoiden leipomiseen. :D

    VastaaPoista
  8. Uuu, tulipa herkullisen näköistä piirakkaa! Nam =o)

    VastaaPoista
  9. Ihanan näköinen piirakka! Mulla on vielä yksi rasia mustikoita pakastimessa ja ne pitää käyttää ennen elokuun loppua (kun pakenen Berliiniin). Tää vois olla aika hyvä sijoituskohde :)

    VastaaPoista
  10. Janna: En vaan oikeesti tykkää leipomisesta, tai siis sen jauhoisesta puolesta, joten ne pakastepohjat on kuin tehty mulle :)

    may-aa: mulle kelpaisi myös muutama sangollinen mustikoita :). Ja mustikkapiiraita ei vaan voi leipoa tähän vuodenaikaan liikaa!

    Hanna: ja maistui vielä paremmalta kuin näytti (vaik ite näin kehunkin :D).

    Jaana: Oon niin kateellinen Berliinistä! Lohduttaudun pian koittavalla minilomalla samaisessa kaupungissa, mutta vitsit, olisi siellä vaan kiva koittaa asustaakin hetki :)

    VastaaPoista
  11. Mä taas en voi sietää eineksistä tehtyä ruokaa :)
    Mutta ei silti piirakasta paheellista tee.. hehe

    Onneksi täällä keskisessä Suomessa mustikkaa saa vielä ihan hyvin. Ja uuuh, pitääkö sitä ottaa ja kerätä puolukoitakin kun niitä on metsät punaisenaan!
    Ei puolukkapiirakkakaan pahaa liene..? :)

    VastaaPoista
  12. koo: en minäkään valmissafkaa herkästi osta, mutta toisinaan jotkut puolivalmisteet sopivat hektiseen elämäntilanteeseen kuin nenä päähän. Ja kaikki eineksetkään ei ole ns. huonoja eineksiä. Esimerkiksi múutamat lasipurkkiin pakatut pastakastikkeet ovat oikeista raaka-aineista tehtyjä ilman lisättyjä aromeita tai säilöntäaineita. Ja mikä loppupeleissä on rajana eineksen ja ns. oikean ruuan välillä? Onhan esimerkiksi kasvisliemikuutiokin puolivalmiste ;)

    Hyvä kun muistutit puolukoista! En saa nukkua niiden ohi, koska onko parempaa kuin jäiset puolukat ja kuuma kinuski? EI.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...